ΤΟΠΙΚΑ

Ο αθλητισμός αντίδοτο στα ναρκωτικά

ο-αθλητισμός-αντίδοτο-στα-ναρκωτικά-357912

Ελλείψεις αθλητικών υποδομών στα σχολεία και ανελαστικό ωρολόγιο πρόγραμμα στερούν από τους μαθητές ώρες φυσικής αγωγής

Ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στη μάστιγα των ναρκωτικών, που πλήττει τη νεολαία, τονίστηκε χθες στο περιθώριο της κεντρικής εκδήλωσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την 6η Πανελλήνια Ημέρα Αθλητισμού και με φόντο το πρόσφατο περιστατικό λιποθυμίας μαθητή μέσα στο σχολείο μετά από χρήση.

«Η άθληση είναι η απάντηση στη μάστιγα των ναρκωτικών. Ο αθλητισμός μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο για να μπορέσουν τα παιδιά μας να αποφύγουν τέτοιες παγίδες. Ο σύγχρονος νέος χρειάζεται απαραίτητα τον αθλητισμό. Θα πρέπει να γίνει τρόπος ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Χρήστος Παπαϊωάννου, που μαζί με μαθητές και συνοδεία καθηγητών γιόρτασαν τη χθεσινή ημέρα στο γυμναστήριο «Βάκης Παρασκευόπουλος», γνωρίζοντας μη διαδεδομένα αθλήματα, όπως το μπάντμιντον, την αγωνιστική αναρρίχηση και το τζούντο.

Παρά την αναγνωρισμένη αξία του αθλητισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, στη Μαγνησία και κατ΄επέκταση στην Ελλάδα ο σχολικός αθλητισμός φαίνεται να βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. «Λόγω υποχρηματοδότησης από τα σχολεία λείπουν οι υποδομές. Επιπλέον και το αναλυτικό πρόγραμμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρόμοιες δράσεις, ενώ το μάθημα της φυσικής αγωγής είναι μόλις δύο ώρες την εβδομάδα», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ως προς το τελευταίο, ο υπεύθυνος του γραφείου φυσικής αγωγής της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας Σταμάτης Μπένης υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία προβλέπει τουλάχιστον τρεις ώρες φυσικής αγωγής την εβδομάδα στα σχολεία. «Η φυσική αγωγή συμβάλλει και στην κινητική και στην πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και γι’ αυτόν τον λόγο σε παγκόσμιο επίπεδο δίνεται έμφαση στην αθλητική δραστηριότητα των παιδιών, προκειμένου με την ενηλικίωσή τους να κάνουν την άσκηση τρόπο ζωής», τόνισε ο κ. Μπένης.

Το τζούντο ενθουσίασε τους μαθητές

Χθες, οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας γνώρισαν μη διαδεδομένα αθλήματα, όπως το τζούντο, η αγωνιστική αναρρίχηση και το μπάντμιντον. «Πρόκειται για αθλήματα, που καλλιεργούνται και είναι ευκαιρία να γνωρίσουν και να αγαπήσουν οι νέοι», σχολίασε ο κ. Μπένης.

Το τζούντο φαίνεται να κέρδισε τους περισσότερους μαθητές της γ’ τάξης.

«Μου άρεσε πολύ το τζούντο, γιατί πιστεύω ότι μου ταιριάζει περισσότερο και πιστεύω ότι θα το ακολουθήσω», είπε ο μαθητής Σταμούλης Σούμπασης.

«Δεν γνώριζα πολλά για το τζούντο. Είχα την ευκαιρία να μάθω περισσότερα και αυτό μου άρεσε. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα ασχοληθώ», σημείωσε ο Γιώργος Βεστιάρης.

Το τζούντο προσέλκυσε και την Κατερίνα Σούμπαση, που δοκίμασε πρώτη φορά το άθλημα. Η ίδια σημείωσε ότι θα προτιμούσε «να είχαμε περισσότερες ώρες φυσικής αγωγής στο σχολείο για να μάθουμε και για άλλα αθλήματα».

«Εχω ξαναδοκιμάσει αναρρίχηση και μπάντμιντον, οπότε μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το τζούντο. Ηταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα», είπε η Αννα Μαρία Παπαϊωάννου, η οποία πρόσθεσε ότι γενικά ο αθλητισμός συμβάλλει «στην πειθαρχία, στην κινητικότητα, στη σωματική και ψυχική υγεία και να ερχόμαστε πιο κοντά μεταξύ μας».

Τζούντο «ψήφισε» και η Αμαλία Καραγιάννη, που δήλωσε λάτρης των πολεμικών τεχνών και τόνισε ότι η εκδήλωση αποτέλεσε ερέθισμα για τους μαθητές να ασχοληθούν με εναλλακτικές δράσεις.

Τζούντο και μπάντμιντον προσέλκυσαν τον Κωνσταντίνο Πάσχο, που ζήτησε επιπλέον αθλητικές δραστηριότητες μέσα στο σχολείο. «Χρειάζονται περισσότερες ώρες φυσικής αγωγής. Είναι ευχάριστο για εμάς τους μαθητές να ασχολούμαστε με αθλήματα», είπε.

Ψήφο… στην αναρρίχηση από τον Θανάση Δεληκωνσταντή. «Είχα δοκιμάσει σε μικρότερη ηλικία, αλλά δεν τα κατάφερα. Αυτή τη φορά μου άρεσε περισσότερο. Είναι ένα άθλημα που χρειάζεται δύναμη», σημείωσε.

Το μπάντμιντον εντυπωσίασε τη Σταυρούλα Παπασακελλαρίου. «Είχα πολύ καλή συνεργασία με τη συμπαίκτριά μου. Το δοκίμασα πρώτη φορά και μου άρεσε, γιατί έχει κίνηση», ανέφερε.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου