ΤΟΠΙΚΑ

Μπιλιετάκια σε οφειλέτες στέλνει η ΔΕΥΑΜΒ

μπιλιετάκια-σε-οφειλέτες-στέλνει-η-δε-360760

Σπάει το έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης σε Βόλο – Ν. Ιωνία για να κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε, όπως τονίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση της επιχείρησης

Μαζικά μπιλιετάκια σε οφειλέτες, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα σε ρυθμίσεις των χρεών τους, σε διαφορετική περίπτωση οι οφειλές τους θα βεβαιωθούν στην Εφορία, θα στείλει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ΔΕΥΑΜΒ. Στην πρώτη για τη νέα δημοτική περίοδο συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον δήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ Αχιλλέα Μπέο, έγινε λόγος για αύξηση των χρεών των καταναλωτών προς τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως έγινε γνωστό και εξαιτίας ελλείψεων προσωπικού δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση προγράμματος διακοπών υδροδότησης στους οφειλέτες, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να «χαλαρώσουν» και τα χρέη προς τη ΔΕΥΑΜΒ να διογκωθούν.

Οι οφειλές αφορούν τόσο σε επιχειρήσεις, όσο και σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία το αμέσως επόμενο διάστημα θα λάβουν ειδοποιητήρια για τη ρύθμιση των χρεών τους. Οπως αποφασίστηκε ο διακανονισμός των οφειλών θα γίνεται με την καταβολή του 10% της οφειλής έως και τις 14 Οκτωβρίου 2019. Οφειλές οι καταναλωτές θα μπορούν να εντάσσουν και στη ρύθμιση των 100 δόσεων που παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμμόρφωση, τα χρέη θα βεβαιώνονται στην Εφορία, ενώ θα ξεκινήσει και διαδικασία διακοπών υδροδότησης. Το τελευταίο θα αφορά σε καταναλωτές που οφείλουν τρία τρίμηνα και ποσά άνω των 200 ευρώ και σε όσους οφείλουν δύο τρίμηνα και οι οφειλές τους είναι πάνω από 300 ευρώ.

«Εχει γίνει διασταύρωση των στοιχείων και θα επιδείξουμε ιδιαίτερη ευαισθησία σε όσους είναι δικαιούχοι ΚΕΑ, στους χρόνια ανέργους και στους πολύτεκνους», ανέφερε ο κ. Μπέος.

«Τρύπα» 300.000 λόγω άρδευσης

Ο κ. Μπέος αποκάλυψε ότι η ΔΕΥΑΜΒ μελετά ήδη σε νομικό επίπεδο τη δυνατότητα εκχώρησης της αρμοδιότητας της άρδευσης στις τοπικές κοινότητες, μετά την οικονομική «τρύπα» των 300.000 ευρώ για το έτος 2018. «Οποιος θέλει ποτίζει, όποιος θέλει πληρώνει και η ΔΕΥΑΜΒ χρεώνεται», είπε σε αυστηρό ύφος. Παραθέτοντας στοιχεία επεσήμανε ότι το 2018 η ΔΕΥΑΜΒ δαπάνησε για συντηρήσεις του δικτύου άρδευσης και υδρονομείς ποσό 390.000 ευρώ και εισέπραξε μόλις 87.000 ευρώ. «Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ευρώ. Αλλά να καλύπτουμε τα έξοδα, να είμαστε τουλάχιστον ίσα βάρκα, ίσα νερά. Επειδή κάποια πράγματα δεν αλλάζουν και είναι άδικο να ακούμε και λόγια, εξετάζουμε τη δυνατότητα εκχώρησης της αρμοδιότητας στις τοπικές κοινότητες. Πάρτε την και κόψτε τον λαιμό μας. Ποτίστε μόνοι σας και πληρώστε. Θα το δούμε νομικώς και αν μπορεί να γίνει θα το φέρουμε προς έγκριση στο συμβούλιο», ανέφερε.

Σπάει το έργο της ύδρευσης

Στο πλαίσιο ενημέρωσης για το τεχνικό πρόγραμμα του 2019, ο κ. Μπέος αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο των 14 εκατ. ευρώ περίπου που προβλέπει αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, ζωνοποίηση και αυτοματοποίησή του τόσο στον Βόλο, όσο και στη Ν. Ιωνία.

Το έργο είναι σταματημένο μετά την έκπτωση του αναδόχου ο οποίος έπεσε έξω και πλέον για την επανέναρξη των εργασιών η ΔΕΥΑΜΒ θα το σπάσει στα δύο. «Ηρθαμε σε επαφή με την Περιφέρεια και μας ενέκρινε το σπάσιμο της εργολαβίας. Θα έχουμε δύο εργολάβους που θα τρέξουν το έργο σε 26 μήνες για να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο», είπε ο κ. Μπέος που υπενθύμισε ότι στον αρχικό σχεδιασμό είχε ενταχθεί μόνο ο Βόλος και μόνο μετά από δική του παρέμβαση εντάχθηκε στην εργολαβία και η Ν. Ιωνία.

Προσλήψεις

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε η διαπιστωτική πράξη μισθολογικής κατάστασης και η τοποθέτηση σε θέσεις των 21 μονίμων υπαλλήλων που προσλήφθηκαν μέσα από την 3Κ. Σημειώνεται ότι αρχικά ήταν 22 οι υπάλληλοι ΙΔΑΧ (ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), ο ένας όμως παραιτήθηκε.

Παράλληλα εγκρίθηκε η σύναψη ειδικών συμβάσεων με 24 ασκούμενους σπουδαστές ΤΕΙ.

Εν έτει 2019 οικισμοί χωρίς νερό και αποχέτευση

Αχ. Μπέος: «Πολλά τα προβλήματα που χρονίζουν και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε»

Εν έτει 2019 ολόκληροι οικισμοί ζουν… πίσω από τον ήλιο, χωρίς βασικές παροχές, αποκαλύφθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ. Ο οικισμός Ασπρούδια πάνω από τα Αϊβαλιώτικα δεν διαθέτει καν δίκτυο ύδρευσης και οι κάτοικοι καλύπτουν τις ανάγκες τους με εμφιαλωμένο(!), ενώ στο Σέσκλο δεν υπάρχει σύστημα αποχέτευσης με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Το θέμα αναδείχθηκε μετά από παρέμβαση της εκπροσώπου της αντιπολίτευσης Φωτεινής Κοκκινάκη, η οποία ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και τις υπηρεσίες να δώσουν λύση στο πρόβλημα της έλλειψης αποχετευτικού δικτύου στο Σέσκλο και συγκεκριμένα στην είσοδο του χωριού.

Για το θέμα ο κ. Μπέος δήλωσε γνώστης. «Δυστυχώς είναι πολλά τα προβλήματα που χρονίζουν και προσπαθούμε να επιλύσουμε, όπως στην περίπτωση με τον οικισμό Λουζίνικο. Βλέπετε όταν υπήρχαν χρήματα δεν γίνονταν έργα. Τώρα αναγκαζόμαστε να προγραμματίζουμε με βάση τις οικονομικές μας δυνατότητες. Προ ημερών ήρθε ένας ηλικιωμένος με 22 υπογραφές κατοίκων και μου είπε ότι δεν υπάρχει νερό στα Ασπρούδια. Χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο. Μετά από αυτό θα κοιτάξουμε το Σέσκλο», σημείωσε ο κ. Μπέος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου