ΤΟΠΙΚΑ

Βεβαίωση χρεών 10.000 ευρώ στη ΔΟΥ από τη ΔΕΥΑΜΒ

βεβαίωση-χρεών-10-000-ευρώ-στη-δου-από-τη-δευ-337172

Αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές από το 2014(!) και «φέσια», που άφησαν νοικάρηδες στους σπιτονοικοκύρηδές τους

Στην Εφορία αποστέλλονται προς βεβαίωση οφειλές συνολικού ύψους 10.000 ευρώ με χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ. Πρόκειται για δώδεκα περιπτώσεις οφειλετών, που διατηρούν χρέη από απλήρωτους λογαριασμούς την τελευταία πενταετία!

«Πρόκειται για επαγγελματίες οφειλέτες της ΔΕΥΑΜΒ, μεγάλες εταιρείες και επιχειρηματίες, που χρωστούν και δεν έχουν κάνει καμία κίνηση αποπληρωμής ή ρύθμισης των χρεών τους», είπε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος της επιχείρησης Αχιλλέας Μπέος.

Τα χρέη ξεκινούν από το 2014. Αφορούν σε έναν μεγάλο οφειλέτη και 11 περιπτώσεις ενοικιαστών, που φεύγοντας άφησαν χρέη στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, με αποτέλεσμα οι δεύτεροι να έχουν πρόβλημα στην εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους.

Μάλιστα ήταν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, που προσέφυγαν στη ΔΕΥΑΜΒ και ζήτησαν βεβαίωση τα «φέσια» των νοικάρηδών τους να βεβαιωθούν στους πραγματικούς οφειλέτες και οι ίδιοι να μπορέσουν να νοικιάσουν τα ακίνητά τους.

Πρόκειται για την πρώτη παρτίδα οφειλών, που αποστέλλεται στη ΔΟΥ προς βεβαίωση και θα ακολουθήσουν κι άλλες, κάθε φορά με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.

Υπόθεση υπεξαίρεσης

Στις δικαστικές αίθουσες συναντώνται στις 31 Οκτωβρίου ΔΕΥΑΜΒ και δύο πρώην υπάλληλοί της, που απολύθηκαν για υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού συνολικού ύψους 8.444,27 ευρώ από τα ταμεία της επιχείρησης. Η ΔΕΥΑΜΒ κατέθεσε μήνυση εναντίον των δύο πρώην υπαλλήλων της και θα υποστηρίξει την υπόθεση στα δικαστήρια.

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση από το φθινόπωρο του 2014, λίγο διάστημα αφότου ανέλαβε καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή. Σε έφοδο που είχε κάνει τότε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, διαπίστωσε έλλειμμα στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ και διατάχθηκε έρευνα.

Οπως διαπιστώθηκε, δύο υπάλληλοι του ταμείου για το διάστημα από 21 Αυγούστου έως και 30 Οκτωβρίου 2014 προχωρούσαν σε αντιλογισμούς, εισέπρατταν χρήματα για την εξόφληση λογαριασμών κυρίως από ομίλους, κατέγραφαν τα ποσά στο σύστημα, στη συνέχεια τα ακύρωναν (έκαναν αντιλογισμό), τα κρατούσαν και είτε τα επέστρεφαν, είτε επέστρεφαν μέρος αυτών, είτε δεν τα επέστρεφαν καθόλου.

Αμεσα εναντίον των δύο υπαλλήλων κινήθηκαν πειθαρχικές διαδικασίες και διατάχθηκε η απόλυσή τους. Οπως είχε προκύψει από την έρευνα, ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων φέρεται να έχει υπεξαιρέσει ποσά ύψους 2.590,77 ευρώ και 3.189,50 ευρώ και ο δεύτερος ποσό ύψους 2.664 ευρώ.

Από τη ΔΕΥΑΜΒ μάλιστα κατατέθηκε και μήνυση εναντίον των δύο πρώην υπαλλήλων της για ηθική βλάβη και συγκεκριμένα για προσβολή του κύρους, της πίστης και της φήμης της εταιρείας.

Αιρετοί στις επιτροπές

Οπως έγινε γνωστό στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ από τον κ. Μπέο, έχει δοθεί εντολή στη νομική υπηρεσία να διερευνήσει τη δυνατότητα συμμετοχής και ενός αιρετού στις επιτροπές, που συστήνονται για διαγωνισμούς, παραλαβές έργων κ.ά. «Σε όλες τις επιτροπές θα πρέπει να υπάρχει κι ένας αιρετός. Δεν μπορεί να αποφασίζουν οι υπάλληλοι και την ευθύνη να έχουν οι αιρετοί. Εχουν γίνει πολλά και όλοι σφυρίζουν κλέφτικα. Τρανταχτό το παράδειγμα της ΕΡΓΗΛ. Τώρα ψάχνουν να βρουν τον υπεύθυνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος.

Διερεύνηση απόλυσης υπαλλήλου

Χθες δόθηκε εντολή στους δικηγόρους της ΔΕΥΑΜΒ από τον κ. Μπέο για τη δυνατότητα απόλυσης υπαλλήλου λόγω σοβαρού λόγου. «Στην επιχείρηση χρειαζόμαστε υγιείς ανθρώπους. Εχει πρόβλημα και δεν θα το επιλύσουμε εμείς. Να του δοθεί μία τετράμηνη άδεια να δούμε πώς θα πάει και ταυτόχρονα να δούμε τι θα γίνει», σημείωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης.

Ο ίδιος επανέλαβε, τέλος, ότι ερευνάται και η δυνατότητα εκχώρησης της αρμοδιότητας της άρδευσης στα τοπικά συμβούλια, καθώς η ΔΕΥΑΜΒ «μπαίνει μέσα» χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. «Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ. Αλλά δεν θα πληρώνουμε για να ποτίζουν κάποιοι. Ας το αναλάβουν μόνοι τους», ανέφερε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου