ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναστάτωση η Ν. Αγχίαλος για τα έξι hot spot

σε-αναστάτωση-η-ν-αγχίαλος-για-τα-έξι-hot-spot-347099

Ατυπη συνάντηση συλλόγων προχθές Κυριακή για να ζητήσουν ενημέρωση – Για τεχνητή ένταση μιλά η Γεωργία Μποντού – Τοκαλή

Σε αναστάτωση παραμένει για δεύτερη εβδομάδα η Ν. Αγχίαλος για τους έξι χώρους προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων και ευάλωτων ομάδων έως 1.000 ατόμων, που προβλέπεται να δημιουργηθούν σε έξι τοπικές κοινότητες της δημοτικής ενότητας. Για το θέμα, που ανέδειξε με δημοσίευμά του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, συγκλήθηκε προχθές άτυπη συνάντηση των συλλόγων της Ν. Αγχιάλου. Ωστόσο, στη συνάντηση δεν προσκλήθηκαν όλοι οι σύλλογοι, ούτε η αντιδήμαρχος Βόλου Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, που εκλέγεται στην περιοχή και μίλησε για επιλεκτικές προσκλήσεις και απόπειρα πρόκλησης τεχνητής έντασης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και όπως προβλέπεται στο αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, στις νέες χρήσεις γης βάσει του Π.Δ.59/2018 συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία εγκαταστάσεων προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων. Η χρήση προβλέπεται στην κατηγορία «Γενική Κατοικία» (άρθρο 3). Βάσει της μελέτης επιτρέπονται τέτοιες εγκαταστάσεις σε έξι συνολικά οικισμούς της Ν. Αγχιάλου, στη Ν. Αγχίαλο χωρητικότητας έως 300 ατόμων, στον Αγιο Γεώργιο Κυνηγών – Μεγάλη Βελανιδιά έως 300 ατόμων, στην Κριθαριά έως 100 ατόμων, στη Δημητριάδα έως 100 ατόμων, στο Αϊδίνι έως 100 ατόμων και στις Μικροθήβες έως 100 ατόμων.

Το θέμα προκάλεσε από την πρώτη στιγμή αντιδράσεις και ιδιαίτερα από την Ενωση Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ν. Αγχιάλου, που μίλησε για «ταφόπλακα» στην αναπτυσσόμενη περιοχή. Μάλιστα η εισήγηση εναρμόνισης των χρήσεων του Γ.Π.Σ., που έγιναν με βάση τον νόμο του 2014 με τις νέες χρήσεις γης που προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα 59/2019 και που δεν υπήρχαν στον προηγούμενο νόμο, αποσύρθηκε τόσο από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όσο και από τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας.

Προχθές Κυριακή πραγματοποιήθηκε για το θέμα άτυπη συνεδρίαση συλλόγων της περιοχής, οι οποίοι αποφάσισαν να απευθυνθούν στα τοπικά συμβούλια ζητώντας ενημέρωση γύρω από το θέμα. «Αυτή τη στιγμή επικρατεί σύγχυση. Δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Είμαστε στο σκοτάδι για κάτι που μας αφορά άμεσα. Θα το παρακολουθήσουμε. Δεν παίρνουμε αποφάσεις εν βρασμώ ψυχής», ανέφερε η πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Ν. Αγχιάλου Βαλασία Πετρίδη.

«Ηταν μία άτυπη συνάντηση, στην οποία δεν λάβαμε αποφάσεις», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ενωσης Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ν. Αγχιάλου Β. Ασδεράκης.

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι η ενημέρωση. Γιατί πολλά ακούγονται. Θα πρέπει να κουβεντιάσουμε επί πραγματικών δεδομένων», είπε ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας Ν. Αγχιάλου Πύρασος Χρήστος Ράλλης, τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα ζητήσουν πλήρη ενημέρωση της κοινωνίας από τα τοπικά συμβούλια.

«Επιλεκτικές προσκλήσεις»

Για την άτυπη συνάντηση συλλόγων δεν ενημερώθηκαν όλοι οι σύλλογοι. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Πολιτιστικού, Αθλητικού Συλλόγου Ν. Αγχιάλου «Η Νέα Αγχίαλος», στον οποίο χοροδιδάσκαλος είναι ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης. «Δεν μας ενημέρωσε κανείς», ανέφερε η πρόεδρος Μαρία Ρουπακιά.

Ούτε πρόσκληση, ούτε καν ενημέρωση είχε η αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, η οποία μάλιστα έστρεψε τα βέλη της εναντίον του γ.γ. Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλου και του δημοτικού συμβούλου της μειοψηφίας Θεολ. Διαμαντένια, που έδωσαν το «παρών». Η κ. Μποντού – Τοκαλή επισήμανε ότι επιχειρούν να προκαλέσουν τεχνητή ένταση για να κάνουν αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή Βόλου.

Σύμφωνα με την κ. Μποντού – Τοκαλή, «άλλο είναι η χρήση γης για υποδοχή και εγκατάσταση προσφύγων και άλλο είναι η δημιουργία hot spot». Οπως σημείωσε, η εναρμόνιση με τις χρήσεις γης του Π.Δ. 2018 είναι υποχρεωτική, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν hot spot στην περιοχή.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου