ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση Παπανάτσιου για διάνοιξη οδών σε Ανω Γατζέα και Αγία Τριάδα

ερώτηση-παπανάτσιου-για-διάνοιξη-οδώ-351667

Για την σύνδεση τους με το υπόλοιπο υπάρχουν οδικό δίκτυο

Ερώτηση κατέθεσε η Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α Μαγνησίας κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, μαζί με τη Βουλευτή και Αναπληρώτρια Τομεάρχη για θέματα Μεταφορών ΣΥ.ΡΙΖ.Α κ. Πέρκα Θεοπίστη προς τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Κ. Καραμανλή σχετικά με την διάνοιξη οδών στους οικισμούς Άνω Γατζέας και Αγίας Τριάδας του Νομού Μαγνησίας για τη σύνδεσή τους με το υπάρχον οδικό δίκτυο.

Στην ερώτησή της η Βουλευτής αναφέρει ότι η διάνοιξη δρόμου ο οποίος θα συνδέει το Σιδηροδρομικό Σταθμό της Άνω Γατζέας και τον οικισμό της Αγ. Τριάδας, με το υπόλοιπο υπάρχον οδικό δίκτυο, είναι πάγιο και δίκαιο αίτημα του Δήμου Νοτίου Πηλίου καθώς οι κάτοικοι και οι αγρότες της περιοχής, ελλείψει δρόμου, χρησιμοποιούν τις σιδηροδρομικές γραμμές για να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους προς τις οικίες τους και τα κτήματά τους. Η πρακτική αυτή, -όπως αναφέρει η κ. Παπανάτσιου- αφενός αποβαίνει εις βάρος της λειτουργίας της ιστορικής και εμβληματικής για το Πήλιο σιδηροδρομικής γραμμής, γνωστή ως Τρενάκι του Πηλίου – Μουτζούρης, αφετέρου είναι άκρως επικίνδυνη για τους κατοίκους, αλλά σήμερα αποτελεί μονόδρομο καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Η κ. Παπανάτσιου τονίζει το γεγονός ότι το Τρενάκι του Πηλίου – Μουτζούρης, αποτελεί σημαντικό προορισμό για τη Μαγνησία και χαίρει ιδιαίτερης προτίμησης από τους επισκέπτες του Νομού, με αποτέλεσμα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να διενεργεί καθημερινά δρομολόγια, ενώ υπάρχουν συνεχόμενα αιτήματα για αύξηση των δρομολογίων και για το υπόλοιπο έτος

Η Βουλευτής επισημαίνει ότι η οδική σύνδεση του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Άνω Γατζέας και της Αγ. Τριάδας Πηλίου είναι απαραίτητη και επείγουσα, καθώς εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας στα μάτια των ολοένα αυξανόμενων επισκεπτών – τουριστών της περιοχής, που αντιλαμβάνονται ότι μέσω των σιδηροδρομικών γραμμών εκτελείται και οδικό έργο.

Στη συνέχεια στη ερώτησής της η κ. Παπανάτσιου εκθέτει αναλυτικά στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τις ενέργειες που είχαν δρομολογηθεί από τη προηγούμενη κυβέρνηση προς επίλυση του θέματος και τον ερωτά εάν πρόκειται να επικαιροποιήσει άμεσα την εντολή προς τη νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, ώστε να αναλάβει την εκτέλεση της οριστικής μελέτης διάνοιξης οδών στους οικισμούς Άνω Γατζέας και Αγίας Τριάδας, για τη σύνδεσή τους με το υπάρχον οδικό δίκτυο και αν πρόκειται στη συνέχεια να εντάξει το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης: «Η ιστορική και εμβληματική για το Πήλιο σιδηροδρομική γραμμή γνωστή ως Τρενάκι του Πηλίου – Μουτζούρης, αποτελεί σημαντικό προορισμό για τη Μαγνησία. Τα τελευταία χρόνια χαίρει ιδιαίτερης προτίμησης από τους επισκέπτες του Νομού, με αποτέλεσμα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να διενεργεί καθημερινά δρομολόγια. Υπάρχουν δε συνεχόμενα αιτήματα για αύξηση των δρομολογίων και για το υπόλοιπο έτος, αφού το Πήλιο παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα όλο το χρόνο.

Ο Σταθμός της Άνω Γατζέας και ο οικισμός της Αγ. Τριάδας βρίσκεται στο μέσον της μαγευτικής, καθ’ ομολογία όλων, διαδρομής που συνδέει τα πανέμορφα χωριά Άνω Λεχώνια του Δ. Βόλου με τις Μηλιές του Δ. Νοτίου Πηλίου. Γύρω από το σταθμό υπάρχουν κατοικίες και ελαιοπερίβολα. Οι κάτοικοι και οι αγρότες της περιοχής, ελλείψει δρόμου, χρησιμοποιούν τις σιδηροδρομικές γραμμές για να μετακινηθούν με τα αυτοκίνητά τους, προς τις οικίες τους και τα κτήματά τους.

Η πρακτική αυτή, αφενός αποβαίνει εις βάρος της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής και αφετέρου είναι άκρως επικίνδυνη.

Η δημιουργία δρόμου που να συνδέει το Σιδηροδρομικό Σταθμό της Άνω Γατζέας και τον οικισμό της Αγ. Τριάδας, με το υπόλοιπο υπάρχον οδικό δίκτυο, είναι πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Προς το σκοπό αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι παρακάτω συναντήσεις και δρομολογήθηκαν οι κάτωθι ενέργειες:

1) Συνάντηση των ενδιαφερομένων φορέων, με τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη, το Νοέμβριο του 2017, μετά την οποία δρομολογήθηκε η δημιουργία Τεχνικού Υπομνήματος για το έργο από το ΤΕΕ Μαγνησίας. Το εν λόγω Υπόμνημα παραδόθηκε από το ΤΕΕ Μαγνησίας στις 16/3/2018.

2) Συνάντηση των ενδιαφερόμενων φορέων, με τον τέως Γενικό Γραμματέα Μεταφορών κ. Βούρδα, στις 17/2/2019, με τη συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ κ. Π. Θεοχάρη και του Προέδρου του ΟΣΕ κ. Γ. Κακουλάκη, μετά την οποία δρομολογήθηκε η πραγματοποίηση προμελέτης από το Δήμο Νοτίου Πηλίου, η ανάληψη της μελέτης από την ΕΡΓΟΣΕ και στη συνέχεια η χρηματοδότηση του έργου από το ΠΔΕ.

Η προμελέτη από το Δήμο Νοτίου Πηλίου έχει πραγματοποιηθεί. Ο Δήμος, με το υπ΄ αριθμ. 7240/12-6-2019 έγγραφό του, ζητά από το ΥΠΟΜΕΔΙ, την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, λόγω οικονομικής αδυναμίας εκτέλεσής του από τον ίδιο.

Επίσης, η Γ.Γ. Μεταφορών, με το με αριθμό ΤΑΥΤ. 519/21-6-2019 έγγραφό της, δίνει εντολή προς το Γραφείο Διοίκησης της ΕΡΓΟΣΕ, για εκτέλεση οριστικής μελέτης του έργου έως 30/11/2019, από την ΕΡΓΟΣΕ και τον ΟΣΕ σε συνεργασία, ώστε να αξιοποιηθεί το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό.

Επειδή, η πρακτική διέλευσης μέσω των σιδηροδρομικών γραμμών του παραδοσιακού τρένου, είναι άκρως επικίνδυνη για τους κατοίκους της περιοχής, όμως σήμερα αποτελεί μονόδρομο, αφού δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για τη πρόσβαση των κατοίκων στις οικίες τους και των αγροτών στα ελαιοπερίβολά τους.

Επειδή, η οδική σύνδεση του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Άνω Γατζέας και της Αγ. Τριάδας Πηλίου είναι απαραίτητη και επείγουσα, καθώς εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας στα μάτια των ολοένα αυξανόμενων επισκεπτών – τουριστών της περιοχής, που αντιλαμβάνονται ότι μέσω των σιδηροδρομικών γραμμών εκτελείται και οδικό έργο.

Επειδή η οδική σύνδεση του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Άνω Γατζέας και της Αγ. Τριάδας Πηλίου είναι πάγιο και δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Πρόκειται να επικαιροποιήσει την εντολή προς τη νέα διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ, ώστε να αναλάβει την εκτέλεση της οριστικής μελέτης Διάνοιξης οδών στους οικισμούς Άνω Γατζέας και Αγίας Τριάδας, για τη σύνδεσή τους με το υπάρχον οδικό δίκτυο άμεσα;

2) Πρόκειται να εντάξει το έργο της Διάνοιξης οδών στους οικισμούς Άνω Γατζέας και Αγίας Τριάδας, για τη σύνδεσή τους με το υπάρχον οδικό δίκτυο, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου