ΤΟΠΙΚΑ

«Βράζει» η Νέα Αγχίαλος για τα έξι hot spot

βράζει-η-νέα-αγχίαλος-για-τα-έξι-hot-spot-353343

Οι νέες χρήσεις γης έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και προχθες το θέμα αποσύρθηκε από την Ε.Π.Ζ.

«Βράζει» όλη η Ν. Αγχίαλος για τα έξι hot spot, που προβλέπονται να δημιουργηθούν στην περιοχή, βάσει του αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Η δημιουργία έξι εγκαταστάσεων προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων και ευάλωτων ομάδων έως 1.000 ατόμων σε ισάριθμες τοπικές κοινότητες, θέμα που ανέδειξε με δημοσίευμά του το περασμένο Σάββατο ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, έχει ξεσηκώσει σωρεία αντιδράσεων. Μάλιστα, προχθες οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα την απόσυρση του θέματος, που θα ερχόταν προς έγκριση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και όπως προβλέπεται στο αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, στις νέες χρήσεις γης βάσει του Π.Δ.59/2018 συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία εγκαταστάσεων προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών – προσφύγων. Η χρήση προβλέπεται στην κατηγορία «Γενική Κατοικία» (άρθρο 3).

Βάσει της μελέτης επιτρέπονται τέτοιες εγκαταστάσεις σε έξι συνολικά οικισμούς της Ν. Αγχιάλου, στη Ν. Αγχίαλο χωρητικότητας έως 300 ατόμων, στον Αγιο Γεώργιο Κυνηγών – Μεγάλη Βελανιδιά έως 300 ατόμων, στην Κριθαριά έως 100 ατόμων, στη Δημητριάδα έως 100 ατόμων, στο Αϊδίνι έως 100 ατόμων και στις Μικροθήβες έως 100 ατόμων.

Πρόκειται για εναρμόνιση των χρήσεων του Γ.Π.Σ. που έγιναν με βάση τον Νόμο του 2014 με τις νέες χρήσεις γης που προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα 59/2019 και που δεν υπήρχαν στον προηγούμενο Νόμο. Υπέρ της αναθεώρησης- αντιστοίχισης των χρήσεων γης έχει γνωμοδοτήσει η τοπική κοινότητα Αϊδινίου, όχι όμως και η τοπική κοινότητα Ν. Αγχιάλου, που εγκρίνει την εισήγηση «εκτός από τις εγκαταστάσεις προσωρινής υποδοχής φιλοξενίας μεταναστών προσφύγων και ευάλωτων ομάδων μέχρι 300 ατόμων».

Η δημοσιοποίηση του θέματος από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ προκάλεσε τις πρώτες μαζικές αντιδράσεις στη Ν. Αγχίαλο τόσο στις πλατείες και στα καφενεία, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρώτη η Ενωση Επαγγελματιών Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ν. Αγχιάλου μίλησε για «ταφόπλακα στην αναπτυσσόμενη Ν. Αγχίαλο που άντεξε στα χρόνια της κρίσης και ανέπτυξε την τουριστική της ταυτότητα αναβαθμίζοντας το προϊόν της». Οι επαγγελματίες αφήνουν αιχμές για αποφάσεις που λήφθηκαν χωρίς διαβούλευση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας.

Οι πιέσεις των κατοίκων και επαγγελματιών που καταγγέλλουν ότι επιχειρείται να καταστεί η Ν. Αγχίαλος ένα απέραντο hot spot, δεν άργησαν να φθάσουν και στα τοπικά συμβούλια. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι κάτοικοι της περιοχής ετοιμάζονταν για «κάθοδο» στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου θα ερχόταν προς έγκριση το θέμα.

Οι σφοδρές αντιδράσεις, που έφθασαν στον Δήμο Βόλου, προκάλεσαν αναβολή της συζήτησης και ψήφισης του θέματος.

Στη προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής το θέμα αποσύρθηκε, ενώ με τη λήξη της συνεδρίασης ακολούθησε διεξοδική συζήτηση με εκπρόσωπο της περιοχής που έσπευσε να ενημερωθεί τι μέλλει γενέσθαι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ελεγχθεί αν ο ορισμός των χώρων εγκατάστασης και φιλοξενίας προσφύγων είναι υποχρεωτική ή δυνητική διάταξη και ότι θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου