ΤΟΠΙΚΑ

Το 1ο γαστρονομικό φεστιβάλ Πηλίου

το-1ο-γαστρονομικό-φεστιβάλ-πηλίου-360674

Γαστρονομικό φεστιβάλ διοργανώνεται για πρώτη φορά με τη συμμετοχή γνωστών σεφ

Οι γεύσεις και τα προϊόντα της Μαγνησίας βρίσκονται στο επίκεντρο του 1ου γαστρονομικού φεστιβάλ Πηλίου, που διοργανώνεται στις εγκαταστάσεις του αγροκτήματος Καραΐσκου στην Πορταριά το τριήμερο Παρασκευή 27, Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη «Μαγνήτων Κιβωτός» με στόχο την ανάδειξη της πηλιορείτικης γαστρονομίας και τη συμμετοχή διακεκριμένων σεφ. Η διοργάνωση βασίζεται σε τρεις θεματικές ενότητες και οι διοργανωτές ανέλυσαν το πρόγραμμα και τη φιλοσοφία του φεστιβάλ σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες στο πνευματικό κέντρο της Ανάληψης.

«Εμπειρία γεύσεων» χαρακτήρισε το φεστιβάλ ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος τόνισε ότι οι προγραμματιζόμενες δράσεις έχουν ως στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. «Πρέπει να αναδείξουμε τον τόπο και τα τοπικά προϊόντα» υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στη σημασία της συγκεκριμένης διοργάνωσης, που φιλοδοξεί να ανοίξει νέο κεφάλαιο για την περιοχή.

Παίρνοντας τον λόγο ο Φίλιππος Καραΐσκος, εκπροσωπώντας το αγρόκτημα Καραΐσκου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «προβάλλουμε την τοπική γαστρονομία, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα, με έρθουν σε επαφή με παραγωγούς, να περιηγηθούν στην υπαίθρια αγορά και να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις». Παράλληλα υπογράμμισε τα πολλαπλά οφέλη που αποκομίζει η περιοχή και τόνισε ότι για πρώτη φορά υλοποιείται η συγκεκριμένη δράση συνεργασίας.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε ο αρχιμάγειρας Κωνσταντίνος Βασάλος, ο οποίος τόνισε ότι «συμμετέχουμε με πολλή όρεξη στην προσπάθεια να αναδείξουμε την τοπική γαστρονομία». Παράλληλα σημείωσε ότι το Πήλιο και η Μαγνησία έχουν πολλά αποθέματα γαστρονομικού πλούτου, που μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για την πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων του νομού.

Με θερμά λόγια αναφέρθηκε, επίσης, στα τοπικά προϊόντα ο βραβευμένος Βολιώτης σεφ Τιμολέων Διαμαντής. Ο Βολιώτης, που αναδείχθηκε πέρυσι νικητής του Master chef, υπενθύμισε ότι στη διάρκεια της συμμετοχής του στον τηλεοπτικό διαγωνισμό μαγειρικής αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στα τοπικά προϊόντα. «Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από άλλες περιοχές της Ελλάδας» είπε χαρακτηριστικά, ενώ προσέθεσε ότι τα τοπικά προϊόντα έχουν ενσωματωθεί στην εστίαση με φρέσκιες προτάσεις και ιδέες.

Το πρόγραμμα

Η εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου στις 16.00 στο αγρόκτημα Καραΐσκου έχει ως θέμα «Τουρισμός και τοπική ταυτότητα στη γαστρονομία του Πηλίου, μοναστηριακή διατροφή», με τιμώμενο πρόσωπο τον Τιμολέοντα Διαμαντή.

Στις 16.00 προγραμματίζεται η έναρξη του 1ου γαστρονομικού φεστιβάλ Πηλίου με την επίσημη έναρξη λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς στον χώρο του αγροκτήματος.

Στις 17.00 ο αρχιμάγειρας Κωνσταντίνος Βασάλος θα μιλήσει με θέμα «Πήλιο: Παρελθόν, παρόν και μέλλον και ο ρόλος της γαστρονομίας στην ανάπτυξή του». Θα γίνει παραστατική αναδρομή στην ιστορία του Πηλίου και τον ρόλο της γαστρονομίας στην τουριστική ανάπτυξη.

Στις 18.00 οι παριστάμενοι θα μυηθούν στα μυστικά του ψωμιού, στις 18.30 θα γίνει παρουσίαση προϊόντων από την ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, στις 19.00 ο εφημέριος του Αγίου Νικολάου Πορταριάς ιερομόναχος π. Αγάθων θα παρασκευάσει μοναστηριακή συνταγή και η εκδήλωση ολοκληρώνεται με μουσικές επιλογές του dj Νίκου Παππά.

Οι εκδηλώσεις πλαισιώνονται από τοπικές γεύσεις και προϊόντα, που μπορούν να δοκιμάσουν οι παριστάμενοι.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου