Ετσι θα γίνει η πλατεία Πανεπιστημίου

Τελευταία ενημέρωση: 2019-10-12, 18:06:09
Ετσι θα γίνει η πλατεία Πανεπιστημίου

Περισσότερο πράσινο, διαδρόμους με πλάκες και βότσαλα, σιντριβάνι και πολλές γωνίες ανάπαυσης περιλαμβάνει η μελέτη 

Νέα όψη αποκτά η πλατεία Πανεπιστημίου στο κέντρο του Βόλου, με παρεμβάσεις προϋπολογισμού 690.000 ευρώ, που περιλαμβάνει η επικαιροποιημένη μελέτη του Δήμου Βόλου, για την οποία το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής άναψε πράσινο φως.

Η μελέτη πρόκειται να έρθει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Δευτέρας, στις 6:30 το απόγευμα προκειμένου στη συνέχεια να προκηρυχθεί δημόσιος διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου το οποίο είναι ενταγμένο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας.

Η πλατεία Πανεπιστημίου βρίσκεται στο κέντρο του Βόλου και περιβάλλεται από τέσσερις δρόμους, την οδό Ερµού (εμπορικός πεζόδρομος), την οδό ∆ηµητριάδος, την οδό Παύλου Μελά, και την οδό Μακεδονοµάχων (πεζόδρομος). Οι παρεμβάσεις που προτείνονται αφορούν στη διαμόρφωση του χώρου πλατείας επιφάνειας 2.671,28 m2, στη διαμόρφωση του πεζόδρομου Μακεδονομάχων (από Δημητριάδος έως Ερμού), επιφάνειας 252,00 m2, στη διαμόρφωση μίας ζώνης όδευσης τυφλών επί της Ερμού (από την Παύλου Μελά έως την Μακεδονομάχων, επιφάνειας 70,00 m2, και στη διαμόρφωση των πεζοδρομίων της Παύλου Μελά (από Δημητριάδος έως Ερμού), και της Δημητριάδος (από Μακεδονομάχων έως Παύλου Μελά), που γειτνιάζουν με την πλατεία, συνολικού εμβαδού 280,72 m2. Συνολικά, οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι επιφάνειας 3.274,00 m2.

Σήμερα η πλατεία Πανεπιστημίου βρίσκεται σε ιδιαίτερα πολυσύχναστο σημείο της πόλης, ωστόσο, αποτελεί κυρίως πέρασμα και όχι χώρο ξεκούρασης και περιπάτου και αναψυχής. Αυτή τη στιγμή στον χώρο της πλατείας υπάρχει ένας μόνο κεντρικός πλακοστρωμένος διάδρομος, που συνδέει την οδό Ερμού με την οδό Δημητριάδος, ενώ περιμετρικά υπάρχει διαμορφωμένο πεζοδρόμιο. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι διαμορφωμένη με γκαζόν και περιμετρικά δέντρα, ενώ ο εξοπλισμός της είναι ιδιαίτερα φτωχός και ανεπαρκής.

Η μελέτη προβλέπει μια γραμμική σειρά μαρμάρινων καθιστικών επί της Ερμού. Επιπλέον προτείνεται η κατασκευή σιντριβανιού στο κέντρο της πλατείας για να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς. Αλλαγές προτείνονται και στη φύτευση, διπλές δενδροστοιχίες στις πλευρές των οδών Π. Μελά και Μακεδονομάχων, στη μεσαία ζώνη της πλατείας προτείνονται δέντρα σκιάς, μεγάλης ανάπτυξης, αντοχής και ωραίου φυλλώματος. Επιλέχθηκαν μόνο δύο είδη (ιπποκαστανιά και φλαμουριά) ώστε να προκύπτει μια σχετική ομοιογένεια και συνοχή στο περιβάλλον της πλατείας.

Η πλατεία θα ενισχυθεί και ως προς τον φωτισμό της με φωτιστικά σώματα τύπου led για την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ θα δημιουργηθούν πολλοί διάδρομοι με πλάκες Πηλίου και βότσαλο που θα ενώνουν όλες τις πλευρές της.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
6
=