ΤΟΠΙΚΑ

Σε 30 μέρες η απόφαση για τα ασφαλιστικά κατά της ΑΓΕΤ

σε-30-μέρες-η-απόφαση-για-τα-ασφαλιστικά-334998

Συζητήθηκε χθες στο Πρωτοδικείο η αίτηση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών

Συζητήθηκαν χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου τα ασφαλιστικά μέτρα, που κατέθεσε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου, ζητώντας «συμμόρφωση της ΑΓΕΤ με την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) για τις φορτοεκφορτώσεις RDF».

Με την έναρξη της δίκης έγινε παρέμβαση υπέρ της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Στη δίκη εξετάστηκαν δύο μάρτυρες, ένας της πολιτικής αγωγής, ο συνταξιούχος περιβαλλοντολόγος της πρώην Νομαρχίας Μαγνησίας και πρώην επιστημονικός της συνεργάτης Γιώργος Κουμπαρέλος και ο διευθυντής του εργοστασίου της ΑΓΕΤ στον Βόλο Μιχάλης Βλάχος.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί τις επόμενες τριάντα μέρες.

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών εκπροσωπούταν στο δικαστήριο από τους δικηγόρους Γιάννη Διαμαντή, Νικόλαο Μόσχο, Βασίλη Μπακαλιάνο, Ματθαίο Παλαιογιάννη, Λευτέρη Παπαγρηγορίου, Νικόλαο Παπαπέτρο και Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ενώ από την πλευρά της ΑΓΕΤ ήταν ο Κωνσταντίνος Πίσπας και οι δικηγόροι από την Αθήνα Γρηγόρης Πελεκάνος και Ειρήνη Φλώρου.

Εξεταζόμενος ως μάρτυρας ο κ. Κουμπαρέλος είπε ότι το RDF είναι επικίνδυνο απόβλητο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Κατέθεσε ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα της ΑΕΠΟ για τις φορτοεκφορτώσεις. Είπε ότι το υλικό απαιτείται να μεταφέρεται σε κλειστές αποθήκες με κλειστά φορτηγά και κλειστούς ταινιόδρομους, διαφορετικά υπάρχουν παρενέργειες. Ο ίδιος είπε ότι από τον τρόπο μεταφοράς προκύπτει κίνδυνος και για τη μόλυνση του νερού. Επισήμανε ότι σε δειγματοληψία τον Απρίλιο του 2018 το δείγμα αποτελούταν από πλαστικό κατά 97%. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι επιδημιολογική μελέτη έδειξε αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων και υποστήριξε ότι το RDF είναι θάνατος.

Από την πλευρά του ο κ. Βλάχος είπε ότι δεν παραβιάζεται η ΑΕΠΟ σε καμία περίπτωση. Σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες που είναι εξουσιοδοτημένες από τον νόμο να ελέγχουν την τήρηση της ΑΕΠΟ είναι αυτές που διενεργούν τους ελέγχους και δεν έχουν διαπιστώσει το παραμικρό. Ο ίδιος σημείωσε ότι όλα τα χαρτιά δείχνουν ότι η νομοθεσία τηρείται απαρέγκλιτα. Επέμεινε ότι το εναλλακτικό καύσιμο είναι απορριμματογενές μη επικίνδυνο υλικό. Για τον τρόπο μεταφοράς του υλικού είπε ότι γίνεται με κλειστό υπέργειο σύστημα χωρίς κινδύνους για απόρριψη του υλικού στη θάλασσα, αλλά και στο έδαφος. Τόνισε ότι σε κάθε παραλαβή φορτίου γίνονται δειγματοληψίες. «Οι εργαζόμενοι είναι ενημερωμένοι για το θέμα και είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου