ΤΟΠΙΚΑ

«Σαφάρι» από μικτά κλιμάκια για το κάπνισμα στον Βόλο

σαφάρι-από-μικτά-κλιμάκια-για-το-κάπ-361802

Δημοτική Αστυνομία, ΕΛΑΣ και Περιφέρεια θα ξεκινήσουν ελέγχους σε καταστήματα εστίασης, αλλά και δημόσιες υπηρεσίες

Σφίγγουν ζωνάρια από την 1η Οκτωβρίου για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Μικτά κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας πρόκειται να προχωρήσουν σε συστηματικούς ελέγχους τόσο στις δημόσιες υπηρεσίες, όσο κυρίως στα καταστήματα εστίασης.

Ηδη σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας Τριαντάφυλλο Γκογκινούδη έχουν γίνει ενημερώσεις στα καταστήματα ότι επίκεινται αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή του νόμου που μολονότι είναι σε ισχύ δεν βρίσκει εφαρμογή στην πράξη και τα τσιγάρα εξακολουθούν να είναι αναμμένα στα τασάκια.

Σύμφωνα με τον κ. Γκογκινούδη υπάρχουν σαφείς εντολές από ανώτατα κλιμάκια για αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των ελέγχων. Αλλωστε και όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Οι υπηρεσίες είναι σε ανοιχτή γραμμή μεταξύ τους για την οργάνωση των ελέγχων που δεν θα περιοριστούν στους χώρους της εστίασης όπου εντοπίζεται και η μεγαλύτερη παραβατικότητα, αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Η απαγόρευση του καπνίσματος στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες, επικεντρώνεται κυρίως γύρω από την απαγόρευση σε δημόσιους χώρους (η απαγόρευση εντός δημοσίων κτιρίων που είναι χώροι εργασίας ισχύει δια νόμου ήδη από το 1856) και σε χώρους εργασίας για την προστασία της υγείας των καπνιστών και των μη καπνιστών, από τα αποτελέσματα του καπνίσματος, ιδιαίτερα τον καρκίνο.

Ο νόμος του 2002 απαγόρευε φαινομενικά το κάπνισμα, αλλά παρέμεινε από σχεδιασμού στο μεγαλύτερο μέρος ανεφάρμοστος καθώς οι διαχειριστές εργασιακών μονάδων μπορούσαν να επιτρέψουν εξαίρεση. Το 2008 ψηφίστηκε αυστηρότερος νόμος, που άρχισε να εφαρμόζεται την 1η Ιουλίου του 2009.

Εξαιτίας όμως των αντιδράσεων που υπήρξαν και λόγω έλλειψης ελεγκτικού μηχανισμού ο νόμος παρέμεινε έως και σήμερα ανεφάρμοστος.

Πού προβλέπεται απαγόρευση

Εκτός από τα κέντρα διασκέδασης, με τον αντικαπνιστικό νόμο κόβεται το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και σε ιδρύματα. Αναλυτικά το κάπνισμα απαγορεύεται σε εστιατόρια, καφετέριες και λοιπούς χώρους αντίστοιχου υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις-στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και βαθμίδων, σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα: στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία, σε δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, σε όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στους χώρους παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης και σε όλους τους χώρους ιδιωτικής εκπαίδευσης
Εκτός από τα παραπάνω, το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλα τα οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, όταν σε αυτά επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Οσοι οδηγοί παραβούν την οδηγία, απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα και αφαίρεση της άδειας.

Τσουχτερά πρόστιμα

«Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και θα γίνονται σε ανύποπτο χρόνο», τονίζει ο κ. Γκογκινούδης. Σύμφωνα με τον ίδιο τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Για όσους εντοπιστούν με τα τσιγάρα αναμμένα το πρόστιμο είναι 50 ευρώ, ενώ με δεκαπλάσιο πρόστιμο τιμωρούνται καταστηματάρχες και προϊστάμενοι υπηρεσιών. Για τους μεν ιδιοκτήτες καταστημάτων σε περίπτωση επιβολής τριών προστίμων προβλέπεται 10ήμερο κλείσιμο του καταστήματος και σε υποτροπή έως και σφράγισμα ενώ για τους προϊσταμένους δημοσίων υπηρεσιών προβλέπονται και διοικητικές κυρώσεις.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου