ΤΟΠΙΚΑ

Σοβαρή καταγγελία από Εταιρεία Βολιωτών για πολυεθνική

σοβαρή-καταγγελία-από-εταιρεία-βολιω-337266

Απέβαλε υδατοκαλλιέργεια από τις εγκαταστάσεις της – Μεγάλη δικαστική διαμάχη – Φέρεται να λειτουργεί τη μονάδα χωρίς άδεια και να απειλεί με ρύπανση τον Παγασητικό

Αρνήθηκαν, όπως υποστηρίζουν, να εκμισθώσουν ιχθυοκαλλιέργεια σε πολυεθνική εταιρεία και το πλήρωσαν ακριβά. Οικογενειακή μονάδα υδατοκαλλιέργειας Βολιωτών καταγγέλλει ότι πολυεθνική τούς απέβαλε από την υδατοκαλλιέργειά τους, εκμεταλλεύτηκε το σύνολο των εγκαταστάσεων που έχουν, παρά το γεγονός ότι αυτές αφορούν σε κοινοτικό πρόγραμμα και πλέον δεν εφαρμόζει κανέναν από τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα η δράση της να έχει ολέθρια αποτελέσματα για το οικοσύστημα ολόκληρου του Παγασητικού.

Η δικαστική περιπέτεια για την εν λόγω επιχείρηση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018. Οπως ισχυρίζεται η τοπική επιχείρηση, ενώ απέδιδε τμηματικά τα οφειλόμενα στην αλυσίδα και είχε δεσμευτεί για ένα εύλογο διάστημα αποπληρωμής της οφειλής, ωστόσο η πολυεθνική κινήθηκε δικαστικά και εξέδωσε εναντίον της διαταγή πληρωμής, με την οποία ζητούσε το συνολικό ποσό της οφειλής, ύψους περίπου 740.000 ευρώ. Τον Οκτώβριο έγινε η πρώτη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων και ακολούθησαν άλλες τρεις και σε λιγότερο από χρόνο με εσπευσμένες διαδικασίες η πολυεθνική έφθασε να εκμεταλλεύεται το σύνολο των εγκαταστάσεων μετά από πλειστηριασμό και να επωφελείται και τη δασική και τη θαλάσσια έκταση της εταιρείας.

Η εταιρεία απομακρύνθηκε από την επένδυση, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε κοινοτικό πρόγραμμα και θα συμπλήρωνε 5ετία το 2020, οπότε θα άρχιζε να κάνει απόσβεση του επενδυτικού πλάνου για την υδατοκαλλιέργεια, για την οποία δεν επιδοτήθηκε μόνο με κοινοτικά κονδύλια, αλλά δανείστηκε και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Σήμερα η οικογενειακή επιχείρηση υφίσταται μοιραία μόνο στα χαρτιά, καθώς δεν μπορεί να αναπτύξει δράση λόγω των παράνομων, όπως υποστηρίζει, κατασχέσεων και πλειστηριασμών, αν και ακόμη αναμένεται το αποτέλεσμα της ανακοπής.

Η βολιώτικη εταιρεία προχώρησε σε σειρά αγωγών, μηνύσεων και αναφορών προς κάθε αρμόδια αρχή για να υπερασπιστεί το δίκιο της. Κατήγγειλε παράνομο πλειστηριασμό τόσο στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου, όσο και στο Τμήμα Αλιείας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Αλιείας και Θάλασσας, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η πολυεθνική κατέσχεσε όλο τον κινητό εξοπλισμό, καθώς και ολόκληρο το ζωικό κεφάλαιο ιχθύων και σήμερα προχωρεί στην πώληση των ψαριών.

Τι ισχυρίζεται η εταιρεία

Σύμφωνα με τις μηνύσεις, είναι παράνομες και οι κατασχέσεις και ο πλειστηριασμός. Στους όρους και τις προϋποθέσεις της επένδυσης επιδότησης προγράμματος στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007 – 2013 επισημαίνεται ότι προβλέπεται ρητά πως τα πάγια στοιχεία των επενδυτικών σχεδίων απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες άλλες από αυτές που αναφέρονται στην απόφαση ένταξης για χρονικό διάστημα πέντε ετών από τη βεβαίωση ολοκλήρωσης της πράξης.

Επιπλέον, απαγορεύονται χωρίς την έγκριση της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Δράσεων ΕΠ Αλιείας (ΕΥ ΕΦΔ ΕΠ Αλιείας) η πώληση ή αντικατάσταση του εξοπλισμού, η εκμίσθωση μέρους ή του συνόλου των εγκαταστάσεών του, η συγχώνευση ή η απορρόφηση του εξοπλισμού του, ενώ δεν επιτρέπεται η αλλαγή φορέα υλοποίησης της πράξης πριν από τη συμπλήρωση της 5ετίας.

Η επιχείρηση επικαλείται το άρθρο 20 της υπουργικής απόφασης 432/5.3.2012 του υπουργού Ανάπτυξης σύμφωνα με το οποίο: «Επίσπευση πλειστηριασμού ή κάθε μορφής εκκαθάριση, που υπάγεται στις διατάξεις της παρούσας και μέχρι την παρέλευση της 5ετίας ή του ελάχιστου χρόνου από την ολοκλήρωση της πράξης ή οποτεδήποτε πριν από την ολοκλήρωσή της, είναι άκυρη, αν η σχετική πράξη κατασχέσεως και το πρόγραμμα πλειστηριασμού ή η πράξη διορισμού εκκαθαριστή δεν έχουν κοινοποιηθεί εντός είκοσι ημερών από της συντάξεώς τους στην ΕΥ ΕΦΔ ΕΠ Αλιείας».

Ακόμη υποστηρίζει ότι η πολυεθνική δεν προέβη σε καμία σχετική κοινοποίηση έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης, ενώ επισημαίνει ότι το εν λόγω άρθρο τέθηκε σε ισχύ προκειμένου να θωρακίσει τη διασφάλιση του δημόσιου και ευρωπαϊκού χρήματος από ενέργειες τρίτων.

Ετσι η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η πολυεθνική καταχράται δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Κίνδυνος για ρύπανση του Παγασητικού»

Οι επιπτώσεις, όμως, από τις εν λόγω ενέργειες, πέραν της οικονομικής καταστροφής για την εταιρεία, καταγγέλλεται ότι έχουν και ολέθρια αποτελέσματα για το οικοσύστημα του Παγασητικού.

«Η πολυεθνική δεν είναι εφοδιασμένη με καμία Αδεια Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) και ως εκ τούτου δεν πληροί κανέναν περιβαλλοντικό όρο και δεν είναι υπόχρεη απέναντι στις εποπτεύουσες αρχές – υπηρεσίες, ενώ τροφοδοτεί τα ψάρια με ζωοτροφές, ενισχυτικά και φάρμακα, τα εξάγει, τα συσκευάζει και τα πωλεί με σκοπό το κέρδος», αναφέρεται.

Ακόμη, «η πολυεθνική δεν μεριμνά για τη φύλαξη του περιβάλλοντος χώρου σε ακτίνα 200 μέτρων, με αποτέλεσμα στην περιοχή να γίνεται ανεξέλεγκτη υπεραλίευση, ενώ πρόκειται για φυλασσόμενο θαλάσσιο πάρκο», επισημαίνεται στις αγωγές και μηνύσεις.

«Η ευζωία των ψαριών και η αποτροπή περιβαλλοντικής ρύπανσης σε ολόκληρο τον Παγασητικό Κόλπο από εκατομμύρια νεκρά ψάρια επαφίεται στο κίνητρο της κερδοφορίας της επισπεύδουσας εταιρείας», τονίζεται ακόμη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου