ΤΟΠΙΚΑ

Τρίτη γιορτή μανιταριού και βοτάνων στη Μακρυράχη

τρίτη-γιορτή-μανιταριού-και-βοτάνων-σ-348275

Ο Φώτης Παρασκευαΐδης θα ετοιμάσει μανιταρολιχουδιές για όσους συμμετέχουν στη γιορτή στις 12 και 13 Οκτωβρίου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται η 3η γιορτή μανιταριού και βοτάνων στη Μακρυράχη Πηλίου. Στις 12 και 13 Οκτωβρίου στην πλατεία της Μακρυράχης, ο τοπικός Συλλόγου των Απανταχού Μακρυραχιωτών «Γ. Κανισκέρης» καλεί όλους να γνωρίσουν, να γευθούν και θα αναζητήσουν όλοι μαζί τον πλούτο του βουνού των Κενταύρων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της φετινής εκδήλωσης, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τον Φώτη Παρασκευαϊδη να εξηγεί τον τρόπο της αποξήρανσης και της συντήρησης των μανιταριών, αλλά και τον Εμμανουήλ Μάνο να δίνει πληροφορίες για τα βότανα. Η βραδιά θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα. Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 10.00 π.μ. το πρόγραμμα περιλαμβάνει εξόρμηση στο δάσος με στόχο την αναζήτηση γνωστών και άγνωστων ειδών μανιταριών, τα οποία θα ταυτοποιήσουν με τη βοήθεια του Γιώργου Μαντίκα. Κατά την επιστροφή, τους περιμένουν γευστικά μανιταρομαγειρέματα, αλλά και το μεγαλύτερο σπετζοφάι από τον Φώτη Παρασκευαϊδη, που θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν οι παριστάμενοι.

Ο διακεκριμένος σεφ Φώτης Παρασκευαΐδης, γνωστός και ως «το πιο μεγάλο τηγάνι», λάτρης του φυσικού πλούτου και του Πηλίου, γνώστης των μανιταριών και της ανυπέρβλητης νοστιμιάς τους, συμμετέχει και φέτος στην 3η γιορτή μανιταριού και βοτάνων. Το όνομά του έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας και οι μανιταρολιχουδιές που παρασκευάζει με δεξιοτεχνία και μεράκι, δημιουργώντας γευστικά έργα τέχνης, «ταξιδεύουν» και εκτός συνόρων, κάνοντας ευρύτερα γνωστό τον πλούτο της ελληνικής γης. Ο ιθύνων νους των μανιταροπροϊόντων Γρεβενών, εκ των συντελεστών του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας, ο «αρχηγός» του διαδικτυακού «μανιταρχείον» forum, με βαθιά και πολύχρονη ενασχόληση με τα άγρια μανιτάρια, θα παρασκευάσει νοστιμιές με πρώτη ύλη τα μανιτάρια, που αφθονούν στο Πήλιο.

Ο Φώτης Παρασκευαϊδης είναι ο άνθρωπος του γρεβενιώτικου μανιταριού. Με δύο εργαστήρια και ένα κατάστημα στα Γρεβενά, συλλέγει, αποξηραίνει και μεταποιεί με χίλιους δύο τρόπους τα μανιτάρια του βουνού, που αποκτούν ολοένα και περισσότερους ένθερμους φίλους. Η συμμετοχή του στην εκδήλωση που αποτελεί, πλέον, θεσμό, θα αναδείξει άγνωστες πτυχές των θησαυρών της φύσης και τρόπους για την αξιοποίησή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου