ΤΟΠΙΚΑ

Προς έγκριση η προγραμματική Περιφέρειας – ΑΠΘ

προς-έγκριση-η-προγραμματική-περιφέρ-359134

Τι περιλαμβάνει το αντικείμενο της σύμβασης – Το χρονοδιάγραμμα των αποτελεσμάτων για την προέλευση της οσμής

Συνδυασμό δειγματοληψιών, χημικών αναλύσεων και χρήσης υπολογιστικών εργαλείων με στόχο τον χαρακτηρισμό του χημικού αποτυπώματος της δυσοσμίας στο πολεοδομικό συγκρότημα περιλαμβάνει η προγραμματική σύμβαση ύψους 150.000 ευρώ που θα υπογράφει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη διερεύνηση της προέλευσης του ρυπαντή, η οποία έρχεται προς έγκριση στην αποψινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 7 το απόγευμα με εισήγηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου τα πρώτα αποτελέσματα θα υπάρχουν σε έξι μήνες με συνοπτική ενδιάμεση έκθεση των συγκεντρώσεων οσμηρών COCs.

Σκοπός του προτεινόμενου ερευνητικού έργου είναι η μέτρηση και αξιολόγηση των επιπέδων οσμηρών πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, όπου καταγράφονται συχνά οχλήσεις των κατοίκων από επεισόδια δυσοσμίας.

Ειδικότερα στο πλαίσιο της δράσης προβλέπονται προγραμματισμένες και έκτακτες (σε περίπτωση επεισοδίου δυσοσμίας) δειγματοληψίες οσμηρών VOCs σε τρεις θέσεις εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου και χημική ανάλυση των δειγμάτων, ανίχνευση και προσδιορισμός των συγκεντρώσεων των οσμηρών VOCs.

Ακόμη, προβλέπεται στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων (συσχέτιση με μετεωρολογικές συνθήκες, χωροχρονικές διακυμάνσεις, χωρικός εντοπισμός της/των πηγής/ών των οσμηρών VOCs με bivariate polar plots και ανάλυση CPF) και δειγματοληψία και προσδιορισμός οσμηρών VOCs σε βιομηχανικές δραστηριότητες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και θεωρούνται εν δυνάμει πηγές εκπομπής δύσοσμων ενώσεων.

Ο προϋπολογισμός του έργου αφορά σε συνολικό αριθμό 400 δειγμάτων κατ’ ελάχιστο 300 τακτικά δείγματα από τις τρεις θέσεις δειγματοληψίας, 60 έκτακτα δείγματα από επεισόδια δυσοσμίας και 40 δείγματα από τις βιομηχανικές δραστηριότητες.

Το ερευνητικό έργο θα εκτελεστεί σε 3 θέσεις δειγματοληψίας εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου, κέντρο, Ν. Δημητριάδα και Ν. Ιωνία. Τα ακριβή σημεία θα επιλεγούν σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας / Π.Ε. Μαγνησίας & Β. Σποράδων με βάση τις αστικές δραστηριότητες σε κάθε θέση, τη γειτνίαση με βιομηχανικές δραστηριότητες και την καταλληλότητά τους για αντιπροσωπευτική δειγματοληψία. Οι Π.Ε. Μαγνησίας & Β. Σποράδων (Διεύθυνση Ανάπτυξης) θα υποδείξει επίσης τις βιομηχανικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής στις οποίες θα πραγματοποιηθούν δειγματοληψίες.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση, επιστημονικώς υπεύθυνη του έργου από την πλευρά του Α.Π.Θ., η οποία φέρει την ευθύνη για την ποιοτική και ποσοτική εκτέλεση του έργου, ορίζεται η Κωνσταντινή Σαμαρά – Κωνσταντίνου, καθηγήτρια στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας Α.Π.Θ.. Η επιστημονικώς υπεύθυνη αναλαμβάνει τη γενική ευθύνη για την υποβολή όλων των εγγράφων εκ μέρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς και τη γενικότερη επικοινωνία μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών.

Για την παρακολούθηση της υλοποίησης της σύμβασης και την παραλαβή του ερευνητικού έργου συστήνεται, με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, όργανο με την ονομασία «Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης». Η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης αποτελείται από τρία μέλη, δύο εκ των οποίων προέρχονται από την ΠΕ.ΘΕΣ. και ένα από το Α.Π.Θ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου