ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ

Αγωνιούν οι εργαζόμενοι προστατευόμενων περιοχών

αγωνιούν-οι-εργαζόμενοι-προστατευόμ-338391

Κοινό αίτημα να μην υπαχθούν στις κατά τόπους Περιφέρειες οι φορείς διαχείρισης

Την πλήρη αντίθεσή τους σε κάθε μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό που «ανοίγει» τον δρόμο για την υπαγωγή των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στις αιρετές Περιφέρειες εκφράζουν οι εργαζόμενοι, ζητώντας την στήριξη της πολιτείας.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένου του φορέα της Κάρλας, υπογραμμίζεται ότι «χρειάζονται στήριξη από την Πολιτεία ώστε να βελτιώσουν την λειτουργία τους και επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν».

Αναφερόμενοι σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για τους συγκεκριμένους φορείς, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι «το πρόβλημα πάντα ήταν η απουσία στήριξης από την Πολιτεία η οποία μεταφράζετε σε προβλήματα χρηματοδότησης, στελέχωσης και γραφειοκρατίας».

Απαριθμώντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φορείς διαχείρισης, επισημαίνουν, στην ίδια κοινή ανακοίνωση, ότι «αφέθηκαν να λειτουργήσουν χωρίς τα βασικά εργαλεία που είναι οι πόροι και το νομοθετική κατοχύρωση. Αυτά, το υπουργείο διαχρονικά τα αρνήθηκε από τους ΦΔ. Δεν φρόντισε να τους στελεχώσει επαρκώς με μόνιμο προσωπικό, δεν τους χρηματοδότησε ποτέ όπως θα έπρεπε και δεν τους κατοχύρωσε τόσο αυτούς όσο και την λειτουργία τους καθώς ποτέ δεν θέσπισε τα απαραίτητα θεσμικά εργαλεία: τα ΠΔ των περιοχών και τα Σχέδια Διαχείρισης».

Οι εργαζόμενοι καθιστούν σαφές ότι «οι Φ.Δ. αποτελούν δομές εδραιωμένες στην τοπική κοινωνία και έχουν κερδίσει σε μεγάλο βαθμό την αποδοχή των τοπικών κοινωνιών. Η υπαγωγή τους όλα αυτά τα χρόνια απευθείας στον Υπουργό, έχει ως αποτέλεσμα οι ΦΔ να είναι απαλλαγμένοι – κατά το δυνατό – από τοπικά μικροσυμφέροντα και πιέσεις».

Βασικό ζητούμενο είναι η στελέχωσή τους με το ανάλογο προσωπικό, ενώ το αίτημα των φορέων διαχείρισης προς το υπουργείο είναι να μην αντιμετωπίζονται ως «βαρίδια» αλλά «να τους χρησιμοποιήσει ως τα βασικά εργαλεία άσκησης της περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου σε τοπικό επίπεδο. Δεν νοείται, άλλωστε, Υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς τις προστατευόμενες περιοχές» κλείνει η ανακοίνωση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου