ΤΟΠΙΚΑ

Πώς η υπόθεση «Ριχάρδος» κατέληξε σε «μικρή Novartis»

πώς-η-υπόθεση-ριχάρδος-κατέληξε-σε-349495

Σε …«μικρή Novartis», δηλαδή σε μεγάλο φιάσκο, κατέληξε η δικαστική διερεύνηση της πολυδιαφημισμένης «υπόθεσης Ριχάρδος», η οποία ξεκίνησε πριν από δέκα μήνες και εισέρχεται στην τελική φάση της περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο χάρτινος πύργος γύρω από την υπόθεση των ενεχυροδανειστηρίων, που πομπωδώς, για επικοινωνιακούς λόγους, έσπευσε να ανακοινώσει από το βήμα της Βουλής ο τέως πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σπιλώνοντας δίχως στοιχεία πρόσωπα, ανάμεσά τους και γνωστό έμπορο χρυσού στον Βόλο, καταρρέει.

Αποκαλυπτικό για την υπόθεση και τα τεράστια λάθη της είναι το δημοσίευμα του protagon.gr, το οποίο παραθέτει τα νέα στοιχεία, που δείχνουν ότι δεν υπάρχει καν το αδίκημα του λαθρεμπορίου στην υπόθεση των ενεχυροδανειστηρίων, που πάνω της ο Αλέξης Τσίπρας βάσισε την επικοινωνιακή αντεπίθεσή του μετά το Μάτι.

Αναλυτικά, το δημοσίευμα αναφέρει: Ο χρόνος κύλησε, όμως η όλη υπόθεση εξακολουθεί να «συνοδεύεται» από την πομπώδη φράση του τέως πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής μάλιστα, «για κύκλωμα που ξεζούμισε χιλιάδες συμπατριώτες μας στη διάρκεια της κρίσης».

Στις 15 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η έρευνα των ανακριτών και αναμένεται ο διορισμός εισαγγελέα ώστε να αποφανθεί αν θα υπάρξει τελικά δικαστήριο για τα απομεινάρια μίας ιστορίας, την οποία η Αστυνομία θέλει να λησμονήσει. Γιατί; Διότι η δικογραφία που έχει σχηματισθεί αποκαλύπτει τα τεράστια λάθη μιας… μεγαλεπήβολης έρευνας, ενώ και οι νέες καταθέσεις και την πληθώρα των εγγράφων δείχνουν ποια ακριβώς ήταν τα μοιραία λάθη που έγιναν.

Αστυνομικά στελέχη και ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί προχώρησαν σε πολύμηνες υποκλοπές, βρήκαν τους κωδικούς συνεννόησης των χρυσοχόων, εντόπισαν τους συνεργούς και τα κρησφύγετα, αλλά ξέχασαν κάτι σημαντικό, να βρουν ένα… επαρκές αδίκημα για να το αποδώσουν στους συλληφθέντες, αφού η κατηγορία περί λαθρεμπορίας χρυσού με προορισμό την Τουρκία, που αποδόθηκε τελικώς, ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις, στα μέλη του «κυκλώματος χρυσού», δεν υπήρχε. Κάτι που διέφυγε από 20 αξιωματούχους και δικαστές. Και που αποκαλύπτεται από την τωρινή δικογραφία.

Σαν απάντηση στο Μάτι

Η υπόθεση αυτή φαίνεται να αποδεικνύει ότι, όταν υπάρχει βιασύνη και διάθεση προς επίδειξη «μεγάλης επιτυχίας», η παταγώδης αποτυχία καραδοκεί. Και όταν υπάρχουν δίαυλοι της Κατεχάκη με το Μαξίμου, που ενημερώνουν και προαναγγέλλουν… μεγάλες αστυνομικές «επιτυχίες» (οι οποίες θα κάλυπταν επικοινωνιακά την τραγωδία στο Μάτι), τότε ακολουθούν τέτοιου είδους τραγέλαφοι. Τώρα ξέρουμε, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ζητούσαν από τους αστυνομικούς που ερευνούσαν την υπόθεση «να βιαστούν να τελειώσουν, γιατί η κυβέρνηση αδημονεί».

Στις 28 Νοεμβρίου 2018 λοιπόν η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε διαδοχικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, με αποτέλεσμα τη σύλληψη συνολικά 63 μελών δύο «κυκλωμάτων λαθρεμπορίου χρυσού». Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι αναζητούνταν άλλα 22 άτομα. Με βασικό κατηγορούμενο, τον γνωστό ιδιοκτήτη της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος» και συνεργάτες του.

Πώς όμως πρόκυψε αυτή η τεράστια γκάφα των Αρχών; Τη σχετική έρευνα για τις «ύποπτες» ενέργειες των ενεχυροδανειστών διεξήγαγε το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, το οποίο έναν χρόνο νωρίτερα είχε εξαρθρώσει τη διαβόητη «μαφία των Ρομά» που είχε προχωρήσει σε περισσότερες από 500 διαρρήξεις και ληστρικές επιδρομές σε σπίτια. Σε μια υπόθεση όπου ακόμη δεν έχουν υπάρξει παραπεμπτικά βουλεύματα, όλοι οι συλληφθέντες (41 συνολικά) έχουν αφεθεί ελεύθεροι και η δίκη ίσως πραγματοποιηθεί ύστερα από δύο χρόνια!

Αρχικά λοιπόν είχε δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι η έρευνα για τους ενεχυροδανειστές συνδεόταν με την κλεπταποδοχή από τη «μαφία των Ρομά». Ομως όταν ο φάκελος των ερευνών στάλθηκε από το Μαρούσι σε κεντρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και σε δικαστές της Ευελπίδων, υπήρξε η επισήμανση ότι όλα ωραία και εντυπωσιακά, όμως αδίκημα κλεπταποδοχής δεν προέκυπτε πουθενά.

Ετσι προτάθηκε η εναλλακτική λύση, οι ενεχυροδανειστές να κατηγορηθούν για λαθρεμπόριο χρυσού προς την Τουρκία. Χωρίς ωστόσο να διευκρινισθεί αν υπήρχε τελικώς και αυτό το αδίκημα. Ομως παράλληλα φαίνεται ότι η Κατεχάκη… πίεζε το Μαρούσι να τελειώνει άρον άρον την έρευνα επειδή το Μαξίμου περίμενε! Ετσι αντί να υποβληθεί επίσημο αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες για να διαπιστωθεί ποιο τελωνειακό καθεστώς υπήρχε με τη γειτονική χώρα, έλαβαν μόνο κατάθεση από έναν 56χρονο εκτελωνιστή με γραφείο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στον οποίο υποβλήθηκαν γενικές ερωτήσεις για εξαγωγές σε «τρίτες χώρες» που συνιστούν λαθρεμπόριο και όχι για το ειδικό καθεστώς της Τουρκίας.

Ο ανθυπαστυνόμος… λογιστής

Ακόμη έδωσε κατάθεση ένας… ανθυπαστυνόμος του Τμήματος Αμαρουσίου που αποφάνθηκε ως λογιστής ότι οι διαφυγόντες δασμοί του ελληνικού κράτους από το λαθρεμπόριο χρυσού στην Τουρκία ήταν της τάξης περίπου των 1.700.000 ευρώ. Επί πλέον, ως τεκμήριο ότι υπάρχει θέμα λαθρεμπορίας στη εξαγωγή χρυσού προς την Τουρκία η φιλόδοξη έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. επικαλέστηκε ένα δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει στις 17 Οκτωβρίου 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για παλαιότερη έρευνα του Τελωνείου Κήπων Εβρου. Στο δελτίο Τύπου αναφερόταν ότι το εν λόγω τελωνείο στα ελληνοτουρκικά σύνορα εντόπισε και κατέσχεσε πλάκες χρυσού σε αυτοκίνητο κατά την έξοδό του από τη χώρα μας. Ετσι θεωρήθηκε ότι η εξαγωγή χρυσού προς την Τουρκία είναι λαθραία. Ομως αγνοούσαν μία σημαντική λεπτομέρεια. Οι τελωνειακοί στον Εβρο δεν είχαν τιμωρήσει τον επιβάτη γιατί θα εξήγε παρανόμως χρυσό στην Τουρκία, αλλά γιατί ο οδηγός αυτός είχε εισαγάγει παρανόμως χρυσό στην Ελλάδα από τα Σκόπια απ’ όπου είχε εισέλθει ανεξέλεγκτα λίγες ώρες νωρίτερα! Το δελτίο αφορούσε δηλαδή όχι εξαγωγή προς την Τουρκία αλλά εισαγωγή από τα Σκόπια.

Στη δικογραφία λοιπόν που έχει σχηματισθεί τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει κατάθεση – στις 25 Ιουνίου 2019- του προϊσταμένου του Τελωνείου Αθηνών που ανέφερε ότι «η εξαγωγή προς οποιαδήποτε τρίτη χώρα άρα και στην Τουρκία, όταν γίνεται χωρίς τελωνειακές διατυπώσεις (κατάθεση διασάφησης εξαγωγής, κ.λπ.) αποτελεί απλή τελωνειακή παράβαση και όχι λαθρεμπορία». Ακόμη στις 5 Δεκεμβρίου 2018 υπήρξε κατάθεση στελεχών της ΑΑΔΕ που ανέφεραν ότι η εξαγωγή χρυσού προς την Τουρκία δεν υπόκειται σε δασμούς και φόρους. Παρόμοια αιτήματα τέθηκαν και για το ασήμι και άλλα τεχνουργήματα του αργύρου για τα οποία υπήρξε έγγραφο της ΑΔΑΕ στις 11 Ιουνίου 2019 ότι δεν υπόκεινται σε απαγόρευση εξαγωγής προς την Τουρκία.

Επιπλέον, σε άλλο έγγραφο της 17ης Ιουνίου 2019, πάλι από την ΑΑΔΕ, σημειώνεται ότι «και ο κάτοχος αργύρου στη χώρα μας δεν υποχρεούται να αποδείξει ότι έχει εισαγάγει νόμιμα τον άργυρο στην Ελλάδα, καθότι τεκμαίρεται ότι πρόκειται για ενωσιακό εμπόρευμα». Οπως και ότι δεν υπάρχει απαγόρευση εξαγωγής προς την Τουρκία, όπως πίστεψαν πολλοί Ελληνες αστυνομικοί.

Επιπλέον, στον δικαστικό φάκελο της υπόθεσης εντάχθηκαν τουλάχιστον 7-8 έγγραφα από παρόμοια αλληλογραφία που είχε το ΣΔΟΕ και άλλες αρχές με το υπουργείο Οικονομικών που ζητούσε πληροφορίες για υποθέσεις ενδεχόμενου λαθρεμπορίου χρυσού και η απάντηση ήταν αρνητική. Κάτι που ξέχασε να πράξει η ΕΛ.ΑΣ…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου