ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτες έλαβαν το μετάλλιο της «Ελπίδας»

βολιώτες-έλαβαν-το-μετάλλιο-της-ελπί-355741

Τα εύσημα στην ορχήστρα νέων και τη χορωδία «Ιωνία» για τη συναυλία στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη»

Με συναισθήματα έντονης συγκίνησης έλαβαν το μετάλλιο του Συλλόγου «Ελπίδα» δύο μουσικά σχήματα από τον Βόλο για την προσφορά τους στα παιδιά, που δίνουν γενναία μάχη στον στίβο της ζωής. Τα εύσημα αποδόθηκαν στην ορχήστρα νέων και τη χορωδία «Ιωνία» για τη συναυλία, που έδωσαν στον προαύλειο χώρο της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα παιδιά τραγούδησαν για τα παιδιά στη συναυλία ελπίδας, γεμίζοντας με μελωδίες και μηνύματα αισιοδοξίας τον προαύλειο χώρο της Ογκολογικής Μονάδας, που κατακλύστηκε από μικρούς ασθενείς, γονείς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Ιδιαίτερη τιμή και χαρά αποτέλεσε η πρόσκληση του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» να συμμετάσχουμε στο διήμερο εκδηλώσεων, στην οποία ανταποκριθήκαμε με πολύ ενθουσιασμό», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φορέα πολιτισμού «Ιωνία», Νεκτάριος Δεμελής.

Συγκινητική ήταν η υποδοχή του Διοικητικού Συμβουλίου, των εθελοντών και των παιδιών της «Ελπίδας», που δέχθηκαν με ενθουσιασμό τα δώρα που συγκέντρωσε η «Ιωνία» με εθελοντική προσφορά ιδιωτών κι εταιρειών.

«Τα οφέλη αυτής της συνεύρεσης είναι αμφίδρομα, τόσο για τα παιδιά της «Ελπίδας», αφού η συναυλία αποτέλεσε μια ουσιαστική ψυχική ανάπαυλα κι απόδραση για λίγο από την τόσο δύσκολη κι επίπονη καθημερινότητά τους, βλέποντας συνομηλίκους τους να ασχολούνται με τη μουσική σε τόσο υψηλό επίπεδο, όσο και για τα παιδιά της «Ιωνίας» τα οποία πήραν μαθήματα ψυχικού σθένους και μαχητικότητας σε δύσκολες και οριακές καταστάσεις να μην αποθαρρύνονται και να ελπίζουν» σημειώνει από την πλευρά της η Κορνηλία Φραγκογιάννη.

Στο τέλος της συναυλίας απονεμήθηκε εις διπλούν το μετάλλιο του Συλλόγου «Ελπίδα», ένα για την ορχήστρα νέων και ένα για τη χορωδία «Ιωνία». Ακολούθησε πάρτι για όλα τα παιδιά, όπου μέσα από τον χορό και το παιχνίδι ανέπτυξαν δεσμούς φιλίας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «Ελπίδα» Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε ευχαριστήρια επιστολή της προς τον φορέα πολιτισμού «Ιωνία» τονίζει: «Τέτοιες πρωτοβουλίες, αποτελούν για εμάς ενθάρρυνση και επιπλέον κίνητρο για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη τον αγώνα που έχουμε ξεκινήσει κοντά στα παιδιά και τις οικογένειές τους, ξέροντας ότι έχουμε στο πλευρό μας συμμάχους και φίλους όπως εσάς».

Εμπειρία ζωής για τα παιδιά

Η συγκεκριμένη εμπειρία αποτυπώθηκε ανεξίτηλα στις καρδιές των συμμετεχόντων, με τις εντυπώσεις των μελών της ορχήστρας νέων και της χορωδίας «Ιωνία» που καταγράφονται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, να υπογραμμίζουν το αίσθημα κοινωνικής προσφοράς που χαρακτηρίζει τα μέλη των δύο παραπάνω σχημάτων.

«Η εμπειρία μου στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ελπίδα» ήταν κάτι που θα θυμάμαι για όλη μου τη ζωή. Ηταν πολύ όμορφο. Ενιωσα ότι κάποια παιδιά χάρηκαν και ξέχασαν για λίγο ότι είναι άρρωστα, βλέποντάς μας να τραγουδάμε και να παίζουμε μουσική για εκείνα. Εύχομαι να γίνουν όλα τα παιδιά πολύ γρήγορα καλά. Ευχαριστώ «Ιωνία» για τις εμπειρίες ζωής που απλόχερα μου χαρίζεις, καλλιέργεια, γνώσεις, μοναδικές συναυλίες, ταξίδια», αναφέρει ο μικρός Παναγιώτης Μπαξεβανάκης.

«Το καλοκαίρι που μας πέρασε, ζήσαμε μια ξεχωριστή εμπειρία με την «Ιωνία». Ταξιδέψαμε στην Αθήνα και επισκεφθήκαμε την «Ελπίδα». Ενα Νοσοκομείο για παιδιά, που δεν έμοιαζε με ένα συνηθισμένο Νοσοκομείο! Όταν φτάσαμε στον χώρο, αντικρίσαμε ένα πανέμορφο πάρκο με μπαλόνια, παιχνίδια και καντίνες με ζαχαρωτά και παγωτά! Μας υποδέχθηκαν όλοι με πολλή αγάπη. Μετά τη συναυλία γίναμε όλοι μια μεγάλη παρέα, ζωγραφίσαμε, χορέψαμε και διασκεδάσαμε! Αυτό που ζήσαμε στην «Ελπίδα» θα μας μείνει αξέχαστο», σημειώνουν δύο νεαρά κορίτσια η Ελένη Χαλβέ και η Αλεξάνδρα Χαλβέ.

«Ηταν τιμή μου που συμμετείχα με τη χορωδία μου σε αυτή την υπέροχη εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Ελπίδα». Η μαγεία της μουσικής μάς ένωσε με όλα τα παιδιά σχηματίζοντας μια τεράστια ζεστή αγκαλιά, γεμάτη φλόγα κι ελπίδα», αναφέρει η μικρή Νεφέλη Ξυπολιά.

«Mε την επίσκεψή μου στο Ογκολογικό Νοσοκομείο εκείνη την ήμερα ξεκίνησε ένα σπουδαίο μουσικό ταξίδι ξεγνοιασιάς, χαράς και διασκέδασης, ώστε να στηρίξουμε τα παιδιά της «Ελπίδα» ψυχολογικά και να ζεστάνουμε τις ψυχές τους. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας αντικρίζοντας τα μάτια των παιδιών ένιωσα απέραντη χαρά και περηφάνια που συμμετείχα σ’ αυτό το σημαντικό εθελοντικό έργο. Στο τέλος της εκδήλωσης, ύστερα από αρκετές ώρες διασκέδασης, τα παιδιά μου έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα, ότι όλοι μας πρέπει να αγωνιζόμαστε για να μην υπάρχει ούτε ένας συνάνθρωπός μας χωρίς ελπίδα για ζωή. Όταν αυτό το υπέροχο μουσικό ταξίδι έφτασε στο τέλος του, οι αποσκευές μου ήταν γεμάτες ελπίδα, δύναμη, θάρρος, αγάπη και χαμόγελο», αναφέρει η Μαρκέλλα Καραπτσιά.

«Ήταν μια προσφορά χαράς για εμένα που τραγούδησα για αυτά τα παιδιά που δίνουν μάχη για την ζωή τους. Όταν μας το ανακοίνωσε η κ. Κορνηλία συγκινήθηκα πολύ γιατί ήξερα πολύ καλά τι θα έκανα, θα τραγουδούσα για τους μεγάλους ήρωες που δίνουν καθημερινά αγώνες. Εκείνη την ημέρα ήμουν πολύ ενθουσιασμένος και παράλληλα κατάλαβα πόσο σημαντική είναι η ζωή. Αφού η συναυλία τελείωσε αρχίσαμε τον χορό. Χάρηκα πάρα πολύ που έκανα πολλούς γενναίους, χαμογελαστούς, δυνατούς και καινούργιους φίλους. Ηταν μία από τις καλύτερες εμπειρίες που έχω μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια της συμμετοχής μου στη χορωδία «Ιωνία», αναφέρει ένα ακόμη παιδί, ο Απόστολος – Παναγιώτης Βλαχόπουλος.

Εντονη κοινωνική προσφορά

Εντύπωση και θαυμασμό προκαλεί το γεγονός ότι τα μέλη της «Ιωνίας» είναι πάντα παρόντα με ανεξάντλητο ενθουσιασμό σε όλες τις πρότυπες παραγωγές τους, που απαιτούν μεγάλη προετοιμασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η παρουσία τους στα φετινά καλοκαιρινά δρώμενα του Βόλου. Στις 10 Ιουνίου συνέπραξαν με τον Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη, στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας στη συναυλία με τίτλο «Τραγουδούμε τους ποιητές μας» και καθήλωσαν χιλιάδες θεατές στην παραλία του Βόλου.

Την 1η Ιουλίου μαζί με την ορχήστρα «Ιωνία», την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τον Θοδωρή Κοτονιά έδωσαν συναυλία για το Ειδικό Σχολείο Αγριάς, στο κατάμεστο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη».

Στις 3 Ιουλίου έδωσαν συναυλία για τα παιδιά της «Ελπίδας», κλείνοντας έτσι τη 14η χρονιά ύπαρξης του φορέα πολιτισμού «Ιωνία».

Αναζητώντας το μυστικό της επιτυχίας και της αναγνώρισης του έργου και της προσφοράς της «Ιωνίας» η απάντηση βρίσκεται στην αγάπη, το μεράκι, τον επαγγελματισμό και το όραμα των δυο δημιουργών της Νεκτάριου Δεμελή και Κορνηλίας Φραγκογιάννη, του Διοικητικού Συμβουλίου, των καθηγητών, την εμπιστοσύνη των γονέων και την δίψα των παιδιών για μάθηση.

Οι δυο αλληλένδετοι στόχοι που έχουν τεθεί από τη δημιουργία της «Ιωνίας» το 2005, συνεχίζουν μετά από 14 χρόνια να επιτυγχάνονται και να εμπνέουν. Βασικός πυλώνας της προσπάθειας είναι τόσο η μύηση των παιδιών στον κόσμο της μουσικής και ιδιαίτερα της παραδοσιακής, όσο και η καλλιέργεια του αισθήματος της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, της αλληλεγγύης, γεγονός που αποδεικνύεται από την πλειάδα διοργανώσεων και συμπράξεων σε εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου