ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές μάρτυρες διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών στα σχολεία

μαθητές-μάρτυρες-διακίνησης-και-χρήσ-360856

Η αποκάλυψη από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ συμβάντος με μαθητή, που κατέρρευσε μέσα στις σχολικές τουαλέτες, προκάλεσε άμεσες ενέργειες – Επείγον κάλεσμα ενημέρωσης σε διευθυντές και ακολουθούν γονείς

Κοινό… μυστικό αποτελεί, όπως φαίνεται, η είσοδος των ναρκωτικών στα σχολεία και του Βόλου, μετά την αποκάλυψη από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του συμβάντος με τον μαθητή Γυμνασίου, που κατέρρευσε μέσα στο σχολείο μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών. Στο περιθώριο επείγοντος, όπως χαρακτηρίστηκε, καλέσματος των διευθυντών των σχολείων για ενημέρωση γύρω από το θέμα των ναρκωτικών, με αφορμή το συμβάν της προηγούμενης Δευτέρας σε κεντρικό σχολικό συγκρότημα της πόλης, παρουσιάστηκε έρευνα του ΚΕΘΕΑ Πιλότος σε 14 σχολεία του Βόλου και σε δείγμα 1.400 μαθητών, που αποκαλύπτει ότι το πρόβλημα υπάρχει μέσα στα σχολεία.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την κ. Κλαίρη Κουτρουλή ψυχολόγο τοξικοεξάρτησης στη Μονάδα Εγκαιρης Παρέμβασης Εφήβων, «το πρόβλημα είναι υπαρκτό και το περιστατικό με τον μαθητή μάς βοήθησε να το φέρουμε στην επιφάνεια». «Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έξαρση» συμπληρώνει η κ. Κουτρουλή μιλώντας για μείωση του ορίου ηλικίας από τα 15,2 στα 14 έτη ακόμη και στα 13. «Εμείς έχουμε μέλος 13 ετών», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ Πιλότος τόσο για την εκπαίδευση γονέων και εφήβων, όσο και για την εκπαίδευση των ίδιων των εκπαιδευτικών για να λαμβάνουν έγκαιρα τα μηνύματα από την α’ Γυμνασίου.

Η ίδια επικαλέστηκε έρευνα που έγινε σε 14 σχολεία της ευρύτερης Μαγνησίας και σε δείγμα 1.400 μαθητών. Στα 9 από τα 14 σχολεία οι μαθητές αποκάλυψαν ότι έχουν δει περιστατικά χρήσης ναρκωτικών ουσιών μέσα στα σχολεία και στα 7 από τα 14 σχολεία υποστήριξαν ότι η διακίνηση έγινε εντός του σχολικού χώρου.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης μαθητές κεντρικού σχολικού συγκροτήματος του Βόλου ήρθαν να επιβεβαιώσουν με δικές τους μαρτυρίες ότι τα ναρκωτικά υπάρχουν μέσα στα σχολεία. «Τα ναρκωτικά είναι πλέον κοινωνικό φαινόμενο και απασχολεί όλους τους νέους. Γίνεται χρήση σε διάφορα σχολεία, δυστυχώς. Το έχω ακούσει από συμμαθητές μου. Εμείς ως μαθητές προσπαθούμε να αντισταθούμε μέσα από πρότζεκτ στα οποία συμμετέχουμε», ανέφερε η μαθήτρια.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι γίνεται χρήση ακόμη και μέσα στα σχολεία. Και εξωσχολικοί μπορούν να μπουν μέσα στα σχολεία την ώρα του μαθήματος που δεν υπάρχουν καθηγητές να προσέχουν το κτίριο», ανέφερε από την πλευρά του μαθητής.

Επείγον κάλεσμα σε διευθυντές σχολείων

Το αποκλειστικό δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για τον μαθητή που κατέρρευσε μέσα στο σχολείο μετά από χρήση, αποτέλεσε αφορμή για να απευθυνθεί επείγουσα πρόσκληση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας προς τους διευθυντές των σχολείων για την ενημέρωσή τους γύρω από το πρόβλημα των ναρκωτικών. Ο ίδιος ο προϊστάμενος της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και ότι εξαπλώνεται σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες και μίλησε για αρκετά κρούσματα που εντοπίστηκαν στο παρελθόν. Υποστήριξε ωστόσο ότι τα σχολεία είναι ισχυρότατη ασπίδα των νέων και ότι για να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά απαιτείται 24ωρη φύλαξη και επιμόρφωση των διευθυντών και εκπαιδευτικών. Υπογράμμισε επίσης ότι πρώτο κάστρο είναι η οικογένεια.

Υπενθυμίζεται ότι γύρω από το περιστατικό σε σχολείο του Βόλου έχει ήδη διαταχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ.

Σεμινάρια για γονείς μετά την αποκάλυψη

Αμεση ήταν και η αντίδραση του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας (Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού). «Μόλις ενημερωθήκαμε για το συμβάν σε σχολείο του Βόλου, αποφασίσαμε ως ολομέλεια να διοργανώσουμε ενημερωτικές συναντήσεις για γονείς σε όλη Θεσσαλία, πόλεις και κωμοπόλεις», είπε ο οργανωτικός συντονιστής του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας Βασίλης Κωτούλας. Οι ενημερωτικές συναντήσεις που θα γίνουν σε συνεργασία με ειδικές δομές πρόκειται να πραγματοποιηθούν το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη συνεργασία με τον σύλλογο διδασκόντων του σχολείου στο οποίο καταγράφηκε το συμβάν προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι εκπαιδευτικοί και να επιμορφωθούν για τη στήριξη των μαθητών τους.

Εντατικές περιπολίες έξω από τα σχολεία

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας, Βασίλης Καραΐσκος ο οποίος αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που υπάρχει για την προστασία της μαθητικής κοινότητας. «Προσπαθούμε καθημερινά με περιπολίες να είμαστε κοντά στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς και να δίνουμε λύσεις. Τα ναρκωτικά δεν είναι καινούργιο πρόβλημα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Καραΐσκος ζητώντας τη συνδρομή γονέων και εκπαιδευτικών στην ενημέρωση της Αστυνομίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου