ΤΟΠΙΚΑ

Τριάντα έξι δισεκατομμύρια ευρώ στην Περιφέρεια

τριάντα-έξι-δισεκατομμύρια-ευρώ-στην-851206

Ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας «αποτελεί το θεσμικό διαβατήριο των Δήμων και των Κοινοτήτων στο Δ΄ Κ.Π.Σ. και, γενικότερα, στη νέα εποχή της περιφερειακής ανάπτυξης και των ψηφιακών συναλλαγών με τον πολίτη», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος σε στελέχη της ΤΑ, κατά τον χαιρετισμό του στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (ΕΚΔΔΑ) , σε κεντρικό ξενοδοχείο.
Ειδικότερα ο υπουργός υπενθύμισε πως πάνω από το 82% των πόρων του Δ΄ Κ.Π.Σ., δηλαδή πάνω από 16,8 δις ευρώ, κατευθύνεται στην Περιφέρεια, και σε αυτά τα ποσά που αφορούν μόνο κοινοτικούς πόρους θα προστεθούν και οι εθνικοί. Δηλαδή μαζί με τους πόρους για την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία, η συνολική κοινοτική συμμετοχή διαμορφώνεται στα 24,4 δις ευρώ και, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συμμετοχής, το ποσό φθάνει στα 36,4 δις ευρώ.
Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα αντιλαμβάνεται κανείς «το μέγεθος της πρόκλησης στην οποία καλούνται ν’ ανταποκριθούν οι ΟΤΑ», επεσήμανε ο υπουργός.
Ο νέος Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας, ο οποίος εφαρμόζεται ήδη, διαμορφώθηκε με την ουσιαστική συμμετοχή και της ΚΕΔΚΕ και ολοκληρώθηκε, στη συντριπτική πλειοψηφία των ρυθμίσεών του, με συναινετικές διαδικασίες. Αρκετές μάλιστα από τις τομές που επιχειρούνται στο πλαίσιο του νέου Κώδικα αποτελούν ιδέες της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
«Η επιτυχής και συνεπής εφαρμογή του -συνέχισε ο υπουργός- αποτελεί βασικό μέλημα και χρέος του Υπουργείου Εσωτερικών. Εξαρτάται όμως, σε μεγάλο βαθμό, από την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε, πάντως, ότι η αποδοχή που έτυχε από τους αιρετούς μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι προς την κατεύθυνση αυτή, έχοντας θέσει τις βάσεις για ένα μακρόπνοο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο. Προς υποβοήθηση, πάντως, της καλύτερης εφαρμογής του, έχουμε μεριμνήσει για τη λειτουργία ειδικής Ομάδας Διοίκησης Έργου – με τη διευρυμένη συμμετοχή και της ΚΕΔΚΕ – η οποία παρακολουθεί και προτείνει άμεσα λύσεις, για τα όποια ερμηνευτικά και πρακτικά προβλήματα που τυχόν παρουσιάζονται και αναδεικνύονται από την ίδια την πραγματικότητα».
Τέλος, ο υπουργός ζήτησε τη συμβολή των στελεχών της ΤΑ για την επιτυχή εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου καθώς -όπως είπε- τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης ζουν καθημερινά στην πράξη την αυτοδιοικητική πραγματικότητα. Επίσης κάλεσε τα στελέχη να δώσουν άμεσα λύσεις στον πολίτη με τον οποίο συναλλάσσονται σε καθημερινή βάση.

Αναζήτηση πιστοποιητικών
Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υπέγραψε και απέστειλε προς συνυπογραφή προς τους συναρμόδιους υπουργούς, Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα την υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών που απαιτούνται για την έκδοση διοικητικών πράξεων και αφορούν μόνιμους υπαλλήλους και υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των δημόσιων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
Τα πιστοποιητικά αυτά είναι:
α) Βεβαίωση Προϋπηρεσίας
β) Πιστοποιητικό Υπηρεσιακών Μεταβολών
γ) Βεβαίωση/ Πιστοποιητικό Υπηρεσιακής Κατάστασης ή Πιστοποιητικό Υπαλληλικής Ιδιότητας
δ) Βεβαίωση αποδοχών/ μισθοδοσίας
Η υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση των ανωτέρω πιστοποιητικών, διενεργείται χωρίς να απαιτείται σχετική εξουσιοδότηση του αιτουμένου . Από την απόφαση αυτή εξαιρείται το ΑΣΕΠ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου