ΤΟΠΙΚΑ

Στο 2ο ΓΕΛ Βόλου μαθητές και εκπαιδευτικοί από τέσσερις χώρες

στο-2ο-γελ-βόλου-μαθητές-και-εκπαιδευτι-353249

H τρίτη κινητικότητα του προγράμματος ERASMUS + «LET’S STOP CONSUMPTION FRENZY» («Ας σταματήσουμε την καταναλωτική μανία»), στο οποίο συμμετέχει το 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο από τις 21 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2019.

Τη Δευτέρα 23/9 ο διευθυντής του 2ου Λυκείου κ. Χατζηκυριάκος Γεώργιος, ο υποδιευθυντής κ. Σταμάτης Νικόλαος και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, η υπεύθυνη του προγράμματος, Κλεοπάτρα Μπατζούκη, και οι καθηγητές: Λυκοδήμου Ελένη, Ναουμίδου Ευστρατία, Βέης Νικόλαος, Φιλοσόγλου Κυριάκος, Δημητρακοπούλου Γεωργία και Καρακαστανιάς Γεώργιος υποδέχθηκαν θερμά όλες τις ομάδες των σχολείων από την Ισπανία (Colegio Nuestra Señora de Montesión στη Μαγιόρκα), τη Λιθουανία (Vilniaus Tuskulenu gimnazija από το Βίλνιους), τη Ρουμανία (Ady Endre Oradea από την Οραντέα) και την Τουρκία (Κurtkoy Αnadolu Lises από την Κωνσταντινούπολη) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ακολούθησε εργαστήριο για την επαναχρησιμοποίηση του ελαιολάδου με την κατασκευή σαπουνιών και, έπειτα, επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης μας. Το απόγευμα οι συμμετέχοντες μαθητές, μοιρασμένοι σε μεικτές ομάδες, πήραν μέρος σε παιχνίδι μέσα στην πόλη, στο οποίο διαδοχικά επισκέφθηκαν ιστορικά κτίρια της πόλης που ανακαινίστηκαν και επαναχρησιμοποιούνται στη σύγχρονη εποχή (Κεντρικό κτίριο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κτίριο Οικονομικού Πανεπιστημίου, Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημοτικό Ωδείο Βόλου, κτίριο Σπίρερ, Μουσείο της πόλης του Βόλου και μουσείο πλινθοκεραμοποιΐας Τσαλαπάτα). Την ίδια διαδρομή ακολούθησαν αργότερα και οι εκπαιδευτικοί από τις φιλοξενούμενες χώρες.

Τη δεύτερη ημέρα, Τρίτη 24/9, το πρωί προβλήθηκαν βίντεο με τις βασικές λέξεις επικοινωνίας και τους χαιρετισμούς σε καθεμιά από τις γλώσσες και πραγματοποιήθηκε παιχνίδι παντομίμας με το «λεξικό της κατανάλωσης», που εκπόνησαν οι χώρες σε συνεργασία, σε όλες τις γλώσσες του προγράμματος, με κοινή γλώσσα συνεννόησης τα αγγλικά. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο χωριό Μηλιές, την εκκλησία των Ταξιαρχών (όπου έγινε λεπτομερής ξενάγηση στα αγγλικά), το σταθμό των Μηλεών και στη συνέχεια το γραφική Άφισσο.

Την Τετάρτη 25/9 πραγματοποιήθηκε εκδρομή στα Μετέωρα, επίσκεψη στη Μονή του Μεγάλου Μετεώρου και στο Κέντρο Ψηφιακής προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων, όπου με τρισδιάστατες προβολές οι συμμετέχοντες έμαθαν την ιστορία του σχηματισμού των βράχων, αλλά και ξεναγήθηκαν ψηφιακά σε όλα τα μοναστήρια. Η εκδρομή τελείωσε με επίσκεψη στην πόλη των Τρικάλων, στην παλιά πόλη.

Η Πέμπτη 26/9 ήταν η μέρα επίσκεψης στη Μακρυνίτσα, στο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου οι μαθητές έμαθαν για τα υλικά, την κατασκευή και τη χρήση των χώρων του Πηλιορείτικου σπιτιού, αλλά και τη σύγχρονη λειτουργία του χωριού στον τομέα της ανακύκλωσης υλικών και απορριμμάτων.

Η τελευταία μέρα του προγράμματος, η Παρασκευή 27/9 ξεκίνησε με προβολές των δραστηριοτήτων των μαθητών για την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος σε κάθε σχολείο, αλλά και παρουσιάσεις εργασιών για την ανακύκλωση. Συνεχίστηκε με εργαστήριο macramé, στο οποίο οι μαθητές κατασκεύασαν το βραχιόλι της φιλίας. Ολοκληρώθηκε με μεσημεριανό γεύμα που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή των γονέων των Ελλήνων μαθητών και των καθηγητών του σχολείου.

Όλοι οι φιλοξενούμενοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, εξέφρασαν τις ευχαριστίες και τον ενθουσιασμό τους για την ελληνική φιλοξενία, την όμορφη πόλη και περιοχή μας, αλλά και το ελληνικό φαγητό. Όλοι οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν μεταξύ τους όμορφες εμπειρίες που θα τους συνοδεύουν στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου