ΤΟΠΙΚΑ

«Δικομανείς» οι Βολιώτες, ρεκόρ μηνύσεων στα δικαστήρια

δικομανείς-οι-βολιώτες-ρεκόρ-μηνύσ-355773

Εξωφρενικός ο αριθμός μηνύσεων που κατατίθενται κάθε χρόνο την τελευταία διετία στα Δικαστήρια Βόλου. Το κατώφλι των Δικαστηρίων περνούν για να υποβάλουν μηνυτήρια αναφορά πάνω από 7.500 χιλιάδες Βολιώτες παρά το γεγονός ότι μέχρι πρότινος ίσχυε το παράβολο των 50 ευρώ που προβλεπόταν για τα κατ’ έγκληση διωκόμενα αδικήματα, το οποίο είχαν σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος των υποθέσεων που απασχολούσαν να μη φθάνουν στη Δικαιοσύνη λόγω ακριβώς του υψηλού κόστους.

Ο ταλαιπωρημένος από τη οικονομική κρίση πολίτης αισθάνεται αδικημένος και ψάχνει να βρει με κάθε τρόπο δικαίωση. Ετσι απευθύνεται στη Δικαιοσύνη όπου έχει εναποθέσει την ύστατη ελπίδα του. Βιώνει στο πετσί του όλες τις συνέπειες της ύφεσης και την συνακόλουθη έξαρση της εγκληματικότητας την τελευταία 9ετία τόσο στον Βόλο και τη Θεσσαλία όσο και στις υπόλοιπες Περιφέρειες και τη χώρα.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ένα μεγάλο μέρος των μηνύσεων αφορά σε κλοπές. Οι πολίτες περιγράφουν με λεπτομέρεια τα συμβάντα έστω και αν αυτά αφορούν μικρά αντικείμενα και ζητούν εξιχνίαση ή άλλες φορές μπορεί να στρέφονται και κατά συγκεκριμένων προσώπων.

Εξυβρίσεις μεταξύ γειτόνων, συγγενών, συζύγων, αγνώστων μεταξύ τους ατόμων «χτυπούν» επίσης την πόρτα της Δικαιοσύνης με ακριβή παράθεση γεγονότων ακόμη και για επεισόδια που μπορεί να μην έλαβαν μεγάλη προέκταση.

Οι συκοφαντικές δυσφημίσεις τέλος, καταλαμβάνουν ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο από τη σειρά καταγγελιών που γίνονται.

Οι μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία Βόλου αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα τώρα που καταργήθηκε το παράβολο των 50 ευρώ.

Θα αυξηθούν και για τον πρόσθετο σημαντικό λόγο ότι με τον νέο ποινικό κώδικα διευρύνθηκε η κατηγορία των αδικημάτων που διώκονται κατ’ έγκληση. Για παράδειγμα εκτός από τη ληστεία και την απιστία για όλα τα υπόλοιπα αδικήματα κατά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας απαιτείται πλέον έγκληση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου