ΤΟΠΙΚΑ

Κατάσχεση για αποζημιώσεις καθηγητών

κατάσχεση-για-αποζημιώσεις-καθηγητώ-851206

Τη συντηρητική κατάσχεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας του Μορφωτικού και Εκπαιδευτικού Ιδρύματος «Άγιος Απόστολος ο Νέος» μέχρι 200.000 ευρώ διέταξε το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εκπαιδευτικών, οι οποίοι απολύθηκαν τον Αύγουστο του 2010 από το ιδιωτικό σχολείο χωρίς να λάβουν αποζημίωση.
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
 
Η απόφαση αφορά σε 10 από τους 16 απολυθέντες εκπαιδευτικούς του «Άγιος Απόστολος», οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τον δικηγόρο Γιάν. Βογιατζάκη.
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι εν λόγω εκπαιδευτικοί δικαιούνται, όταν απολύονται λόγω καταργήσεως του σχολείου, αποζημίωση. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η μη καταβολή αποζημίωσής τους αποτελεί ανεπίτρεπτη αντισυνταγματική εξαίρεση στην αρχή της ισότητας, καθώς εισάγει για την κατηγορία των απολυόμενων ιδιωτικών εκπαιδευτικών, λόγω καταργήσεως του σχολείου τους, δυσμενή διάκριση επί ουσιωδώς ομοίων καταστάσεων, η οποία δεν δικαιολογείται από λόγους γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος.
Οι εκπαιδευτικοί με έγγραφες συμβάσεις αρχικά ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια αορίστου χρόνου, εργάστηκαν ως ιδιωτικοί καθηγητές μέσης εκπαίδευσης στο ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, διδάσκοντας τα μαθήματα των ειδικοτήτων τους σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τις 31 Αυγούστου 2010.
Τότε το ιδιωτικό σχολείο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, λόγω άρσης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης του, κατήγγειλε εγγράφως τις εργασιακές τους συμβάσεις, χωρίς ωστόσο να τους καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση της απόλυσής τους.
Οι εκπαιδευτικοί, επικαλούμενοι επικείμενο κίνδυνο να μην ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους λόγω της μειωμένης περιουσίας του εκπαιδευτικού ιδρύματος, ζήτησαν με την αίτησή τους να διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής ή ακίνητης περιουσίας, είτε βρίσκεται στα χέρια του ή στα χέρια οποιουδήποτε τρίτου μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.
Οι αιτούντες επιπλέον έχουν καταθέσει στο Μονομελές Πρωτοδικείο (διαδικασία εργατικών διαφορών) αγωγή ζητώντας να αναγνωριστεί το δικαίωμα τους για αποζημίωση απόλυσης, να υποχρεωθεί το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα να καταβάλλει στον καθένα τη νόμιμη αποζημίωση απόλυσης λόγω καταγγελίας των εργασιακών τους συμβάσεων και να καταβληθεί στον καθένα χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.
Η αγωγή συζητήθηκε στις 6 Μαΐου και οι εκπαιδευτικοί αναμένουν την έκδοση της απόφασης.
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων, αναφέρθηκε ότι η περιουσιακή κατάσταση του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου είναι επισφαλής, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο για μη ικανοποίηση της αξίωσης των απολυμένων εκπαιδευτικών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου