ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσα μάνα δώρισε τον νεφρό στον γιο της

βολιώτισσα-μάνα-δώρισε-τον-νεφρό-στον-342280

Με επιτυχία η μεταμόσχευση στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Τέλος στον Γολγοθά της αιμοκάθαρσης με τα συνοδά προβλήματα έβαλε για τον νεφροπαθή γιο της 60χρονη Βολιώτισσα. Προχωρώντας σε ύψιστη πράξη αγάπης, η γυναίκα χάρισε τον έναν της νεφρό στο 40χρονο παιδί της, δίνοντάς του δεύτερη ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.

Η μεταμόσχευση πραγματοποιήθηκε προχθές στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και η εγχείρηση για τη μεταφορά του οργάνου από τη δότρια εν ζωή πέτυχε. Σύμφωνα με τους γιατρούς, οι μετεγχειρητικές εξετάσεις του 40χρονου είναι πάρα πολύ καλές και η υγεία του καταγράφει διαρκή βελτίωση.

Ο 40χρονος, που είναι πατέρας μικρών παιδιών και σκληρά εργαζόμενος, υποβαλλόταν σε αιμοκαθάρσεις εδώ και δύο χρόνια και η μητέρα του δεν άντεχε να τον βλέπει να ταλαιπωρείται.

Επισκεπτόταν κάθε εβδομάδα το Γενικό Νομαρχιακό Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου και από τη θεραπεία είχε να αντιμετωπίσει και επιπλοκές.

Επιπλέον, ο οργανισμός του εξασθενούσε και ήταν θέμα χρόνου να παρουσιάσει άλλα παθολογικά προβλήματα υγείας.

Ο πρόεδρος Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας Βασίλης Γιαννάκος συνεχάρη τη μητέρα του 40χρονου, που πήρε την απόφαση. Συγχαίρει και όλους τους γονείς που δίνουν τα όργανά τους στα παιδιά τους. «Από μητέρα και πατέρα, όπως και από αδερφή η συμβατότητα που υπάρχει στη λήψη οργάνων είναι 100%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Επιπλέον έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ένας άνθρωπος που ζει με τον έναν νεφρό του μπορεί να έχει διάρκεια ζωής 150 χρόνων», επισήμανε με έμφαση ο κ. Γιαννάκος προτρέποντας τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα να μη διστάζουν και να προχωρούν σε πράξεις.

«Αν αντιμετωπίσει κάποιος πρόβλημα από τη διαδικασία, τότε αυτός είναι μόνο ο λήπτης που θα πρέπει να προσαρμοστεί και να κρατήσει το όργανο», διευκρίνισε ακόμη.

Επισημαίνεται ότι η αναμονή για μεταμοσχεύσεις οργάνων είναι σημαντική.

Αυτό τη στιγμή στον Ευαγγελισμό βρίσκονται σε αναμονή 60 ζώντες δότες, οικογένειες που θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους.

Η 60χρονη Βολιώτισσα περίμενε έναν χρόνο για να βρεθεί χειρουργικό κρεβάτι και για να επιτευχθεί αυτό παρενέβη και ο Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας.

Η εν λόγω μεταμόσχευση οργάνων είναι η τρίτη από την αρχή του χρόνου στον Βόλο και τη Μαγνησία. Οι δύο πραγματοποιήθηκαν από ζώντες δότες. Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο άλλη μία μητέρα είχε δώσει τον νεφρό της για να χαρίσει ζωή στο παιδί της.

Επισημαίνεται ότι αυτή την Ελλάδα πάνω από 1.200 νεφροπαθείς σε σύνολο 13.000 αιμοκαθαρόμενων περιμένουν το δώρο Θεού και είναι σε λίστα αναμονής εδώ και και δέκα χρόνια.

Ο κ. Γιαννάκος είπε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων πρέπει να επανδρώσει τις ΜΕΘ με επαρκές προσωπικό για να μη χάνονται τα όργανα. Απαιτείται να υπάρξει επιτέλους ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου