ΤΟΠΙΚΑ

Στο «φως» το ημερολόγιο του αγωνιστή Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

στο-φως-το-ημερολόγιο-του-αγωνιστή-λ-337159

Στο φως έρχεται για πρώτη φορά το ημερολόγιο ενός σύγχρονου ήρωα, αντιστασιακού και αγωνιστή, του παλιού σιδηροδρομικού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ο οποίος εξορίστηκε στην Ικαρία το 1948 και ήταν παππούς του αξέχαστου δημιουργού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που έφυγε πρόωρα από την ζωή.

Το σπάνιο αυτό ντοκουμέντο είναι το νέο απόκτημα και κόσμημα στην πλούσια συλλογή αρχειακού υλικού των Γενικών Αρχείων του Κράτους Μαγνησίας και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, με αφορμή τις επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Βόλου από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Το χειρόγραφο ημερολόγιο, που γράφτηκε στην διάρκεια της εξορίας του Βολιώτη αγωνιστή, από τις 20 Ιουλίου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1948, παρουσιάστηκε χθες στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις επετειακές εκδηλώσεις στα ΓΑΚ Μαγνησίας.

Πρόκειται για ένα χειρόγραφο ημερολόγιο, το οποίο έγραψε στην εξορία, με την μορφή επιστολών, τις οποίες έστελνε τμηματικά στους συγγενείς του στον Βόλο, στην διάρκεια της εξορίας του στην Ικαρία.

Μετά την επιστροφή του στον Βόλο, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας βίωσε για δεύτερη φορά την εξορία και τελικά εκτελέστηκε στο Καζανάκι στις 7 Απριλίου του 1959, μαζί με άλλους αγωνιστές που καταδικάστηκαν από το στρατοδικείο, διότι απείχαν από το δημοψήφισμα του 1946.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου