ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές τιμούν την Ενωση Αναπήρων Πολέμου

μαθητές-τιμούν-την-ενωση-αναπήρων-πολ-335944

Στην επίσημη επετειακή εκδήλωση της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας για την 28η Οκτωβρίου, που ανέλαβε το 8ο Γυμνάσιο Βόλου

Τους ανθρώπους, που πολέμησαν για την πατρίδα τους, προσέφεραν στην ελευθερία και θυσιάστηκαν γι’ αυτή, τιμούν οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου, που ανέλαβαν να διοργανώσουν για λογαριασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας την επίσημη επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940.

Στην επετειακή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του συστεγαζόμενου 8ου Γενικού Λυκείου Βόλου την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου στις 8:30 το πρωί, μαθητές θα βραβεύσουν με τιμητική πλακέτα τον πρόεδρο της Ενωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Αθανάσιο Κουτσό και στο πρόσωπό του όλους τους αγωνιστές της Αντίστασης, που έδωσαν τη μάχη και προσέφεραν τη ζωή τους ενάντια στους ναζί.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 8ου Γυμνασίου Βόλου Ανδρέα Συκιώτη, το σχολείο ετοιμάζει ολόκληρο αφιέρωμα στην τοπική ένωση και τους αγώνες που έδωσαν τα μέλη της για την ελευθερία της πατρίδας. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έπεσαν 153 άτομα από τον Νομό Μαγνησίας και επιπλέον 283 στον εμφύλιο πόλεμο. «Θα τονίσουμε την προσφορά και τη σημασία της αυτοθυσίας των ανθρώπων αυτών, που αποτελούν σύγχρονα παραδείγματα για τους σημερινούς Ελληνες και τις απειλές που δέχεται η χώρα», σημείωσε ο κ. Συκιώτης.

Στην ίδια εκδήλωση θα ακουστούν αφηγήσεις, ποιήματα και τραγούδια από τη χορωδία του σχολείου.

Για το πρόγραμμα της γιορτής, το σχολείο ετοιμάζεται πυρετωδώς. Οι καθηγήτριες Βέρα Βασαρδάνη, Αλεξάνδρα Νταφοπούλου, Μαρίτα Μπαμπαλίκη και Αθανασία Γκόγκα επιμελούνται της εκδήλωσης, στην οποία θα συμμετάσχουν 20 μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου.

Ξεχωριστή εκδήλωση από το 4ο ΓΕΛ Βόλου

Ξεχωριστή εκδήλωση ετοιμάζει το 4ο ΓΕΛ Βόλου για τον γιορτασμό της επετείου του 1940.

Ετοιμάζει αφιέρωμα για τη σφαγή του Κομμένου, μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, που διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 16 Αυγούστου 1943, στο χωριό Κομμένο που βρίσκεται στον νομό Αρτας.

Προσκεκλημένος του σχολείου είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων Αρτας και συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος, με τον οποίο το 4ο ΓΕΛ Βόλου είχε έρθει τυχαία σε γνωριμία και επαφή πέρυσι, στο περιθώριο εκδήλωσης που είχε γίνει στο εξωτερικό, με αφορμή επίσκεψη του σχολείου στην Ευρωβουλή. Τότε ήταν που ο κ. Βλαχοπάνος δεσμεύτηκε να έρθει στο σχολείο και να μιλήσει για τη σφαγή του Κομμένου.

Η μηχανοκίνητη μονάδα ναζιστικών στρατευμάτων από τη Φιλιππιάδα, με την εντολή της διοίκησης Ιωαννίνων, εισέβαλε στο χωριό Κομμένο της Αρτας τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943, με το πρόσχημα των αντιποίνων για την παρουσία ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην περιοχή. Το χωριό κοιμόταν ήσυχο μετά από γαμήλια γιορτή, που είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα. Στο χωριό υπήρχαν και ορισμένοι φιλοξενούμενοι από την Πρέβεζα. Την εποχή εκείνη πρακτικά το Κομμένο ανήκε στον Νομό Πρέβεζας με θαλάσσια επικοινωνία. Τα ναζιστικά στρατεύματα προέβησαν σε μια άνευ προηγουμένου σφαγή του άμαχου πληθυσμού. Εστησαν πολυβόλα στις εισόδους του χωριού, εισέβαλαν στα σπίτια και σκότωσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους και στο τέλος έβαλαν φωτιά και τα έκαψαν. Λίγοι ξέφυγαν με βάρκες στον Αμβρακικό Κόλπο. Στο τέλος της σφαγής οι ναζί στρατιώτες κάθισαν στην πλατεία του χωριού, όπου έφαγαν και ήπιαν μπίρες αφήνοντας εκεί άδειες κονσέρβες, δίπλα σε 7 πτώματα. Συνολικά οι νεκροί της σφαγής ήταν 317 άτομα. Διασώθηκαν 440 άτομα. Η σφαγή του Κομμένου Αρτας είναι αντίστοιχη με των Καλαβρύτων και του Διστόμου.

«Είναι στη λογική του σχολείου να συνδέουμε την Εθνική Επέτειο με τα μαρτυρικά χωριά, προκειμένου οι μαθητές μας να μαθαίνουν με τρόπο βιωματικό την ιστορία», σημείωσε ο διευθυντής του 4ου ΓΕΛ Βόλου Νίκ. Ιωαννίδης.

Η εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου σε χώρο, που θα ανακοινωθεί από τη διεύθυνση του σχολείου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου