Δέκα εννέα Βολιώτες θύματα απάτης από Εταιρεία -φάντασμα

Τελευταία ενημέρωση: 2019-10-08, 15:28:17
Δέκα εννέα Βολιώτες θύματα απάτης από Εταιρεία -φάντασμα

Κατέβαλαν τον ΦΠΑ, αλλά κύκλωμα χορήγησε πλαστά δικαιολογητικά και δεν μπορούν να εκτελωνίσουν τα αυτοκίνητά τους 

Τουλάχιστον 19 Βολιώτες έπεσαν θύματα απάτης εταιρείας – φάντασμα με έδρα τη Βουλγαρία, που πωλούσε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Το Τελωνείο Βόλου διαπίστωσε ότι τα δικαιολογητικά τους για τον εκτελωνισμό των αυτοκινήτων είναι πλαστά και τώρα οι κάτοχοι των ΙΧ καλούνται να πληρώσουν για δεύτερη φορά ΦΠΑ, ο οποίος μπορεί να ξεκινά από το ποσό των 500 ευρώ και να φθάνει και τις 6.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.

Θύματα του κυκλώματος λαθρεμπορίας έχουν πέσει πολλοί κάτοχοι αυτοκινήτων σε Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Αθήνα, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Οι έρευνες των κατά τόπους Τελωνείων άρχισαν πριν από περίπου δύο χρόνια και σιγά σιγά άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων.

Η εταιρεία, που εξέδιδε πλαστά δικαιολογητικά για την πώληση αυτοκινήτων και φαινόταν να έχει έδρα στη Βουλγαρία, είναι ανύπαρκτη. Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων και εν προκειμένων Βολιωτών είχε απευθυνθεί εκεί για να αγοράσει αυτοκίνητα και να τα εισάγει με τις οικονομικότερες δυνατές τιμές.

Εισάγοντας τα αυτοκίνητά τους στην Ελλάδα πίστευαν ότι θα μπορούν να κυκλοφορήσουν στη χώρα νόμιμα, καθώς είχαν αποδώσει τον ΦΠΑ που πληρώνεται μια φορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ομως, λόγω των πλαστών δικαιολογητικών που χορήγησε το κύκλωμα, το οποίο καρπώθηκε τον ΦΠΑ, σήμερα δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν τακτοποιήσει τη φορολογική τους υποχρέωση και καλούνται είτε να πληρώσουν για δεύτερη ή να παραδώσουν το αυτοκίνητό τους για κατάσχεση.

Οι Βολιώτες θύματα απάτης καλούνται ο ένας μετά τον άλλο να δώσουν εξηγήσεις στο Τελωνείο Βόλου όμως έχουν πλήρη άγνοια για την υπόθεση. Τρία από τα θύματα που έχουν ανταποκριθεί υποστηρίζουν ότι έχουν καταβάλει τον φόρο και παραπέμπουν στα δικαιολογητικά.

Η υπόθεση με τα εικονικά τιμολόγια άρχισε να απασχολεί το Τελωνείο του Βόλου μετά τον πρώτο εκτελωνισμό αυτοκινήτου που είχε πωλήσει το κύκλωμα σε Βολιώτη.

Η αλληλογραφία μεταξύ των δύο χωρών που ακολούθησε άρχισε να αποκαλύπτει σιγά σιγά τα χλωμά σημεία δράσης των απατεώνων.

Ολως τυχαίως κάτοχοι νέων αυτοκινήτων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα. Φαίνονταν να μην έχουν αποδώσει τον ΦΠΑ για την αγορά των αυτοκινήτων τους χωρίς οι ίδιοι έχουν την παραμικρή υποψία.

Με τις εν λόγω πωλήσεις αυτοκινήτων το ελληνικό δημόσιο φαίνεται να ζημιώθηκε με σημαντικά ποσά.

Επισημαίνεται ότι αν τα τιμολόγια ήταν πραγματικά και όχι εικονικά, οι κάτοχοι των νέων αυτοκινήτων δεν θα είχαν καμία απολύτως υποχρέωση απέναντι στο ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη μέχρι στιγμής πορεία της έρευνας φαίνεται ότι τα θύματα της απάτης δεν θα έχουν καμία εναντίον τους ποινική διαδικασία ώστε να έρθουν αντιμέτωποι και με τη Δικαιοσύνη.

Οι έρευνες του Τελωνείου Βόλου όπως και των υπόλοιπων τελωνειακών αρχών για την απόδοση του ΦΠΑ είναι συνεχείς όμως συνήθως καθυστερούν να έχουν αποτέλεσμα καθώς σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται να γίνεται διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ διαφορετικών χωρών όπως και συνέβη και στην προκείμενη περίπτωση με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντική χρονοτριβή λόγω των αποστάσεων.

Οι τελωνειακές αρχές είναι υποχρεωμένες εκ του Νόμου να προστατεύουν το δημόσιο από τη μη καταβολή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων. Σε διαφορετική περίπτωση είναι υποχρεωμένες να προχωρούν σε κατασχέσεις των εμπορευμάτων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

* Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο google news για άμεση ενημέρωση.
* Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
6
=