ΤΟΠΙΚΑ

Διακρατική συμφωνία κοινής ασφάλισης

διακρατική-συμφωνία-κοινής-ασφάλιση-851206

Συμφωνία κοινωνικών ασφαλίσεων μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας ώστε οι Έλληνες της Αυστραλίας να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και να έχουν δικαιώματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπεγράφη χθες στην Καμπέρα κατά τη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή και τις συναντήσεις που είχε με τον ομόλογό του Τζον Χάουαρντ.
Τη συμφωνία από ελληνικής πλευράς υπέγραψε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αυστραλό ομόλογό του, “πρόκειται για μια πολύ σημαντική συμφωνία η οποία ολοκληρώθηκε ύστερα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και που θα αποβεί σε όφελος της ελληνικής ομογένειας”.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε “επιλύουμε έτσι μια εκκρεμότητα δεκαετιών, κάτι που θα επιτρέψει στους ομογενείς συμπολίτες μας να απολαμβάνουν των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων καθώς και των δικαιωμάτων τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη”.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμφωνία αφορά δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Αυστραλίας οι οποίοι θα ωφεληθούν και εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων κατέστη δυνατή η υπογραφή της.
Ο κ. Καραμανλής απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση ανέφερε ότι “μετά από 4 μήνες η συμφωνία θα είναι σε πλήρη εφαρμογή” και εκτίμησε πως “τουλάχιστον 60.000 ομογενείς άμεσα θα επωφεληθούν από αυτή την συμφωνία και θα απολαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά τους και φαρμακευτικά δικαιώματα”.
Επισήμανε, επίσης, με αφορμή όπως είπε μια συζήτηση που γίνεται και λίγο αβασάνιστα, ότι “η συμφωνία βασίστηκε στην αρχή της ίσης μεταχείρισης στα θέματα κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας των υπηκόων των δύο κρατών. Συνεπώς, όπως προβλέπει η αυστραλιανή νομοθεσία, οι ίδιοι -τονίζω- οι δικαιούχοι ομογενείς στην Αυστραλία υποχρεούνται να δηλώνουν περιουσιακά τους στοιχεία. Σε καμιά περίπτωση το ελληνικό κράτος δεν υποχρεούται να δηλώνει τα περιουσιακά τους στοιχεία αντ αυτών. Δεν αλλάζει λοιπόν τίποτα για το ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα για τους ομογενείς μας”.
Σύμφωνα με την ερώτηση που έγινε στον πρωθυπουργό, εάν κάποιος έχει υψηλή ακίνητη περιουσία και ιδιοκτησία δεν μπορεί να πάρει σύνταξη με βάση την αυστραλιανή νομοθεσία και υπήρχαν φόβοι στους ομογενείς οτι θα έχαναν το δικαίωμα συνταξιοδότησης.
Η σύμβαση που υπογράφηκε στηρίζεται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης από άποψη κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας των εργαζομένων, στην αρχή του συνυπολογισμού των περιόδων ασφάλισης και διαμονής που διανύθηκαν στα δύο συμβαλλόμενα κράτη για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, στην αρχή του αναλογικού επιμερισμού των συνταξιοδοτικών παροχών, στην αρχή της ελεύθερης μεταφοράς των παροχών στο κράτος της διαμονής του δικαιούχου.
Η σύμβαση θα καλύπτει μόνο τις συντάξεις γήρατος. Ομογενείς που θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά την έναρξη ισχύος της σύμβασης θα λαμβάνουν σύνταξη γήρατος η οποία θα υπολογίζεται με βάση έναν τύπο που θα έχει αριθμητή τα χρόνια διαμονής στην Αυστραλία και παρανομαστή τα 25 χρόνια.
Πρώην κάτοικοι Αυστραλίας που έχουν επιστρέψει ή θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν από την έναρξη ισχύος της σύμβασης θα λαμβάνουν σύνταξη που θα υπολογίζεται με διαφορετικό τύπο, ο οποίος θα έχει αριθμητή τα χρόνια διαμονής στην Αυστραλία και παρανομαστή τα 44 χρόνια. Επίσης, η Ελλάδα θα χορηγεί συνταξιοδοτική παροχή και με ένα έτος ασφάλισης. Για παράδειγμα αν ασφαλισμένος έχει πραγματοποιήσει 300 μέρες ασφάλισης στην Ελλάδα και έχει ακόμη 14 χρόνια διαμονής και ασφάλισης στην Αυστραλία, τότε έχει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στην Ελλάδα και στην Αυστραλία. Με βάση την παραπάνω ρύθμιση ο δικαιούχος της σύνταξης και τα μέλη της οικογένειάς του θα δικαιούνται από το ελληνικό σύστημα πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Επίσης με την συμφωνία διασφαλίζονται τα κεκτημένα δικαιώματα των δικαιούχων που ήδη λαμβάνουν κάθε είδος συνταξιοδοτική παροχή από την Αυστραλία. Η καταβολή σύνταξης από την Αυστραλία δεν θα εξαρτάται σε καμία περίπτωση από την καταβολή ή όχι συνταξιοδοτικής παροχής από την Ελλάδα.
Από αυστραλιανής πλευράς δεν θα λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο εισοδήματος για τον καθορισμό της συνταξιοδοτικής παροχής, το ΕΚΑΣ, η σύνταξη του ΟΓΑ και ορισμένα πολυτεκνικά επιδόματα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου