ΤΟΠΙΚΑ

Μονομελές Βόλου: Αθώοι οι εκπαιδευτικοί για το αδίκημα της έκθεσης

μονομελές-βόλου-αθώοι-οι-εκπαιδευτικ-341636

Από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε ότι δεν έφεραν καμία ποινική ευθύνη

Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου οι δέκα εκπαιδευτικοί, που κατηγορούνταν για έκθεση σε κίνδυνο κατ’ εξακολούθηση για την καταγγελλόμενη υπόθεση κακοποίησης μαθητή τον Οκτώβριο του 2016, η οποία κρίθηκε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ότι «δεν τελέστηκε».

Ο εισαγγελέας έδρας έκρινε ότι για να διαπραχθεί η έκθεση πρέπει να έχε τελεστεί το συμβάν και η τέλεσή του να έχει επικυρωθεί από δικαστική απόφαση. Ωστόσο, στον δεύτερο βαθμό το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανηλίκων Λάρισας έπαυσε τη δίωξη για την καταγγελλόμενη κακοποίηση λόγω της εξάλειψης του αξιόποινου. Η αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα έδρας υιοθετήθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου που ανακοίνωσε την απόφασή του γύρω στις 3.30 το μεσημέρι μετά από διακοπή, κρίνοντας τους κατηγορούμενους αθώους.

Είχαν προηγηθεί η εξέταση δύο μαρτύρων κατηγορίας και ενός υπεράσπισης και οι αγορεύσεις των δικηγόρων. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου οι συνήγοροι υπεράσπισης Νικόλαος Παπαπέτρος, Λυδία Σαμαρά και Γιώργος Σινέλης είπαν: «Στο δικαστήριο αναγνώστηκε η αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Βόλου. Ακόμη, αναγνώστηκε η έφεση του εισαγγελέα. Ωστόσο, πριν εκδοθεί η απόφαση από το Εφετείο η πράξη κατέστη ανέγκλητος».

Οι ίδιοι συμπέραναν: «Επομένως το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου δεν είχε άλλη δυνατότητα. Η απόφαση του Εφετείου Λάρισας είναι αθωωτική. Κατά συνέπεια και η έκθεση σε κίνδυνο δεν συνέβη. Από μόνη της ως πράξη στοιχειοθετείται παρά μόνο από δόλο. Εξάλλου, η ίδια η μηνύτρια δεν απέδωσε δόλο. Οι δάσκαλοι δεν τέλεσαν την έκθεση, διότι δεν υφίστατο κίνδυνος για να τελεστεί η πράξη. Η πράξη δεν συνέβη ποτέ. Δεν αφέθηκε αβοήθητο το παιδί. Δεν κινδύνεψε ποτέ».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής Νικόλαος Εμμανουηλίδης ισχυρίστηκε ότι «οι καταγγελλόμενες πράξεις κακοποίησης σε βάρος του μικρού παιδιού έλαβαν χώρα. Το γεγονός ότι δεν τα είπε αυτά το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανηλίκων Λάρισας παρά τις εφτά συνεδριάσεις οφείλεται στο γεγονός της νομοθετικής μεταβολής διότι από 1ης Ιουλίου 2019 εφαρμόζεται ο νέος Ποινικός Κώδικας με το ηλικιακό όριο της ποινικής ευθύνης σε ανήλικους να ανεβαίνει στα 14 έτη από 12 έτη που ήταν».

«Επειδή οι κατηγορούμενοι μαθητές είναι μεγαλύτεροι κατά δύο έτη η πράξη είναι ανέγκλητη. Αυτός είναι ο λόγος. Οχι ότι οι μαθητές «δεν τέλεσαν την πράξη», όπως έκρινε το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου. Ενάντια στην απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας άσκησε έφεση και είχε την άποψη ότι τα τρία παιδιά είχαν διαπράξει τα αδικήματα που αποδόθηκαν», συμπλήρωσε ακόμη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου