ΤΟΠΙΚΑ

Τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας ανέδειξαν μαθητές του Βαρνάλειου Σχολείου

τον-πλούτο-της-ελληνικής-γλώσσας-ανέδ-355947

Με ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα σε έναν σπουδαίο έλληνα οικονομολόγο και πολιτικό, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του προηγούμενου αιώνα, τον Ξενοφώντα Ζολώτα, γιόρτασε το Βαρνάλειο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αγχιάλου την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Χρήστος Δασκαλοθανάσης, δίνοντας βαρύτητα στη σημασία της δια βίου εκμάθησης γλωσσών, μέσα και έξω από το σχολείο.

Την παρουσίαση επιμελήθηκαν η εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας Κατερίνα Ματάκια και η εκπαιδευτικός μουσικής Μαρίλη Κυριακοπούλου.

Ο Ξενοφών Ζολώτας, που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας, είχε λατρεία για την ελληνική γλώσσα. Η παρουσίαση επικεντρώθηκε στον ιστορικό, πλέον, λόγο που είχε εκφωνήσει ως διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και διαχειριστής του δημοσίου ελληνικού χρέους, και η γλώσσα που είχε χρησιμοποιήσει ήταν η αγγλική, αλλά, με εξαίρεση λίγων συνδέσμων, άρθρων και προθέσεων, όλες οι λέξεις του ήταν ελληνικής προέλευσης.

Ο λόγος αυτός είχε εκφωνηθεί ακριβώς 62 χρόνια πριν, στις 26 Σεπτεμβρίου του 1957, στην Ουάσινγκτον. Ηταν μια σαφής πολιτική κίνηση να στρέψει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας οικονομίας στη βαθιά λαβωμένη από τον Εμφύλιο πόλεμο Ελλάδα.

Η παρουσίαση εστίασε στον πλούτο της ελληνικής γλώσσας και την επιρροή που έχει ασκήσει σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Ματάκια, με μαθητές της Στ΄τάξης του σχολείου, ανήρτησε σε πίνακα (σταντ), της λέξεις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες που όμως χρησιμοποιούν τους ελληνικού όρους και σε έναν δεύτερο πίνακα, μερικές από τις χιλιάδες ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούν στην αγγλική γλώσσα.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα ισπανικό, ρυθμικό τραγούδι που τραγούδησαν οι μαθητές της Στ΄τάξης. Το τραγούδι αφορούσε την κοινωνικοπολιτική και οικονομική κατάσταση της Ευρώπης και όλες οι λέξεις των στίχων του, αν και στα ισπανικά, ήταν ελληνικές.

Την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί Γιάννης Ζαρκάδας και Γιώργος Τσιγάρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου