ΤΟΠΙΚΑ

Σαββατοκύριακο χωρίς σύνταξη για συνταξιούχους στον Βόλο

σαββατοκύριακο-χωρίς-σύνταξη-για-συν-357903

Περίμεναν ώρες στην ουρά, αλλά έφυγαν άπραγοι με τη λήξη του ωραρίου

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε χθες το μεσημέρι σε κεντρικό υποκατάστημα του Βόλου. Μόλις οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν 2 το μεσημέρι ακριβώς, περί τους 400 πελάτες, όπως καταγγέλθηκε, εκδιώχθηκαν άρον – άρον από υπαλλήλους της τράπεζας, χωρίς να έχουν προλάβει να εξυπηρετηθούν. Ανάμεσά τους ηλικιωμένοι, που περίμεναν ώρες ολόκληρες να εισπράξουν τη σύνταξή τους, άτομα με αναπηρίες και συναλλασσόμενοι, που ήθελαν να πληρώσουν τις δόσεις τους για να μη χάσουν τη ρύθμιση και θα πρέπει να επιστρέψουν από… Δευτέρα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ηδη από την περασμένη Πέμπτη το μεσημέρι στα τραπεζικά υποκαταστήματα και έξω από τα ΑΤΜ επικρατούσε το αδιαχώρητο. Ηλικιωμένοι περίμεναν στις ουρές για να λάβουν τη σύνταξή τους, ενώ όσοι δεν διαθέτουν κάρτα υπέμεναν καρτερικά μπροστά από τα τραπεζικά γκισέ μαζί με άλλους συναλλασσόμενους που έσπευσαν για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και δόσεων οφειλών τους προς το δημόσιο προκειμένου να μη χάσουν τις ρυθμίσεις τους. Χαρακτηριστικό της εικόνας του συνωστισμού που επικράτησε τις δύο τελευταίες μέρες είναι ότι ακόμη και στα ΑΤΜ έξω από σούπερ μάρκετ σχηματίστηκαν ουρές που εκτείνονταν σε απόσταση ενός οικοδομικού τετραγώνου.

Οπως ήταν φυσικό ο «Γολγοθάς» για την είσπραξη της σύνταξης ή την πληρωμή της δόσης σε πολλές περιπτώσεις προκάλεσε εκνευρισμό. Χθες όμως σε κεντρικό τραπεζικό υποκατάστημα τα πράγματα ξέφυγαν, καθώς η αναμονή ήταν πολύωρη. Από τις επτά το πρωί, οπότε και άνοιξαν οι πόρτες, υπήρχαν μόλις δύο ταμεία για την εξυπηρέτηση των πελατών. Συνολικά 600 άτομα είχαν βγάλει αριθμό προτεραιότητας και περίμεναν με ιώβεια υπομονή τη σειρά τους που δεν… ερχόταν. Η εξυπηρέτηση γινόταν με πολύ αργούς ρυθμούς προκαλώντας εύλογες διαμαρτυρίες από τους συναλλασσόμενους. Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης που υπήρχε είναι ότι από τα 600 άτομα κατάφεραν να εξυπηρετηθούν μόλις τα 130.

Ανάμεσα σε όσους περίμεναν ώρες ολόκληρες να φθάσει η σειρά τους ηλικιωμένοι για τη σύνταξη, άτομα με αναπηρίες, ασθενείς που έπρεπε να πάρουν τα φάρμακά τους, άνθρωποι που έφυγαν από τις δουλειές τους για να πληρώσουν τις δόσεις και να μη χάσουν τις ρυθμίσεις τους.

Βλέποντας τα νούμερα προτεραιότητας να εξυπηρετούνται με αργό ρυθμό, πελάτες άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα. Ζητούσαν να ανοίξουν και τα υπόλοιπα ταμεία προκειμένου να εξυπηρετηθούν πιο σύντομα.

Οταν η ώρα πήγε δύο ακριβώς (με τη λήξη δηλαδή του ωραρίου) κι ενώ είχαν εξυπηρετηθεί μόλις 130 άτομα ζητήθηκε από τους συναλλασσόμενους να αποχωρήσουν και να επιστρέψουν τη Δευτέρα. Ηλικιωμένοι που δεν πρόλαβαν να πάρουν τη σύνταξή τους και συναλλασσόμενοι που δεν κατάφεραν να πληρώσουν τη δόση τους άρχισαν να διαμαρτύρονται. Τους επισημάνθηκε ότι έχουν εντολές να κλείνουν ακριβώς με τη λήξη του ωραρίου και αμέσως άρχισαν να σβήνουν φώτα και να κατεβαίνουν ρολά. «Μας πέταξαν στην κυριολεξία έξω. Μόνο ξύλο που δεν μας έδωσαν να φύγουμε», περιέγραψε έξαλλη συναλλασσόμενη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

«Ο κόσμος φώναζε και έλεγε ότι θα απευθυνθεί στις εφημερίδες και στα κανάλια. Αρχισαν να κλείνουν τα συστήματα και να μας διώχνουν», συνέχισε η ίδια διαμαρτυρόμενη για την αντιμετώπιση που είχε από τα στελέχη του τραπεζικού υποκαταστήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου