Αναμένεται το πόρισμα της ΕΔΕ για τη λιποθυμία μαθητή από χρήση

Τελευταία ενημέρωση: 2019-10-09, 10:24:26
Αναμένεται το πόρισμα της ΕΔΕ για τη λιποθυμία μαθητή από χρήση

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας

 

Καλές πρακτικές αντιμετώπισης από τα σχολεία επεισοδίων παραβατικότητας μέσα στα ίδια τα διδακτήρια θα αναζητήσει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, μετά το περιστατικό λιποθυμίας μαθητή Γυμνασίου στις σχολικές τουαλέτες από χρήση ναρκωτικών ουσιών, θέμα που είχε αποκαλύψει ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Την ίδια ώρα που η Ενορκη Διοικητική Εξέταση γύρω από το συμβάν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από καθηγητή στον οποίο ανατέθηκε η διερεύνηση των γεγονότων, η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας στρέφεται στους συλλόγους διδασκόντων για να αντλήσει καλά παραδείγματα αντιμετώπισης παρόμοιων ή και περιστατικών βίας κάθε μορφής στα σχολεία, προκειμένου να θωρακίσει το σχολικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη, θα αποσταλεί έγγραφο στις διευθύνσεις των Γυμνασίων και Λυκείων του νομού και οι σύλλογοι διδασκόντων θα κληθούν να απαντήσουν έως την επόμενη Παρασκευή για τις επιτυχημένες πρακτικές που υιοθέτησαν στην αντιμετώπιση τυχόν παραβατικών συμπεριφορών μαθητών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας «οδηγός καλών πρακτικών» που θα αποτελέσει μπούσουλα στις κατά τόπους σχολικές κοινότητες.

Μάλιστα, το έγγραφο θα απευθυνθεί και στους γονείς καθώς η οικογένεια θεωρείται το πρώτο «κάστρο» για την προστασία των μαθητών και κρίνεται αναγκαία η ενεργοποίησή της προς την κατεύθυνση της πρόληψης και αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

Στα σχολεία, αλλά και στην τοπική κοινωνία η αναστάτωση «καλά κρατεί» μετά την αποκάλυψη χρήσης ναρκωτικών ουσιών μέσα σε γυμνάσιο της πόλης που οδήγησε μαθητή στο Νοσοκομείο. Το πόρισμα της ΕΔΕ αναμένεται έως τέλος του μήνα να παραδοθεί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και ανάλογα με το περιεχόμενό του θα δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες.

Ασπίδα στα σχολεία με συμμάχους τους γονείς

Χθες, με ανακοίνωσή του, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης αναφέρθηκε στις ενέργειες που γίνονται από τους συλλόγους διδασκόντων για την ενίσχυση της ασπίδας του σχολείου έναντι των κινδύνων που απειλούν τους μαθητές ενώ καλεί σε ενεργοποίηση και τους ίδιους τους γονείς:

«Στην περιοχή μας είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας φαινόμενα αποκλίνουσας ή επιθετικής συμπεριφοράς μαθητών. Σχετικά με αυτά τα γεγονότα ενημερώνουμε τους γονείς ότι:

-οι Σύλλογοι Διδασκόντων διαχειρίζονται το θέμα με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις, των οποίων είναι άριστοι κοινωνοί, με βάση συλλογικές και συνεργατικές διαδικασίες, με αίσθημα ευθύνης και με σεβασμό στην προσωπικότητα του μαθητή και της οικογένειάς του,

-σε κάθε σχολείο πραγματοποιείται πληθώρα προληπτικών δράσεων για τέτοιες καταστάσεις, όπως ενημερώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών από ειδικούς επιστήμονες και ειδικευμένους φορείς,

-πραγματοποιούνται προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων και ευρωπαϊκά προγράμματα με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων,

-τηρείται απαραίτητα το νομοθετικό πλαίσιο διασφάλισης της υγείας και της προστασίας των μαθητών,

-πραγματοποιείται συνεργασία των σχολείων, ειδικά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, με ειδικευμένους φορείς, αλλά και με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, με στόχο την προστασία των μαθητών από εξωτερικούς κινδύνους.

Τα συγκεκριμένα γεγονότα απέδειξαν ότι οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων έδρασαν για άλλη μια φορά με τον καταλληλότερο τρόπο για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων είτε οργανώνοντας, προληπτικά, ενημερωτικά προγράμματα για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς είτε συνεργαζόμενοι με ειδικευμένους φορείς αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων είτε απευθυνόμενοι στις αστυνομικές αρχές για την απομάκρυνση εξωσχολικών στοιχείων επικίνδυνων για την ασφάλεια των μαθητών. Τα σχολεία, μάλιστα, πολλές φορές προέβησαν ακόμη και στην απομάκρυνση «μαθητών», για τους οποίους «εικάζετο» ότι ήταν άλλοι οι σκοποί της φοίτησής τους στο σχολείο. Και πρέπει να τονίσουμε ότι όλα τα παραπάνω έγιναν χωρίς την ουσιαστική υποστήριξη των σχολείων μας από το ισχύον νομικό πλαίσιο (ας σημειώσουμε, εδώ, ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο αποτελεί πρότυπο ανθρωπιστικής και παιδαγωγικής αντιμετώπισης και επιβάλλει την εγγραφή και φοίτηση κάθε μαθητή σε κάθε σχολείο της χώρας. Όμως, αυτό το πλαίσιο χρησιμοποιείται όχι μόνο από μαθητές, οι οποίοι στοχεύουν στη μόρφωση τους και στην εκπαίδευση γενικότερα…).

 Τα τελευταία γεγονότα, αλλά και περιστατικά που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων της πόλης μας βρίσκονταν στη θέση τους, σύμφωνα με τα καθήκοντά τους, και αντέδρασαν άμεσα με τον ενδεικνυόμενο τρόπο.

Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας εκτιμά ότι η ασπίδα προστασίας των μαθητών, η οποία ονομάζεται «σχολείο», είναι ισχυρότατη, δεν είναι, όμως, αρκετή. Οι μαθητές, έξω από το σχολείο, είναι εντελώς εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο και σε κάθε κακόβουλο άτομο το οποίο επιβουλεύεται τη νεανική ψυχή του. Επομένως, αυτό αναδεικνύει την ανάγκη της θωράκισής τους με την ασπίδα η οποία ονομάζεται «οικογένεια». Ο καθένας μας ως γονέας έχει την υποχρέωση να παρασταθεί στο παιδί του, να αφιερώσει απεριόριστο χρόνο σε αυτό, να το θωρακίσει ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή ελλοχεύει εκεί έξω».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
9
+
6
=