ΤΟΠΙΚΑ

Βεβαιώνονται, αλλά δεν πληρώνονται…

βεβαιώνονται-αλλά-δεν-πληρώνονται-425667

Δεν κρύβει τη δυσφορία του ο τοπικός Αντιδήμαρχος Βόλου και Νέας Αγχιάλου και υπεύθυνος για τη Δημοτική Αστυνομία Παντελής Πελεκάνος για το γεγονός ότι οι περισσότεροι παραβάτες του ΚΟΚ αρνούνται να πληρώσουν τα πρόστιμα που τους βεβαιώνονται από τη Δημοτική Αστυνομία, ενώ σπεύδει να σημειώσει την ανάγκη όπως υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την είσπραξη των προστίμων για να μην υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμοι πόροι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας σημειώνει επίσης ότι μόνον ένα πολύ μικρό ποσοστό από τις 3.500 κλήσεις που βεβαιώνουν κάθε μήνα οι άντρες της υπηρεσίας πληρώνεται από τους παραβάτες. Συνήθως, όπως τονίζει, πληρώνονται οι κλήσεις που συνοδεύονται από αφαίρεση πινακίδων για δέκα μέρες, καθώς για την επιστροφή τους είναι προϋπόθεση η πληρωμή του αντίστοιχου προστίμου. Στις παραβάσεις κατάληψης θέσης στάθμευσης, που είναι για Άτομα Με Αναπηρία (ΑΜΕΑ), στη στάθμευση πάνω στις ράμπες, στη στάθμευση πάνω στις διαβάσεις πεζών και στις στάσεις των λεωφορείων, υπογραμμίζει ο κ. Πελεκάνος, η υπηρεσία εξαντλεί την αυστηρότητά της και προχωρεί στην αφαίρεση των πινακίδων. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπως τα διπλοπαρκαρίσματα ή η στάθμευση πάνω σε πεζόδρομους, η υπηρεσία είναι πιο ελαστική, όπως λέει ο κ. Πελεκάνος. Σκέφτεστε κάθε μήνα να αφαιρούμε 3.500 πινακίδες από αντίστοιχα ΙΧ; λέει ο Αντιδήμαρχος Βόλου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει μεγάλη ανεκτικότητα και παρ’ όλα ταύτα τα κρούσματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς είναι πάρα πολλά, αν συνυπολογιστεί ότι οι περισσότεροι γράφουν στα παλιά τους… υποδήματα τα πρόστιμα που δεν είναι ιδιαίτερα τσουχτερά, καθώς μειώνονται στο μισό όταν πληρωθούν μέσα σε δέκα μέρες (στο Δήμο ή στο Ταχυδρομείο). Ειδικότερα τα πρόστιμα για διπλοπαρκάρισμα είναι 80 (40) ευρώ, για παράνομη στάθμευση πάνω σε ράμπα 150 (75) ευρώ, για παράνομη κατάληψη θέσης στάθμευσης που προορίζεται για ΑΜΕΑ 200 (100) ευρώ κ.λ.π.

Επίσης ο Αντιδήμαρχος Βόλου σημειώνει ότι τα πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ για ένα άτομο αποστέλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου ο παραβάτης να υποχρεωθεί να τα πληρώσει αν θέλει να έχει φορολογική ενημερότητα.

Η αναφορά του κ. Πελεκάνου για τα πρόστιμα που βεβαιώνει η Δημοτική Αστυνομία Βόλου μόνον τυχαία δεν είναι φυσικά. Είναι συνάρτηση του κόστους που έχει η Δημοτική Αστυνομία που απαρτίζεται από 40 συνολικά άτομα, άντρες και γυναίκες και τα οποία κοστίζουν στον προϋπολογισμό του Δήμου, μαζί με τις ασφαλιστικές τους εισφορές 1.000.000 ευρώ. Στην παρατήρηση ότι η δύναμη της υπηρεσίας είναι μικρή για να ανταποκριθεί στις καθημερινά διογκούμενες ανάγκες αστυνόμευσης, τόσο για το κυκλοφοριακό, όσο και για μία πλειάδα άλλων αρμοδιοτήτων και ελέγχων που της έχουν ανατεθεί, ο κ. Πελεκάνος σημειώνει ότι οι όποιες νέες προσλήψεις πρέπει να γίνονται με φειδώ. Κάθε δημοτικός αστυνόμος κοστίζει κάθε χρόνο στα ταμεία του Δήμου 25.000 ευρώ, γι΄ αυτό, όπως προσθέτει, πριν τις όποιες προσλήψεις θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μέτρα που θα αποτρέπουν το παράνομο παρκάρισμα. Ο Αντιδήμαρχος αναφέρει μία σειρά από κεντρικά σημεία του Βόλου όπου η στάθμευση στα πεζοδρόμια ή πάνω στις ράμπες είναι ο κανόνας. Θα μπορούσε σε μία σειρά από σημεία της πόλης να είχε αποτραπεί η παράνομη στάθμευση αν βάζαμε κολωνάκια στο σημείο που χωρίζει το πεζοδρόμιο από το δρόμο ή στο σημείο δίπλα στη ράμπα, λέει ο κ. Πελεκάνος, που σπεύδει να σημειώσει ακόμη ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις του, όπως και μία πλειάδα άλλων, τις έχει καταθέσει στην Επιτροπή Διαβούλευσης για το κυκλοφοριακό.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου