ΤΟΠΙΚΑ

Ελεγχοι για το κάπνισμα στα σχολεία μετά από Εισαγγελική εντολή

ελεγχοι-για-το-κάπνισμα-στα-σχολεία-με-359918

«Δεν βρήκαμε τίποτα το επιλήψιμο», λέει ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σωκράτης Σαβελίδης

Κανένα επιλήψιμο στοιχείο δεν διαπιστώθηκε σε ελέγχους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στα σχολεία του νομού για μη τήρηση των κανόνων απαγόρευσης του καπνίσματος.

Χθες ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης επισκέφτηκε τα δικαστήρια Βόλου και έδωσε κατάθεση στον πταισματοδίκη στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, που διατάχθηκε μετά από ανώνυμη καταγγελία τον Ιανουάριο του 2019.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης διερευνάται αν υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας τόσο από μαθητές, όσο και από καθηγητές.

Μετά την κατάθεσή του ο κ. Σαβελίδης ενημέρωσε για τους ελέγχους που διενεργήθηκαν και επανέλαβε τις αρχικές τους δηλώσεις μετά την προκαταρκτική τον περασμένο Απρίλη ότι η κείμενη νομοθεσία τηρείται κανονικά.

«Οι εκπαιδευτικοί ήταν στις θέσεις τους, όπως και σε κάθε περίπτωση, ενώ στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας γίνονται πολλές δράσεις κατά του καπνίσματος και γενικότερα κατά εξαρτησιογόνων ουσιών, όπως τα ναρκωτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε και στη συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με δομές όπως το ΚΕΘΕΑ Πιλότος, αλλά τους υπόλοιπους φορείς όπως τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας.

Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας ήταν κατηγορηματικός ότι και στα 74 σχολεία της Μαγνησίας οι καθηγητές νουθετούν τους μαθητές εναντίον αυτής της συνήθειας. «Είναι χαρακτηριστικό στοιχείο ότι ελάχιστοι εκπαιδευτικοί καπνίζουν εκτός των σχολείων. Υπάρχουν Σύλλογοι Διδασκόντων που κανένα μέλος δεν είναι καπνιστής», ανέφερε ακόμη.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση εντοπισμού παράβασης ο νόμος προβλέπει κυρώσεις από τον Σύλλογο Διδασκόντων, οι οποίες μπορεί να είναι από μία απλή επίπληξη μέχρι αποβολή. Ετσι με τις δράσεις της η Β/βάθμια Εκπαίδευση στοχεύει κατά κύριο λόγο στην πρόληψη του καπνίσματος.

Ο αντικαπνιστικός νόμος απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: 1) Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), 2) Σχολεία Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), 3) Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση, 4) Φροντιστήρια, όπως και στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.

Από τον Ιούλιο η νομοθεσία έχει γίνει ακόμη πιο αυστηρή και προβλέπει απαγόρευση καπνίσματος σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λπ.), σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Ακόμη απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων, στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου