ΤΟΠΙΚΑ

600 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα στις «Ημέρες Πνευμονολογίας» στον Βόλο

600-σύνεδροι-από-όλη-την-ελλάδα-στις-ημέ-336279

Περισσότερες από 50 τιμητικές διακρίσεις και πολλαπλοί έπαινοι, συμμετοχή σε περισσότερα από 100 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ελληνικών και διεθνών φορέων, συνεργασίες με άλλες κλινικές συνθέτουν το πλούσιο ερευνητικό έργο της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, με το μεγάλο αποτύπωμα σε ιατρικό επίπεδο, αλλά και κοινωνικές δράσεις.

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής και το πλούσιο έργο της σε ιατρικό, ερευνητικό και κοινωνικό επίπεδο θα παρουσιαστεί σήμερα στον Βόλο, αμέσως μετά την επίσημη έναρξη του ετήσιου πανελληνίου συνεδρίου «Ημέρες Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας». Οι εργασίες του συνεδρίου, που θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Ξενία Βόλου έως την Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ξεκίνησαν σήμερα Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στις 9 το πρωί, η επίσημη έναρξη όμως θα γίνει στις 8:30 το βράδυ.

Στο συνέδριο, που αναμένεται να είναι ένα από τα μεγαλύτερα, καθώς θα συμμετέχουν περί τους 600 συνέδρους απ’ όλη την Ελλάδα, θα παρουσιαστούν οι νεότερες εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο της πνευμονολογίας και θα συζητηθούν περιπτώσεις ασθενών που απασχόλησαν την επιστημονική κοινότητα.

Φέτος όμως υπάρχει και ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Πνευμονολογική Κλινική που γιορτάζει τα 20 χρόνια συνεχούς και επιτυχημένης διοργάνωσης των «Ημερών Πνευμονολογίας» και τα γιορτάζει με την παρουσίαση του έργου της από όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην επιτυχημένη πορεία της όλα αυτά τα χρόνια.

Τα 20χρονα της Πνευμονολογικής Κλινικής θα παρουσιάσει η επιμελήτρια α’ Ελένη Καρέτση, η οποία μπήκε στο δυναμικό της κλινικής ως ειδικευόμενη. Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και συνθέτουν το προφίλ και τον απολογισμό της δράσης της κλινικής είναι εντυπωσιακά.

Η πνευμονολογική κλινική στη διάρκεια των 20 χρόνων ζωής της έχει αναπτύξει 26 κλίνες και τους χειμερινούς μήνες εξυπηρετεί 30 έως και 40 ασθενείς νοσηλείας. Το ανθρώπινο δυναμικό της αποτελείται από τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς, τέσσερις επιμελητές, έναν επικουρικό επιμελητή, μία πανεπιστημιακή υπότροφο, δύο ειδικούς πνευμονολόγους, επτά ειδικευόμενους και πλειάδα ιατρών και συνεργατών.

10.000 ασθενείς εξυπηρετούνται κάθε χρόνο

Λειτουργεί τμήμα επειγόντων περιστατικών και 13 εξωτερικά ιατρεία. Κάθε χρόνο μέσω ΤΕΠ εξυπηρετούνται περί τους 4.000 ασθενείς και επιπλέον 6.500 ασθενείς επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία.

Διαθέτει επίσης τέσσερα εργαστήρια και ένα ιατρείο. Πρόκειται για το εργαστήριο λειτουργικού ελέγχου της αναπνοής όπου έχουν γίνει αμέτρητες σπιρομετρήσεις, το εργαστήριο πνευμονολογικής κλινικής, το εργαστήριο διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο, το εργαστήριο εργοσπιρομετρίας και πνευμονικής αποκατάστασης, το βρογχοσκοπικό εργαστήριο και το ιατρείο υπεζωκοτικής συλλογής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο 2000 – 2019 στο εργαστήριο διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο έχουν γίνει 10.0000 πλήρεις πολυκαταγραφικές μελέτες ύπνου, ενώ έχουν καταγραφτεί περισσότερες από 19.200 επισκέψεις στο εξωτερικό ιατρείο ύπνου. Επιπλέον 6.500 επισκέψεις έχουν καταγραφτεί από το 2003 έως το 2019 στο ιατρείο αναπνευστικής ανεπάρκειας ενώ παρακολουθούνται κατ’ οίκον 570 ασθενείς σε Μη Επεμβατικό Μηχανικό Αερισμό (Μη ΕΜΑ).

Την ίδια στιγμή από το εργαστήριο εργοσπιρομετρίας και πνευμονικής αποκατάστασης έχουν γίνει περισσότερες από 250 αξιολογήσεις σε ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, σε περισσότερους από 100 αθλητές και σε πάνω από 80 ασθενείς έγινε πνευμονική αποκατάσταση.

Σημαντικός ο απολογισμός και του βρογχοσκοπικού εργαστηρίου, μέσω του οποίου έχουν γίνει από το 2000 περί τις 8.000 βρογχοσκοπήσεις (βιοψίες βρόγχου, διαβρογχικές βιοψίες, κυτταρολογικές εξετάσεις, ακόμη και αφαιρέσεις ξένων σωμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 2018 λειτουργεί και ενδοβρογχικός υπέρηχος που επιτρέπει βιοψίες χωρίς να χρειαστεί οι ασθενείς να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Για το διάστημα από 2018 έως το 2019 έχουν γίνει 180 τέτοιες εξετάσεις (EBUS) για διαγνώσεις που αφορούν σε νεοπλάσματα του πνεύμονα, σαρκοείδωση και φυματίωση.

Τέλος, το ιατρείο υπεζωκοτικής συλλογής έχει δέχεται από το 2016 περί τις 130 επισκέψεις ασθενών σε ετήσια βάση, ενώ το διάστημα από το 2017- 2019 έχουν γίνει 42 πλευροσκοπήσεις.

Κοινωνική δράση

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έχει όμως και έντονο κοινωνικό αποτύπωμα.
Υλοποιεί προγράμματα έγκαιρης διάγνωσης ΧΑΠ (με σπιρομετρήσεις σε Θεσσαλία και ν. Φθιώτιδας), σπιρομετρήσεις σε σώματα ασφαλείας, προσυμπτωματικό έλεγχο σε εργαζόμενους κέντρων διασκέδασης και εστίασης (λόγω έκθεσης σε παθητικό κάπνισμα), ενημερωτικές ομιλίες στο κοινό για ΧΑΠ, άσθμα, ΣΑΥ, κάπνισμα, φυματίωση, οφέλη της άσκησης και ομιλίες σε σχολεία για τις βλαβερές επιδράσεις του καπνίσματος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου