ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχος από το ΚΕΠΠΕ για την ποιότητα νέου φορτίου RDF στην ΑΓΕΤ

ελεγχος-από-το-κεππε-για-την-ποιότητα-ν-351616

Παρόντες ειδικοί συνεργάτες του Συνηγόρου του Πολίτη

Ελέγχους για την ποιότητα του RDF και την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας φορτοεκφόρτωσης του εναλλακτικού καυσίμου πραγματοποίησε χθες Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ΑΓΕΤ με αφορμή την έλευση νέου φορτίου από την Ιταλία προχθές Τετάρτη.

Η παρακολούθηση των εργασιών φορτοεκφόρτωσης πραγματοποιήθηκε παρουσία ειδικών επιστημόνων του Συνηγόρου του Πολίτη που βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στον Βόλο, προκειμένου να ενημερωθούν τις νεότερες εξελίξεις γύρω από την ποιότητα του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης.

Το κλιμάκιο του ΚΕΠΠΕ, όπως σε κάθε νέα παραλαβή φορτίου εναλλακτικού καυσίμου, έλεγξε το εάν οι συσκευασίες του υλικού ήταν στεγανές, αν τα χαρτιά που συνόδευαν το φορτίο βάρους 3.000 τόνων είχαν σήμανση, εάν υπήρχε η άδεια διασυνοριακής μεταφοράς, καθώς και τις αναλύσεις που συνόδευαν το φορτίο.

Τη διαδικασία εκφόρτωσης και παραλαβής του φορτίου παρακολούθησαν και οι ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες του Συνηγόρου του Πολίτη, οι οποίοι παραβρέθηκαν και στη συζήτηση που έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, την περασμένη Παρασκευή, για τη σύμβαση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εξάλλου, οι εκπρόσωποι του Συνηγόρου ζήτησαν να ενημερωθούν για όλα τα νεότερα δεδομένα πάνω στο θέμα της ποιότητας της ατμόσφαιρας μετά την τελευταία επίσκεψή τους στον Βόλο το Μάρτιο του 2018, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από καταγγελίες για το θέμα της καύσης RDF. Στο πλαίσιο αυτό είχαν ενημέρωση για όλες τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ ζήτησαν και στοιχεία για αποτελέσματα ελέγχων που έχουν μεσολαβήσει από την τελευταία επίσκεψή τους.

Εκ μέρους του Συνηγόρου του Πολίτη παρόντες ήταν οι κ.κ. Ανδριανή Παπαδοπούλου, Ιωάννης Σιαγιάς, Κατερίνα Φλιάτουρα και Αντωνία Αθανάσογλου.

Το Κλιμάκιο του ΚΕΠΠΕ αντίστοιχα συγκροτούταν από τους κ.κ. Νίκο Πουρνάρα, Ηλία Λαμπρόπουλο, Δημήτρη Βλιώρα και Σταματία Γιαβάση.

Στο μεταξύ, προχθές Τετάρτη μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών προχώρησαν σε νέα διαμαρτυρία έξω από την ΑΓΕΤ. Με αφορμή την έλευση νέου φορτίου οι διαμαρτυρόμενοι ζήτησαν εκ νέου να σταματήσει η καύση του εναλλακτικού καυσίμου.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου