ΤΟΠΙΚΑ

Βηματοδοτικό κέντρο στο Νοσοκομείο Βόλου

βηματοδοτικό-κέντρο-στο-νοσοκομείο-β-337245

Σημαντικό βήμα αναβάθμισης των υπηρεσιών στους καρδιοπαθείς – Σε λειτουργία από τον Νοέμβριο και Γραφείο Καρδιακής Ανεπάρκειας

Ως ένα από τα σημαντικότερα βηματοδοτικά κέντρα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας αναγνωρίζεται πλέον η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, καταρρίπτοντας το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ. Μέσα σε δύο χρόνια έχουν εμφυτευθεί 180 μόνιμοι βηματοδότες, την ώρα που για την πιστοποίηση της λειτουργίας του Κέντρου το πλαφόν έχει οριστεί στους 30 βηματοδότες ετησίως.

Η Καρδιολογική Κλινική είναι πλέον έτοιμη να κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην αναβαθμισμένη παροχή ιατρικής φροντίδας στους καρδιοπαθείς, συστήνοντας Γραφείο Καρδιακής Ανεπάρκειας. Η πρόταση υποβλήθηκε στη διοίκηση και από τις 4 Νοεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του.

Εσπασε το φράγμα των 180 βηματοδοτών

Οπως προαναφέρθηκε, το Τμήμα Εμφύτευσης Βηματοδοτών «έσπασε» ήδη το φράγμα των 180 μόνιμων βηματοδοτών, αριθμός που αφενός πιστοποιεί ότι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασθενών, αφετέρου την αναγνώριση της καρδιολογικής κοινότητας, αφού πλέον εξυπηρετεί περιστατικά από ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Το Τμήμα Εμφύτευσης Βηματοδοτών ξεκίνησε να λειτουργεί στις 8 Αυγούστου 2017. Μέχρι στιγμής στα δύο χρόνια λειτουργίας του έχουν τοποθετηθεί συνολικά 180 βηματοδότες, ενώ επίσης λειτουργεί παράλληλα και ιατρείο βηματοδοτών όπου συντηρούνται οι ήδη τοποθετημένοι βηματοδότες.

Σημειώνεται πως τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα, άρα η βελτίωση όλου του συστήματος αντιμετώπισης των οξέων συμβάντων έχει πολύ μεγάλη σημασία, κάτι που επιτυγχάνεται με την εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη.

Μόνο στο Νοσοκομείο ετησίως καταγράφονται 1.600 περίπου εισαγωγές στην Καρδιολογική Κλινική. Από αυτές οι 700 αφορούν σε εμφράγματα και οι υπόλοιπες σε άλλες καρδιοπάθειες.

Το Εργαστήριο λειτουργεί σε ειδική αίθουσα θωρακισμένη με μόλυβδο και διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό, όπως ακτινοσκοπικό, προστατευτικές ποδιές, απινιδωτής, τράπεζα, χώροι απολύμανσης, που προέρχεται από δωρεές αλλά και μέσα από άλλες χρηματοδοτικές πηγές.

Η τοποθέτηση του μόνιμου βηματοδότη στον ασθενή διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Οι καρδιοπαθείς εισέρχονται στο Νοσοκομείο την παραμονή της επέμβασης και επιστρέφουν στο σπίτι μια μέρα μετά την τοποθέτηση του βηματοδότη. Δύο γιατροί βρίσκονται στην επέμβαση που έχουν λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης των ίδιων και των ασθενών, ενώ βρίσκεται και προσωπικό της εταιρείας για να κάνει τις ρυθμίσεις. Η διάρκεια ζωής του κάθε βηματοδότη, εξαρτάται από το πόσο συχνά ενεργοποιείται στην καθημερινότητα του καρδιοπαθούς. Ο μέσος χρόνος διάρκειας των βηματοδοτών είναι 8 – 10 χρόνια.

Ξεκινά το Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας

Ενα ακόμη λιθαράκι στην πορεία της αναβάθμισης της Καρδιολογικής Κλινικής συνιστά το Ιατρείο Καρδιακής Ανεπάρκειας. Η λειτουργία του σύμφωνα με τον κ. Δούρα θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου. Αρχικά με τους νοσηλευθέντες και στη συνέχεια με εξωτερικούς ασθενείς που θα μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού για έλεγχο στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Από τη διεθνή εμπειρία έχει αποδειχτεί ότι τα Ιατρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας σε διασύνδεση με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, έχουν πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς.

Ο κ. Δούρας δίνει έμφαση στην πρόληψη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αποτελεί την καλύτερη παρέμβαση. «Στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας οργανώνουμε ήδη το Ιατρείο Κ.Α. και από αρχές Νοεμβρίου θα είναι στη διάθεση των πολιτών» σημείωσε έμπλεος ικανοποίησης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου