ΤΟΠΙΚΑ

«Προσκύνημα ζωής η Παναγία Σουμελά»

προσκύνημα-ζωής-η-παναγία-σουμελά-425447

Συγκλονισμένος δηλώνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος από το προσκύνημα στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου. Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος παρέστη στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συμμετέχοντας στο προσκύνημα που διοργάνωσε η Πειραϊκή Εκκλησία, δηλώνει ότι είναι δύσκολο να περιγραφούν τα συναισθήματα που νιώθει. Μιλώντας στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ», λίγες ώρες πριν επιστρέψει στο Βόλο, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρει μεταξύ άλλων «για μένα είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι τον Πόντο και βέβαια στο πλαίσιο του εορτασμού της Παναγίας, που για δεύτερη χρονιά τελεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Πρέπει να σας πω, ομολογεί ο ίδιος, ότι είναι όντως συγκλονιστικά τα συναισθήματα και σε ότι αφορά την ιστορία του τόπου, την οποία κανείς την ζει πλέον όχι απλώς επειδή την διάβασε ή την γνώρισε από περιγραφές, αλλά γιατί περπατάς σε αυτά τα χώματα, βλέπεις όλα τα πολιτιστικά στοιχεία και κυρίως βέβαια και το φυσικό περιβάλλον, το οποίο όντως δεν μπορεί κανείς εύκολα να περιγράψει. Ο συνδυασμός του βουνού, των υδάτων και της θάλασσας είναι μοναδικός».

Προσκύνημα «ζωής σ’ ένα χώρο μοναδικό, που αναρωτιέται κανείς πως δημιουργήθηκε» είναι κατά τον Σεβασμιώτατο το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά «γιατί μπορέσαμε να ξαναζήσουμε όπως ζούσαν οι μοναχοί του Πόντου, και οι Πόντιοι αδελφοί μας, την εποχή που το Μοναστήρι αποτελούσε την αναφορά της ζωής τους» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε συγκινημένος το πλήθος των πιστών που παρακολούθησαν σε κλίμα κατάνυξης την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά, υπογραμμίζοντας ότι «υπερπληρώθηκε ο χώρος, ενώ άλλοι τόσοι, παρακολούθησαν από άλλο επίπεδο πολύ πιο μακριά από την Μονή από γιγαντοοθόνες, την λειτουργία». Εντύπωση προκάλεσε στον κ. Ιγνάτιο η απόλυτη τάξη που επικρατούσε στον ιερό χώρο και η οποία «σ’ έκανε να νιώθεις απολύτως ασφαλής» ενώ σύμφωνα με την επισήμανση του ιδίου «έπρεπε να έχεις ειδική ταυτότητα εισόδου την οποία είχαμε παραλάβει από την παραμονή. H αστυνόμευση ήταν εξαιρετικά αυστηρή σε όλη την διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στο Μοναστήρι κι ένιωθες ότι οι άνθρωποι πλέον, έχουν πάρει πολύ σοβαρά την υπόθεση αυτή στα χέρια τους».

Ένα από τα στοιχεία που σημειώνει ο κ. Ιγνάτιος, είναι η νέα τάξη πραγμάτων που επικρατεί στην συγκεκριμένη περιοχή. «Η ανάπτυξη που υπάρχει στην περιοχή σε εντυπωσιάζει, και κυρίως το ότι πλέον υπάρχουν δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν από λίγα χρόνια. Το να μπορείς να κυκλοφορείς ελεύθερα, να νιώθεις πολύ οικείος με τους ανθρώπους, να γνωρίζουν όλοι από πού είσαι, και να λειτουργείς μετά από τόσα χρόνια σ’ ένα Μοναστήρι, το οποίο συντηρούν και αναδεικνύουν πλέον οι ίδιοι, αυτό σημαίνει πάρα πολλά» επισημαίνει μεταξύ άλλων. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Παναγία Σουμελά, ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Βαρθολομαίο, στον χώρο που αποτελεί λίκνο της Ορθοδοξίας ανά τους αιώνες. Χθες οι προσκυνητές επισκέφτηκαν, εξάλλου, την Σαμψούντα και σήμερα, νωρίς το πρωί, επιστρέφουν με έντονα συναισθήματα, έχοντας βιώσει τον παλμό της Ελληνορθόδοξης παράδοσης αιώνων, σ’ έναν χώρο που έχει καταγραφεί με έντονο θρησκευτικό συναίσθημα στις καρδιές αναρίθμητων πιστών.

ΓΛ. ΥΔΡ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου