ΤΟΠΙΚΑ

Βλέπουν Κούρδους πίσω από το χτύπημα

βλέπουν-κούρδους-πίσω-από-το-χτύπημα-851206

Κούρδους αντάρτες βλέπουν οι τουρκικές Αρχές πίσω από την επίθεση στην πρωτεύουσα, η οποία κόστισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και τον τραυματισμό άλλων 91. Η Αστυνομία καταλήγει ότι πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας με δράστη έναν 28χρονο που είχε συλληφθεί στο παρελθόν.
Ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει πληροφορίες ότι στόχος ήταν πιθανώς ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ.
«Η έρευνα έδειξε ότι τα ανθρώπινα μέλη ανήκουν στον Γκιουβέν Ακούς, ο οποίος είχε γεννηθεί στη Σεβάστεια το 1979» δήλωσε ο Κενάν Ονάλ, κυβερνήτης τη Αγκυρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής αστυνομίας , στο σημείο της έκρηξης βρέθηκαν κομμένα δύο δάκτυλα τα οποία, όπως έδειξε η εξέταση του DNA, ανήκαν στον Γκιουβέν Ακούς. To 1996, o φερόμενος ως δράστης είχε συλληφθεί για δύο κατηγορίες και παρέμεινε στη φυλακή για δύο χρόνια, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε πρωτομαγιάτικη πορεία, αφισοκόλληση και αντίσταση κατά της Αρχής. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Ακούς ήταν μέλος της ελάχιστα γνωστής Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ένωσης Τουρκίας.
Η πακιστανική πρεσβεία στην Αγκυρα διέψεσε ότι μεταξύ των έξι νεκρών είναι και ένας Πακιστανός, όπως είχε ανακοινωθεί την προηγούμενη ημέρα από τις τουρκικές Αρχές.
Εν τω μεταξύ, η τουκρική Hurriyet εκφράζει υποψίες ότι στόχος της επίθεσης ήταν πιθανώς η στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Aπό την περιοχή όπου σημειώθηκε η εκρηξη επρόκειτο να περάσει σχεδόν μία ώρα αργότερα, γύρω στι 20:00, ο στρατηγός Μπουγιούκανιτ, καθ οδόν προς τα τα εγκαίναι της έκθεσης αμυντικού υλικού IDEF.
Η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης για να εκτιμήσει την κατάσταση.
Εκτάκτως συνεδρίασε και το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αμπντουλάχ Γκιουλ, για να αποφασίσει μέτρα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Στην έκτακτη συνεδρίαση συμμετείχαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, των υπηρεσιών πληροφοριών και ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού.
Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην Αγκυρα, οι υπηρεσίες πληροφοριών θέτουν επί τάπητος όλες τις διαθέσιμες εκθέσεις και αναφορές. Οι έρευνες και οι πρώτες εκτιμήσεις επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο για ανάλογες επιθέσεις στην Αγκυρα, τα Άδανα και τη Μερσίνα, μεγαλαουπόλεις με σημαντική συγκέντρωση του κουρδικού στοιχείου.
Ήδη στα Αδανα συνελήφθη μία γυναίκα που φέρεται να μετέφερε έντεκα κιλά πλαστικό εκρηκτικό Α-4, όμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Αγκυρας. Στην κατοχή της βρέθηκαν και δύο χειροβομβίδες.
Η επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Όλι Ρεν καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση την οποία χαρακτήρισε «πράξη δειλίας» και υποσχέθηκε βοήθεια στην Τουρκία για την πάταξη της τρομοκρατίας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου