ΤΟΠΙΚΑ

Τηλεδιάσκεψη στο Γυμνάσιο Αγριάς με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

τηλεδιάσκεψη-στο-γυμνάσιο-αγριάς-με-α-358687

Μετά την επιτυχία του Ευρωπαϊκού Έτους Γλωσσών το 2001, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανήγγειλε ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών θα γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.

Οι γενικοί στόχοι της ημέρας αυτής, σύμφωνα με την επίσημη θέση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είναι:

1. Να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τη σημασία της εκμάθησης γλωσσών και την πολυμορφία των διαφόρων γλωσσών που μαθαίνονται, ώστε να αυξηθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση

2. Να προαχθεί η πλούσια γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη, ώστε η τελευταία να διατηρηθεί και να καλλιεργηθεί

3. Να ενθαρρυνθεί η δια βίου εκμάθηση γλωσσών, εντός και εκτός σχολείου, με σκοπό τις σπουδές, τις επαγγελματικές ανάγκες, για σκοπούς κινητικότητας ή για διασκέδαση και ανταλλαγές. (πηγή: https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/language/el-GR/Default.aspx )

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών και με σκοπό να βιώσουν οι μαθητές στην πράξη την επικοινωνία στην ξένη γλώσσα, η καθηγήτρια Γερμανικών του Γυμνασίου Αγριάς, Ειρήνη Καφίδα, διοργάνωσε ζωντανή τηλεδιάσκεψη, σε συνεργασία με άλλα 25 Ευρωπαϊκά σχολεία, μέσω του προγράμματος eTwinning. Έτσι, μέσα από ένα κυλιόμενο πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε χθες, 26 Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονη ζωντανή σύνδεση με τάξεις σχολείων από τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα, την Αγγλία και την Ουγγαρία.

Με γλώσσες επικοινωνίας τα Γερμανικά και τα Αγγλικά, μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Συγκεκριμένα, οι μαθητές Γερμανικών της τάξης Β1 συνομίλησαν στα Αγγλικά με μαθητές και καθηγητές από το Realschule Sundern της Γερμανίας, το Γυμνάσιο Γκούρας της Ελλάδας και το Varekils school της πόλης Orust στη Σουηδία. Με αυτό τον τρόπο έλαβαν ενδιαφέρουσες πληροφορίες που αφορούσαν τα σχολεία, τη γαστρονομία, διάσημες προσωπικότητες, τη μουσική και, φυσικά, τη γλώσσα των άλλων χωρών.

Η τάξη Γερμανικών Γ2, συνομίλησε στα Γερμανικά με μαθητές του σχολείου Osnovna šola του Apačeτο της Σλοβενίας και του Realschule Sundern της Γερμανίας. Οι μαθητές αναφέρθηκαν στην περιοχή του Βόλου και της Αγριάς, στις ξένες γλώσσες που διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία, στο όφελος αυτών και στο βαθμό ευκολίας ή δυσκολίας με τον οποίο τις αντιλαμβάνονται. Αναφορά έγινε, ακόμη, στο ελληνικό αλφάβητο και ορισμένες ελληνογενείς λέξεις, παρουσιάστηκε βασικό λεξιλόγιο, ελληνικό και αλβανικό, εφόσον και τα Αλβανικά αποτελούν τη μητρική γλώσσα ορισμένων μαθητών του σχολείου.

Κλείνοντας, μαθητές και των τριών σχολείων, επιχείρησαν να επαναλάβουν ελληνικούς και γερμανικούς γλωσσοδέτες, ενώ έγινε και προσπάθεια των μαθητών του Γυμνασίου Αγριάς να επαναλάβουν ορισμένες εκφράσεις στα Σλοβένικα.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι το Γυμνάσιο Αγριάς συμμετέχει φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε πρόγραμμα eTwinning, με τίτλο «Καλοκαιρινές Διακοπές και Τουριστικοί Προορισμοί», το οποίο, σε συνεργασία με άλλα 12 Ευρωπαϊκά σχολεία που διδάσκονται τη Γερμανική Γλώσσα, θα επιχειρήσει κοινή εξ αποστάσεως συνεργασία μέσα από διάφορες εργασίες και δράσεις. Έτσι, εκτός από τη διοργάνωση και συμμετοχή του Γυμνασίου σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις, όπως η προαναφερθείσα, σκοπός του σχολείου είναι και η διαρκής, ενσωματωμένη στο μάθημα Γερμανικών, επικοινωνία και αλληλεπίδραση με σχολεία άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου