ΤΟΠΙΚΑ

Ιστορική γνώση στους μαθητές – Παρουσιάζεται σπάνιο υλικό

ιστορική-γνώση-στους-μαθητές-παρουσ-336047

Εκδηλώσεις από τα ΓΑΚ Μαγνησίας για την απελευθέρωση του Βόλου, σε συνεργασία με Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια

Ορόσημο για τη νεότερη ιστορία της πόλης η απελευθέρωση του Βόλου στις 19 Οκτωβρίου 1944, με τους μαθητές και το ευρύ κοινό να γίνονται κοινωνοί της ιστορικής γνώσης, μέσω των δράσεων που διοργανώνονται από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Γιορτάζοντας για τρίτη χρονιά την επέτειο απελευθέρωσης του Βόλου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας διοργανώνουν δύο δράσεις, οι οποίες παρουσιάστηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν χθες οι διοργανωτές.

Αύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου τα ΓΑΚ θα δεχθούν το κοινό στο αναγνωστήριό τους, Μαγνήτων 141 με Σπυρίδη, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, με ξεναγήσεις σε έκθεση αρχειακού υλικού.

Η δεύτερη δράση περιλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Στ’ Δημοτικού, Γυμνασίων και Λυκείων, που θα υλοποιηθεί στα ΓΑΚ από τις 21 Οκτωβρίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου με τη συνεργασία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας.

Αναφερόμενη στις παραπάνω δράσεις, η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας Αννίτα Πρασσά υπογράμμισε ότι «έχουμε καθιερώσει τον θεσμό πιστεύοντας ότι θα πρέπει, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, να τιμάμε και την απελευθέρωση από τις δυνάμεις κατοχής και όχι μόνο την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου του 1940».

Αναλύοντας το περιεχόμενο της έκθεσης αρχειακού υλικού και του ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επετείου, η κ. Πρασσά τόνισε ότι οι επισκέπτες θα δουν μεταξύ άλλων δικαστικές αποφάσεις, υλικό σχετικό με την αναγνώριση της δράσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, τεκμήρια που αφορούν στον παράνομο Τύπο της Κατοχής, τις διώξεις των Εβραίων και άλλα. «Με τη συγκεκριμένη έκθεση θέλουμε να βγει η ιστορία από τα αρχεία στον δημόσιο χώρο» είπε.

Παίρνοντας τον λόγο η Σοφία Κανταράκη, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας, ανέφερε από την πλευρά της ότι «το πρόγραμμα, σαν σταθμός ανεφοδιασμού της μνήμης, εξοικειώνει τους μαθητές με την έννοια του αρχειακού υλικού, αλλά και με τη σημασία της αρχειακής πρωτογενούς πηγής». Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία της βιωματικής προσέγγισης της ιστορικής μνήμης, σημειώνοντας ότι «έχουμε πολύ πετυχημένο παράδειγμα προστασίας, συντήρησης, ανάδειξης και αξιοποίησης τεκμηρίων, τα οποία συνδυάζουν την ιστορική τεκμηρίωση με πλούσια και παράλληλα ελκυστική παρουσίαση για τους μαθητές».

Στα οφέλη που θα αποκομίσουν οι μαθητές από τη συμμετοχή τους στο επετειακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναφέρθηκε ο Αντώνης Αντωνίου, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας. Οπως είπε μεταξύ άλλων: «Πολλές φορές η διδασκαλία της ιστορίας από καθέδρας είναι χωρίς στόχευση και χωρίς αποτέλεσμα. Εδώ βρίσκει εφαρμογή αυτό, που όλοι ζητούμε στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η βιωματική προσέγγιση των πηγών και να μη γίνεται μάθημα, αλλά ουσιαστικά ένα πέρασμα της ιστορίας και της ταυτότητας αυτής της πόλης για οδυνηρές πτυχές ή περιόδους, προκειμένου να αξιολογούν και να αξιοποιούν τα παιδιά τα αποτελέσματα και τις πληροφορίες που λαμβάνουν στον χώρο του σχολείου».

Το αφιέρωμα των Γενικών Αρχείων του Κράτους επιμελούνται οι Αγγελική Νικολάου, Αννίτα Πρασσά και Αλκηστις Σανιδά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου