ΤΟΠΙΚΑ

«Εφυγε» ο φούρναρης του Λαύκου, μια εμβληματική προσωπικότητα

εφυγε-ο-φούρναρης-του-λαύκου-μια-εμβ-344940

Ο 81χρονος Γιώργος Δροσίτης έγραψε τη δική του ιστορία στον ξυλόφουρνο του χωριού

Θλίψη και συγκίνηση προκάλεσε στους κατοίκους του Λαύκου η είδηση του θανάτου του Γιώργου Δροσίτη, του φούρναρη του χωριού, που «έφυγε» χθες σε ηλικία 81 ετών, αφήνοντας το στίγμα του στην περιοχή.

Ανθρωπος ευγενικός, πρόσχαρος, πολύ αγαπητός, άριστος οικογενειάρχης, είχε πάντα έναν καλό λόγο για όλους. Γέννημα θρέμμα Λαυκιώτης, ήταν γιος του καραβομαραγκού Γιάννη Δροσίτη, από τους καλύτερους καραβοκύρηδες της Χοντρής Αμμου και εξίσου αγαπητός στους συγχωριανούς του.

Κοινωνικός, λάτρης του πολιτισμού, της καλής παρέας, με υψηλό αίσθημα φιλοξενίας, δραστηριοποιήθηκε από το 1975 ως αρτοποιός, μαθαίνοντας την παραδοσιακή τέχνη του ψωμιού και του ξυλόφουρνου από τις ηλικιωμένες του χωριού. Μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν παρών στον χώρο που ανάστησε, που του έδωσε ζωή, ανάγοντάς τον σε σημείο αναφοράς για τον Λαύκο, τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες.

Ο φούρνος ήταν επίσης σημείο συνάντησης για τους φίλους του, η πιο φιλόξενη γωνιά για ατέλειωτες πολιτικές και πολιτιστικές συζητήσεις, συντροφιά με το τσίπουρο που κερνούσε ο οικοδεσπότης.

Ο Γιώργος Δροσίτης ήταν λάτρης του πολιτισμού και μέλος του Συλλόγου Λαυκιωτών Μαγνησίας «Η Δράση», μαζί με τον γιο του Γιάννη, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος για δεκαεπτά χρόνια, υλοποιώντας με πολύ μεράκι πληθώρα δράσεων για το χωριό.

Ο εκλιπών έδωσε τη σκυτάλη της διαδοχής στον γιο του, ο οποίος συνεχίζει μαζί με την οικογένειά του την τέχνη της αρτοποιίας στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του πατέρα του στο ιστορικό κτίριο του 1904, που φέρει τη σφραγίδα του Εβαρίστο Ντε Κίρικο.

Ευτύχησε να καμαρώσει μαζί με τη σύζυγό του Παναγιώτα τα παιδιά του να προοδεύουν, αγαπούσε ιδιαίτερα τα εγγόνια του και μέχρι το τέλος της ζωής του ήταν κοντά στους συντοπίτες του.

Τον φούρναρη του Λαύκου αποχαιρετούν σήμερα η οικογένεια, οι φίλοι, οι συγγενείς και οι συντοπίτες του. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στον ιερό ναό Γενέσεως Θεοτόκου Λαύκου. Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων και λουλουδιών, τα χρήματα να δοθούν στον σύλλογο «Η Δράση» που τόσο αγάπησε.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου