ΤΟΠΙΚΑ

Ανάσα σε οφειλέτες των δημοτικών ταμείων

ανάσα-σε-οφειλέτες-των-δημοτικών-ταμε-350023

Η ρύθμιση αφορά σε οφειλές, που θα βεβαιωθούν έως και τις 29 Νοεμβρίου 2019

Ανασα για εκατοντάδες οφειλέτες των δημοτικών ταμείων στον Βόλο αποτελεί η παράταση έως τέλος του έτους για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε έως και 100 δόσεις. Μέχρι και τη λήξη της αρχικής προθεσμίας λιγοστοί και στην πλειονότητά τους μικροί οφειλέτες ήταν εκείνοι που έσπευσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Αρη Σαββάκη η αρχική προθεσμία έληξε στις 17 Σεπτεμβρίου και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η παράταξη ανακοινώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου και αφορά έως τέλος του χρόνου, δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Μάλιστα όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η ρύθμιση η οποία στους δήμους αφορά σε 100 δόσεις κι όχι σε 120 όπως στο δημόσιο, μπορεί να γίνει για βεβαιωμένες οφειλές έως τις 29 Νοεμβρίου 2019. Οι οφειλές είναι κάθε είδους, από τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων έως κλήσεις, ΤΑΠ, δημοτικά τέλη κ.ά.

Ο κ. Σαββάκης κάλεσε τους δημότες να φροντίσουν άμεσα για την τακτοποίηση των οφειλών τους και να μην αφήσουν τις ρυθμίσεις για την τελευταία στιγμή. Οπως εξήγησε η εκπνοή της προθεσμίας στο τέλος του έτους βρίσκει την οικονομική υπηρεσία στην πιο δύσκολη χρονική συγκυρία του έτους. Κι αυτό γιατί στο τέλος του χρόνου «κλείνει ταμείο», συντάσσεται ο προϋπολογισμός λειτουργίας του επόμενου έτους και ορίζονται τα δημοτικά τέλη.

Οπως τόνισε ο κ. Σαββάκης οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν σε ποσό περίπου 20 εκατ. ευρώ. Εως και τον Σεπτέμβριο μόλις 784 οφειλέτες εκμεταλλεύτηκαν το πρόγραμμα και προχώρησαν σε ρυθμίσεις οφειλών τους έως και 100 δόσεις. Πρόκειται για χρέη που προέρχονται από ΤΑΠ (τέλος ακίνητης περιουσίας), πολεοδομικά, τέλη, πρόστιμα, μέχρι και μισθώματα και αφορά στο 20% των βεβαιωμένων οφειλών δηλαδή σε χρέη περίπου 400.000 ευρώ.

«Αυτή την περίοδο η κίνηση στα ταμεία του Δήμου Βόλου για τη ρύθμιση οφειλών είναι υποτονική ίσως επειδή πολλοί δεν γνωρίζουν για την παράταση της ρύθμισης», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, καλώντας κυρίως του μεγαλοοφειλέτες να επωφεληθούν της δυνατότητας που τους δίνεται.

Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές δύνανται να καταβληθούν εφάπαξ ή σε μηνιαίες ισόποσες δόσεις (πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων) με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής που τις επιβαρύνουν καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εφάπαξ αποπληρωμή των οφειλών ο υπόχρεος απαλλάσσεται πλήρως από τους τόκους και προσαυξήσεις που του έχουν επιβληθεί και αποπληρώνει μόνο το κεφάλαιο.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου