ΤΟΠΙΚΑ

Πρωτοφανή προχειρότητα για την ΑΓΕΤ

πρωτοφανή-προχειρότητα-για-την-αγετ-851206

Εκατέρωθεν κατηγορίες για απουσία τόλμης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος μεταξύ της πλειοψηφούσας παράταξης και της μείζονος αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο, με αφορμή την επιστροφή στην ΑΓΕΤ της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της παράταξης του Ι. Πρίντζου –ο ίδιος απουσίαζε στην Αθήνα- αποχώρησαν από την προχθεσινή συνεδρίαση, καταγγέλλοντας πρωτοφανή προχειρότητα των διαδικασιών, εισαγωγή θεμάτων από το «παράθυρο» και παραβίαση του κανονισμού.
Από την πλευρά του ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας μίλησε για υποκρισία και για κάλυψη της παράταξης πίσω από άλλοθι, προκειμένου να αποφύγει αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα.

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, πλαισιωμένος από συμβούλους της παράταξής του, ο Ι. Πρίντζος εξέφρασε τη λύπη του για το κλίμα συνεδριάσεων του νομαρχιακού συμβουλίου, αποδίδοντας σοβαρές ευθύνες στον πρόεδρο του οργάνου.
Ανακοίνωσε δε την πρόθεση της παράταξης να ζητήσει ειδική συνεδρίαση, ώστε να διευκρινιστούν ζητήματα λειτουργίας του Σώματος.
Στην επίθεση που εξαπέλυσε ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας εναντίον τους, καταλογίζοντας ανεπάρκεια, απουσία πολιτικού θάρρους και τόλμης, ο κ. Πρίντζος μίλησε για ανακρίβειες, ψέματα και κατηγορίες που αποδίδονται με ευκολία.
«Δεν κάνουμε εκπτώσεις για το περιβάλλον», είπε ο επικεφαλής της παράταξης και εξέφρασε φόβους για εμπορία της προστασίας του περιβάλλοντος.
Χρειάζεται, όπως είπε, μεθόδευση, διάλογος και συγκεκριμένα μέτρα και όχι τακτικές που δημιουργούν πανικό και ανησυχία και «λασπώνουν» τη Μαγνησία.
Τα μέτρα πρέπει να επέλθουν μέσα από συντονισμό με τους δημάρχους, όπως σχολίασε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σε αυτή την κατεύθυνση δεν βοηθά η διαφαινόμενη έλλειψη επαφής της Νομαρχίας με το δήμο Βόλου.
Ο κ. Πρίντζος αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων και πρωτοβουλιών την προηγούμενη τετραετία για την προστασία του περιβάλλοντος και κάλεσε τη νέα αρχή να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση του νομαρχιακού το 2006 για αντικατάσταση του πετ-κοκ με φυσικό αέριο στις δύο Ασβεστοποιΐες, για τις οποίες η προθεσμία λήγει τον Ιούνιο.
Αντέκρουσε δε τις κατηγορίες ότι «κλείδωσε στο συρτάρι» πρόταση της Ν.Ε. Περιβάλλοντος για ανάθεση μελέτης προσδιορισμού των πηγών ρύπανσης, λέγοντας ότι εκείνη την περίοδο βρίσκονταν σε εξέλιξη στο Βόλο, ως Ολυμπιακή πόλη, μελέτη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, που προσδιόρισε τις πηγές και τα ποσοστά ρύπανσης.

«Περίεργη εμμονή»
«Στην 4ετία μας πλησίασαν πολλοί για μελέτες, υπήρχε όμως του Ε.Μ.Π. Άλλωστε δεν θα σπαταλούσαμε τους ελάχιστους τότε πόρους της Νομαρχίας για να κάνουμε μελέτες για τις μελέτες. Φτάνει πια οι μελέτες, ώρα για μέτρα», τόνισε και σημείωσε ότι οι Νομαρχιακές Επιτροπές καταθέτουν ως άτυπα όργανα σωρεία προτάσεων, οι οποίες αξιολογούνται εάν θα γίνουν πράξη.
Άφησε στο μεταξύ ερωτηματικά για την εμμονή, όπως είπε, να ανατεθεί μελέτη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ΑΓΕΤ, ο κ. Πρίντζος ανέφερε ότι τέθηκε στο νομαρχιακό με πρωτοφανή προχειρότητα και αποκρυφισμό, καθώς για το περιεχόμενο της μελέτης δεν ενημερώθηκαν οι σύμβουλοι.
«Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τη μελέτη αυτή, γιατί δεν την έχουμε δει. Εμείς μπορεί να είμαστε και πιο σκληροί για τα μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν, αλλά μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε τι περιλαμβάνει», δήλωσε και χαρακτήρισε πρωτόγνωρο να έχουν αντίγραφο της Μ.Π.Ε. οικολόγοι και δημοσιογράφοι και όχι οι επικεφαλής των παρατάξεων, ώστε να τη μελετήσουν.
«Όταν μπαίνει από το παράθυρο, υποβαθμίζεται το ίδιο το θέμα», ανέφερε και διερωτήθηκε μήπως η τακτική που ακολουθεί η νέα νομαρχιακή αρχή είναι λανθασμένη, με δεδομένη την δίμηνη προθεσμία για να γνωμοδοτήσει το νομαρχιακό συμβούλιο, η οποία έχει αρχίσει και μετράει.
«Μάλλον ο νομάρχης ήθελε να ξεπεράσει το θέμα και δεν ήθελε να πάρει τολμηρές αποφάσεις. Αν ήθελε να πάρει τολμηρές αποφάσεις, θα το έβαζε εντός ημερήσιας διάταξης και δεν θα έκανε ανεπαρκείς και πρόχειρες προτάσεις, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να δώσουν λύση σε αυτό το τεράστιο θέμα. Ήθελε να ξεπεράσει το θέμα με την ΑΓΕΤ παρά να λύσει αυτό το πρόβλημα», συμπλήρωσε ο Κ. Γκαβόπουλος.

«Ο νοών νοείτω…»
Πληροφορηθείς το περιεχόμενο της συνέντευξης Τύπου ο Απ. Παπατόλιας σχολίασε:
«Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας έχει εθιστεί σε πρακτικές αυταρχισμού και αποκλεισμού των πολιτών από τις συνεδριάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου. Δεν μπορούν να αντιληφθούν τις νέες συνθήκες συνοχής και δημοκρατικής λειτουργίας του συλλογικού αυτού οργάνου.
Όταν η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας επιλέγει να αποχωρήσει τη στιγμή που το Ν.Σ. αποφασίζει ομόφωνα για την επιστροφή της Μ.Π.Ε. στην ΑΓΕΤ, τότε ο νοών νοείτω.
Είναι αδιανόητο και υποκριτικό να καλύπτεται ολόκληρη παράταξη πίσω από το άλλοθι της παραβίασης λειτουργίας του κανονισμού του Ν.Σ., ώστε να αποφεύγει να λάβει θέση για κρίσιμα ζητήματα.
Όπως και τότε, έτσι και σήμερα συνεχίζουν να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου σε θέματα περιβάλλοντος.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου