ΤΟΠΙΚΑ

Σχολικά βιβλία το Νοέμβριο!

σχολικά-βιβλία-το-νοέμβριο-425336

Μαύρο Σεπτέμβρη βλέπουν οι εκπαιδευτικοί. Ο δραματικός περιορισμός των κονδυλίων, οι ελάχιστες σε σχέση με τις κενές θέσεις προσλήψεις, αλλά και τα λιγοστά χρήματα που θα διατεθούν στις σχολικές επιτροπές προμηνύουν μια ιδιαίτερα δύσκολη σχολική χρονιά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Καθηγητές περιγράφουν με μελανά χρώματα την έναρξη λειτουργίας των σχολείων. Είναι ενδεικτικό, όπως λένε, ότι το υπουργείο προμηθεύτηκε μόλις χθες τις μεγάλες ποσότητες χαρτιού για την εκτύπωση των σχολικών βιβλίων που θα διανεμηθούν στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων.

Με αυτό ως δεδομένο εκτιμάται ότι τα βιβλία στο σύνολό τους θα φτάσουν στα χέρια των μαθητών τουλάχιστον τον Νοέμβριο. Έως τότε εκπαιδευτικοί και μαθητές θα κληθούν να αξιοποιήσουν μέσα στις σχολικές αίθουσες βοηθήματα από το διαδίκτυο και φωτοτυπίες, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, όπως και οι Ενώσεις εκπαιδευτικών όλης της χώρας κρούουν καμπανάκι κινδύνου για τους διορισμούς καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών με το… σταγονόμετρο.

Φέτος πρόκειται να διοριστούν μόλις 600 εκπαιδευτικοί, όταν οι ανάγκες για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία είναι πολλαπλάσιες, σχολίαζε ο πρόεδρος της Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκρ. Σαβελίδης.

Στη Μαγνησία δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο ακριβής αριθμός των κενών θέσεων εκπαιδευτικών σε Γυμνάσια και Λύκεια. Στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία λειτουργεί με μειωμένο αριθμό υπαλλήλων εξαιτίας των καλοκαιρινών αδειών συνεχίζουν την προεργασία για τις θέσεις που θα χρειαστεί να καλυφθούν σε κάθε σχολείο.

Σε αυτό το δύσκολο, όπως διαγράφεται, σκηνικό έρχεται να προστεθεί η ελλιπής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Εκτιμάται ότι τα χρήματα που θα διατεθούν θα επαρκούν για να καλύψουν μόνο τις βασικές ανάγκες για τη λειτουργία των σχολικών κτηρίων. Αβέβαιο θεωρείται εάν θα υπάρξουν χρήματα για επισκευές των διδακτηρίων και των εργαστηρίων τους, με αποτέλεσμα τα σχολεία να ανοίξουν τις εισόδους τους και να υποδεχθούν τους μαθητές τους στην ίδια ακριβώς κατάσταση που ήταν όταν έκλεισαν.

Οι ελλείψεις και τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των σχολείων θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν έκρυθμο κλίμα μεταξύ των μαθητών. Φόβοι εκφράζονται για κύμα καταλήψεων από την έναρξη κιόλας της σχολικής χρονιάς.

Με σημαντικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς αναμένεται να ξεκινήσει στη Μαγνησία το διδακτικό έτος και για τα δημοτικά και νηπιαγωγεία. Πλησιάζουν τους 100 οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναζητούνται σήμερα για να καλύψουν θέσεις εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες. Ο περιορισμένος αριθμός δασκάλων και νηπιαγωγών που θα διοριστούν έχει μετατρέψει σε δισεπίλυτο γρίφο τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσει η διδασκαλία των μικρών μαθητών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου