ΤΟΠΙΚΑ

Στον πάγο επεκτάσεις φωτισμού στον Δήμο Βόλου

στον-πάγο-επεκτάσεις-φωτισμού-στον-δή-354795

Πονοκέφαλος στον Δήμο Βόλου με την αλλαγή του συστήματος από τον ΔΕΔΔΗΕ και οδηγίες του επιτρόπου

Στον πάγο επεκτάσεις του δημοτικού φωτισμού στον Βόλο λόγω ΔΕΔΔΗΕ και επιτρόπου. Δεκάδες αιτήματα για τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων σε δρόμους, πλατείες και γειτονιές συσσωρεύονται στο τμήμα ηλεκτροφωτισμού και δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, καθώς το νέο σύστημα απαιτεί την παρουσία υπαλλήλου – υπολόγου και πλέον κανείς δεν δέχεται να αναλάβει το βάρος.

Θέμα για την επέκταση των δικτύων φωτισμού σε 17 σημεία στον Δήμο Βόλου, προϋπολογισμού 41.000 ευρώ που ήρθε προς έγκριση στην χθεσινή οικονομική επιτροπή, άνοιξε τη συζήτηση για την πληθώρα των αιτημάτων δημοτών, που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Οπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θάνος Θεοδώρου, τα αιτήματα ικανοποιούνται με σειρά προτεραιότητας, πλέον όμως υπάρχει πρόβλημα. Μέχρι πρότινος ο Δήμος Βόλου ζητούσε από τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε επεκτάσεις του δικτύου φωτισμού στην πόλη και συμψήφιζε το κόστος των επεκτάσεων με τα ανταποδοτικά τέλη, που θα πρέπει να εισπράξει.

Πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά προπληρωμή για να προχωρήσει σε επεκτάσεις του δικτύου. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Δήμος Βόλου δεν μπορεί να προχωρήσει ο ίδιος σε προπληρωμή στον ΔΕΔΔΗΕ. Οπως έχει υποδείξει ο επίτροπος, θα πρέπει να τεθεί υπόλογος εργαζόμενος.

Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα θα κατατεθούν σε προσωπικό λογαριασμό του εκάστοτε υπαλλήλου, ο οποίος θα εμφανίζεται ως οφειλέτης στον Δήμο Βόλου, μέχρι να ολοκληρωθεί η επέκταση του δικτύου και να πιστοποιηθούν οι εργασίες. Κάποιοι που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο δεν μπορούν να αναλάβουν το βάρος, καθώς υπάρχει κίνδυνος κατάσχεσης των χρημάτων αυτών. Ακόμη όμως και φορολογικά απαιτείται διαδικασία για να αποδειχθεί ότι τα χρήματα που κατατέθηκαν στον προσωπικό λογαριασμό του εκάστοτε υπαλλήλου δεν αποτελούν εισόδημα και να μη φορολογηθούν. Ακόμη όμως και τίποτα από τα παραπάνω να μην ισχύει, υπάλληλος δύσκολα αναλαμβάνει το βάρος της διαχείρισης δημοτικού χρήματος μερικών χιλιάδων ευρώ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού.

«Σε ολόκληρη υπηρεσία ούτε ένας υπάλληλος δεν δέχεται να είναι υπόλογος και προκαλείται πρόβλημα. Θα πρέπει να βρεθεί λύση μέσω Υπουργείου. Το θεσμικό πλαίσιο είναι δύσκολο», σημείωσε ο κ. Θεοδώρου.

Μπλόκο στην ενεργειακή αναβάθμιση φωτισμού

Μπλόκαρε προσωρινά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης – αυτοματοποίηση συστημάτων ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων (οδοφωτισμός) στον Δήμο Βόλου.

Το Ζ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι «κωλύεται η υπογραφή της σύμβασης. Το κλιμάκιο άγεται στην κρίση ότι κατά παράβαση του άρθρου 86 παρ.11 ν.4412/2016 και της ομοίου περιεχομένου πρόβλεψη της οικείας διακήρυξης κατά την αξιολόγηση της τεχνικής προσφοράς της μοναδικής εναπομείνασας συμμετέχουσας, η επιτροπή διενέργειας το διαγωνισμού περιορίστηκε στη βαθμολόγηση ανά κριτήριο ανάθεσης χωρίς να αιτιολογήσει τη βαθμολογία».

Την απόφαση θα προσβάλλει ο Δήμος Βόλου στο VI Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου