ΤΟΠΙΚΑ

Αδιάθετες κληρονομιές επί 10ετίες

αδιάθετες-κληρονομιές-επί-10ετίες-356207

Ερευνες για συγγενείς ανθρώπων, που απεβίωσαν πριν από τριάντα και σαράντα χρόνια

Σε θανάτους, που σημειώθηκαν ακόμη και σαράντα χρόνια πίσω κι ίσως και παλαιότερα, γυρίζουν εν έτει 2019 οι έρευνες για τον εντοπισμό κληρονόμων μοναχικών ανθρώπων. Εν μέσω οικονομικής κρίσης, που το πρόβλημα της έλλειψης στέγης ακουμπά ολοένα και περισσότερους πολίτες που βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι στην ύφεση και έμειναν άστεγοι, το υπουργείο Οικονομικών, όπου καταλήγουν τελικά οι περιουσίες, οι σχολάζουσες ή αδιάθετες κληρονομιές, δεν έχει βρει κανένα τρόπο ώστε τα ακίνητα να μη ρημάζουν από τη φθορά του χρόνου και να αξιοποιούνται, αντί να μένουν σφραγισμένα.

Το Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία, την εξωτερική σφαίρα της προσωπικής ελευθερίας. Και σίγουρα έτσι πρέπει να συμβαίνει με κάθε τρόπο αναμφισβήτητα. Όμως, πόσα χρόνια θα πρέπει να διαρκούν οι έρευνες για να διασφαλιστεί το ελληνικό δημόσιο ότι σε μία περιουσία δεν υπάρχει απολύτως κανένα κληρονομικό δικαίωμα; Στον Βόλο και τη Μαγνησία όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα το πρόβλημα με την έλλειψη στέγης έχει γίνει ακόμη πιο έντονο τα τελευταία χρόνια που η τοπική κοινωνία ενημερώνεται όλο και πιο τακτικά για οικογένειες με σοβαρά προβλήματα και ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο σε πάρκα και αυτοκίνητα.

Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου καλείται και επεμβαίνει σε περιστατικά πυρκαγιών σε παλιά κτίρια του Βόλου όπου οι άθλιες συνθήκες μαρτυρούν ανθρώπινη δραστηριότητα και διαβίωση, ενώ οι αστυνομικές αρχές επιλαμβάνονται αυτοκτονιών ανθρώπων που σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγήθηκαν στο απονενοημένο διάβημα ενδεχομένως λόγω οικονομικών προβλημάτων ή έλλειψης στέγης.

Χρονοβόρες διαδικασίες

Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ τουλάχιστον τα τελευταία πέντε χρόνια οι αποποιήσεις κληρονομιάς έχουν αυξηθεί ραγδαία και πλέον φθάνουν και ξεπερνούν το έτος και τις 1.000 ενώ και σε έτη όπως το 2013 και τα 2014 ήταν και πάλι αρκετές δεκάδες.

Οι περισσότερες από τις αποποιήσεις αφορούν όπως είναι φυσικό σε χρέη και πράγματι δεν υπάρχουν ακίνητα για να περιέλθουν στο Δημόσιο παρά σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή οι σχολάζουσες κληρονομιές που έχουν περιέλθει σε γνώση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας είναι μόλις 27. Όμως και πάλι δεν θα πρέπει να υπάρχει ένα προσδιορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα πρέπει τελικά να αξιοποιούνται αυτές οι κληρονομιές από το ελληνικό δημόσιο δηλαδή από το υπουργείο Οικονομικών;

Αυτή τη στιγμή οι αρμόδιες κατά τόπους Υπηρεσίες όπως είναι τα Ειρηνοδικεία, η Εφορία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση εξαντλούν Θεσσαλίας εξαντλούν όπως προβλέπει ο Νόμος κάθε περιθώριο που απαιτείται ανάλογα με την υπόθεση για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί κανένα κληρονομικό δικαίωμα. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας αναζητά συγγενείς τετάρτου βαθμού. Έτσι οι έρευνες σε ορισμένες περιπτώσεις τραβούν πολύ πίσω, χρόνια ολόκληρα, ακόμη και δεκαετίες, εποχές που η ελληνική πραγματικότητα ήταν διαμορφωμένη με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, που οι ανάγκες της και η πρόοδος ήταν άλλη, που αναφέρονται σε ιδιοκτησίες που πλέον ανήκουν σε μία άλλη πραγματικότητα.

Η νέα κυβέρνηση εξετάζει μία ρύθμιση ανάσα για τις κληρονομιές ώστε να βάλει φρένο στις αποποιήσεις και να υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης των φόρων με ευνοϊκούς όρους. Πολλοί εκτιμούν ότι πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στο θέμα των σχολάζουσων κληρονομιών.

Σε ορισμένες προσκλήσεις των τελευταίων χρόνων εν προκειμένου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας καλούσε σε αναγνώριση κληρονομικού δικαιώματος σε περιουσίες ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή το 1977 και το 1982! Η αναζήτηση των συγγενών είναι μία εξαιρετικά περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία αφού η ενημέρωση για την απώλεια ενός ανθρώπου είναι άγνωστο το πότε θα συμβεί και έτσι το τετράμηνο της αποποίησης ή της αποδοχής μίας κληρονομίας είναι απροσδιόριστο από ποια χρονική στιγμή και μετά θα μπορέσει να τρέξει και βέβαια όχι αδίκως αλλά για να διασφαλίζεται η ατομική ιδιοκτησία. Όμως, πόσα χρόνια πίσω μπορεί να φθάνουν οι έρευνες των αρμόδιων Υπηρεσιών; Και όταν οι έρευνες πηγαίνουν τόσα χρόνια πίσω τότε σε τι κατάσταση μπορεί να βρίσκονται τα όποια ακίνητα ρημάζουν στη φθορά του χρόνου επί δεκαετίες;

Ερευνες επί δεκαετίες

Κάποιες από τις προσκλήσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αφορούν σε κληρονομιές ανθρώπων που πέθαναν στα τελευταία χρόνια. Κάποιες άλλες όμως πάνε πίσω δεκαετίες. Ενδεικτικά μία από τις τελευταίες προσκλήσεις που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο του 2018 αναφέρεται:

«Το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 (παρ. 2 και 5) του ν. 4182/2013 (ΦΕΚ 185 Α), όπως τροποποιήθηκε με την διάταξη του άρθρου 171 (παρ. 7) του ν. 4261/2014 (ΦΕΚ 107 Α) και κατόπιν της αριθ. 7/12-2-2018 γνωμοδότησης του Συμβουλίου Κοινωφελών Περιουσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, πρόκειται να ζητήσει την κατά το άρθρο 1868 του Αστικού Κώδικα, αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος επί της κληρονομίας της Αναστασίου Φανής του Κυριαζή, που απεβίωσε 24-1-1977 στο Βόλο, κατοίκου εν ζωή Βόλου.

Προσκαλούνται όλοι όσοι αξιώνουν κληρονομικό δικαίωμα στην κληρονομιαία περιουσία να αναγγείλουν αυτό στον Γραμματέα του Ειρηνοδικείου Βόλου, μέσα σε προθεσμία τριών μηνών, η οποία αρχίζει από την 13-03-2018 (ημερομηνία ανάρτησης της πρόσκλησης στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών).

Αν μέσα στην προθεσμία αυτή δεν αναγγελθεί κληρονόμος το ανωτέρω δικαστήριο (της κληρονομίας) θα προχωρήσει στη χορήγηση βεβαίωσης, ότι δεν υπάρχει άλλος κληρονόμος, εκτός από το Ελληνικό Δημόσιο».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου