ΤΟΠΙΚΑ

Μάθημα ζωής το ολοκαύτωμα

μάθημα-ζωής-το-ολοκαύτωμα-349968

Συγκλονιστικές εργασίες μαθητών στο λεύκωμα, που παρουσιάστηκε χθες στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δυνατό μάθημα ζωής το ολοκαύτωμα, αποτέλεσε το θέμα του πιλοτικού προγράμματος που παρουσιάστηκε χθες στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ειρηνικής συμβίωσης των λαών, χωρίς φαινόμενα βίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Ογδόντα περίπου μαθητές από οκτώ σχολεία της Μαγνησίας συμμετείχαν στο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2018 – ‘19, αναλαμβάνοντας ενεργή δράση στην προσπάθεια εξάλειψης κάθε παρόμοιου φαινομένου στο μέλλον.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Φορείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές μετέφεραν από κοινού μηνύματα ζωής και ελπίδας, παρουσιάζοντας το λεύκωμα με τις συγκλονιστικές εργασίες των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά και τις εντυπώσεις τους από την επίσκεψή τους στα στρατόπεδα του θανάτου.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών ανέφερε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας, που το εισηγήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας. Αρχικά συμμετείχαν πέντε λύκεια και σαράντα μαθητές, ενώ δέκα παιδιά με τρεις καθηγήτριες και εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας επισκέφτηκαν το στρατόπεδο Αουσβιτς – Μπιργκενάου και κατέγραψαν τις εμπειρίες τους.

Αναφερόμενος στην παραπάνω πρωτοβουλία υπογράμμισε ότι «είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι θα γίνει διάχυση στους μαθητές που είναι η νεολαία και το μέλλον της χώρας, για να μην ξαναγίνει ποτέ αυτό το έγκλημα που έγινε τότε» είπε.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος επισκέφτηκε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, δήλωσε από την πλευρά του ότι «είναι μάθημα ζωής, γιατί έχοντας την εμπειρία της ιστορίας που οδήγησε στο ολοκαύτωμα, αντιλαμβάνονται ότι και σήμερα χρειάζεται να έχουν θέση και άποψη για τα θέματα που αντιμετωπίζουν ακόμη και μέσα στο σχολείο. Πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλές φορές τα μεγάλα ολοκαυτώματα ξεκινούν από μικρές πράξεις που στην αρχή κάποιοι αδιαφορούν και δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία τους. Εάν κατορθώσουμε να πείσουμε τα παιδιά με το παράδειγμα που αντλούν, το ολοκαύτωμα να μην ξανασυμβεί ποτέ, τότε αξίζει κάθε προσπάθεια» υπογράμμισε.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου – Ερευνητικό Κέντρο, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, πραγματοποίησαν την εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, καθώς και την παρουσίαση του λευκώματος με το σύνολο του υλικού για την Ιστορία του ολοκαυτώματος, όπως αυτό προέκυψε μέσα από τη ματιά των παιδιών.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης τόνισε ότι «οι μαθητές έχουν δύο υποχρεώσεις που εκπορεύονται από τη μνήμη του 1 εκατομμυρίου συνομηλίκων τους, που χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Αυτές οι δύο υποχρεώσεις είναι να βροντοφωνάζουν «ποτέ ξανά ολοκαύτωμα» με τις δράσεις τους για όλη τους την ζωή και να ασχοληθούν ακόμη περισσότερο με την εκπαίδευση, την παιδεία, τον πολιτισμό, για να υπερασπιστούν το έργο που θα έκαναν αυτά τα παιδιά εάν ήταν στη ζωή» είπε.

Τι λένε οι μαθητές

Οι μαθητές κατέγραψαν με λόγο και έντονα συναισθήματα τις εμπειρίες τους στο λεύκωμα που παρουσιάστηκε χθες, διερωτώμενοι «σε αυτό τον κόσμο όλοι είμαστε ίσοι. Κανείς δεν είναι σκλάβος κανενός. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, άνθρωποι να συμπεριφέρονται έτσι σε άλλους ανθρώπους;».

Τα συναισθήματα και τις σκέψεις της κατέθεσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η 17χρονη Κωνσταντίνα Δεληγιάννη, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Αγριάς, η οποία δήλωσε ότι «μέσα από το πρόγραμμα έμαθα ότι πρέπει να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο. Ενιωσα μεγάλη συγκίνηση και παράλληλα μεγάλη θλίψη γιατί πολλοί άνθρωποι έχασαν άδικα τη ζωή τους. Θέλω να πω σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει να γνωρίσει αυτή την ιστορία και να την διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο ως βασικό μάθημα», υπογράμμισε.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, κατέγραψαν τα συναισθήματά τους με ποιήματα και πεζά, αντλώντας έμπνευση από το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ, για να υπογραμμίσουν ότι «μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το ολοκαύτωμα αναρωτηθήκαμε ποια είναι τα όρια του ανθρώπου – κτήνους του πολέμου. Οι Εβραίοι στιγματίστηκαν και εξοντώθηκαν χωρίς να φέρουν καμιά ευθύνη. Ας μην ξεχάσουμε ποτέ την ιστορία τους και ας φροντίσουμε να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου