Γενικός συναγερμός για τα ναρκωτικά στα σχολεία

Τελευταία ενημέρωση: 2019-09-24, 09:15:27
Γενικός συναγερμός για τα ναρκωτικά στα σχολεία

Επιπλέον κρούσματα στην επιφάνεια στο σχολικό συμβούλιο, μετά την αποκάλυψη από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τον μαθητή, που κατέρρευσε από χρήση

 

Γενικός συναγερμός για τα ναρκωτικά που έχουν μπει στα σχολεία σήμανε στη Μαγνησία, μετά την αποκάλυψη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για το περιστατικό μαθητή, που κατέρρευσε μέσα στο σχολείο μετά από χρήση. Στο χθεσινό σχολικό συμβούλιο, που συγκλήθηκε στο συγκρότημα του Γυμνασίου - Λυκείου όπου καταγράφτηκε το συμβάν την προηγούμενη Δευτέρα, έγιναν γνωστά και άλλα κρούσματα, που σημειώθηκαν στο παρελθόν και για τα οποία δεν υπήρχε ενημέρωση. Ειρωνεία ότι πέρυσι το συγκρότημα είχε επισκεφθεί ψυχολόγος του ΚΕΘΕΑ για να μιλήσει για τη μάστιγα των ναρκωτικών και από τους 350 γονείς παρευρέθηκαν στην εκδήλωση μόλις τέσσερις!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το έκτακτο σχολικό συμβούλιο, μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, είχε μαζική συμμετοχή. Πολλοί γονείς, όλοι οι καθηγητές, οι δύο διευθυντές, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, η αντιδήμαρχος Παιδείας Γεωργία Μποντού - Τοκαλή, ψυχολόγοι του ΚΕΣΥ (Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης) και του ΚΕΘΕΑ έδωσαν το «παρών» ανοίγοντας τον διάλογο για τα ναρκωτικά στα σχολεία.

Η συζήτηση ξεκίνησε από το περιστατικό, που προκάλεσε τον συναγερμό. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά για το συμβάν της περασμένης Δευτέρας, ο μαθητής βρισκόταν μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας, όταν η καθηγήτρια διαπίστωσε ότι δεν είναι καλά. Τον έβγαλε εκτός αιθούσης και ανέθεσε σε συνάδελφό της να τον προσέξει. Ο μαθητής οδηγήθηκε στις σχολικές τουαλέτες, όπου έκανε εμετό και ζαλιζόταν. Ηταν σε άσχημη κατάσταση. Μία ακόμη καθηγήτρια έσπευσε σε βοήθεια. Οδηγήθηκε στο παγκάκι για να πάρει αέρα, αλλά άρχισε να κιτρινίζει και να μην μπορεί καν να μιλήσει. Ειδοποιήθηκε η μητέρα του και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο, όπου σε εξετάσεις που του έγιναν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ναρκωτικής ουσίας στον οργανισμό του.

Ο διευθυντής του σχολείου, που σε επικοινωνία του με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επιχείρησε να υποβαθμίσει το συμβάν, υπεραμύνθηκε της στάσης του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα και κίνδυνο στιγματισμού του μαθητή. Γονείς αντέδρασαν διεκδικώντας ενημέρωση για να μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους, ενώ και ψυχολόγος που συμμετείχε στη διαδικασία εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι η απόκρυψη τέτοιων περιστατικών δεν βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αλλωστε, ο μαθητής που παρασύρθηκε να δοκιμάσει ναρκωτική ουσία χαρακτηρίστηκε ως ένα εξαίρετο παιδί στον χαρακτήρα, αλλά και στα μαθήματα.

Κρυφές γωνίες στα σχολεία

Στη συνέλευση έγινε γνωστό ότι και στο παρελθόν υπήρχαν κρούσματα, τα οποία δεν περιγράφτηκαν από τον διευθυντή του Γυμνασίου. Ο ίδιος πάντως αναφέρθηκε σε πρόσφατο συμβάν, όταν στη διάρκεια απογευματινού ελέγχου του στο σχολείο διαπίστωσε ότι εξωσχολικοί ξήλωναν υδρορροή σε εξωτερικό τοίχο του σχολείου και έκρυβαν κάτι πίσω από αυτή. Ο ίδιος κάλεσε την Αστυνομία.

Οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν στη δυσκολία ελέγχου σε μεγάλα σχολικά συγκροτήματα των 600 μαθητών του χώρου του προαυλίου. Μίλησαν μάλιστα για «κρυφές γωνίες» στα σχολεία απ’ όπου βρίσκουν την ευκαιρία να περνούν εξωσχολικοί και να έρχονται σε επαφή με τους μαθητές.

Οπως στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, όπου μάλιστα ζητήθηκε από την αντιδήμαρχο Παιδείας Γεωργία Μποντού - Τοκαλή και η ίδια δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει για να γίνουν παρεμβάσεις, να μπουν διπλά κάγκελα και να κλειδώσουν πόρτες στην πλευρά απ’ όπου φαίνεται να εισβάλλουν οι εξωσχολικοί.

Ο κ. Σαβελίδης εστίασε στην έλλειψη σχολικών φυλάκων, που θα μπορούσαν να ελέγξουν καλύτερα τους σχολικούς χώρους και να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των γονέων, αλλά και των εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν ως επιστήμονες στα σχολεία και όχι ως ειδικοί για να προλαμβάνουν, εντοπίζουν και αντιμετωπίζουν παράνομες ενέργειες.

Ενημέρωση διευθυντών

Στο σχολικό συμβούλιο έγινε γνωστό ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς τρέχουν δύο προγράμματα στο Λύκειο και τέσσερα στο Γυμνάσιο με τη συμμετοχή 350 μαθητών για τη μάστιγα των ναρκωτικών.

Αποφασίστηκε όμως ψυχολόγοι να καθίσουν μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς, προκειμένου όλοι μαζί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Με αφορμή το περιστατικό, αύριο Τετάρτη στις 12 μ. στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ενημερωτική σύσκεψη για διευθυντές σχολείων. Την ενημέρωση θα κάνουν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του «Χαμόγελου του Παιδιού», αλλά και του Δικαστηρίου Ανηλίκων.

Επιμόρφωση γονέων από το ΠΕΚΕΣ

Το περιστατικό στο σχολικό συγκρότημα σήμανε γενικότερο συναγερμό για τα ναρκωτικά στα σχολεία. Από το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας έγινε γνωστό ότι πρόκειται να διοργανωθούν στη Θεσσαλία ενημερωτικά σεμινάρια για ναρκωτικά, που θα απευθύνονται στους γονείς.

Αρχές Δεκεμβρίου για το ίδιο ζήτημα θα ενημερωθούν εκπαιδευτικοί σε σεμινάρια, που θα διοργανωθούν από κοινού από τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ενώ και η κ. Μποντού - Τοκαλή εξέφρασε την πρόθεση να διοργανώσει ο Δήμος Βόλου επιμορφώσεις για γονείς.

Μέχρι το Υπουργείο Παιδείας έφθασε το θέμα

Ξεκίνησε χθες ΕΔΕ από καθηγητή, που όρισε η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας

Το θέμα με τον ανήλικο θύμα, που δοκίμασε ναρκωτική ουσία μέσα στο σχολείο, έφθασε μέχρι το Υπουργείο Παιδείας. Γονέας μαθητή του σχολικού συγκροτήματος προέβη σε έγγραφη καταγγελία στις αρμόδιες αρχές.

Απευθύνεται στην Ασφάλεια Βόλου και στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών, στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στον σύλλογο διδασκόντων και στον σύλλογο γονέων του σχολικού συγκροτήματος, στο Υπουργείο Παιδείας και στην Εισαγγελία Βόλου.

Με την καταγγελία του στρέφεται κατά ενός ή περισσότερων φυσικών προσώπων, που «αποδέχονται παραβατικές συμπεριφορές και έκνομες πράξεις, που αφορούν στην είσοδο εξωσχολικών και στην είσοδο και χρήση ναρκωτικών ουσιών στο σχολικό συγκρότημα» και οι οποίοι «δεν μεριμνούν για την τήρηση των κανόνων», καταγγέλλοντας «κάπνισμα εντός σχολικών συγκροτημάτων σε χώρους εσωτερικούς, στεγασμένους, εξωτερικούς, προαύλειους».

Χθες, καθηγητής Λυκείου έλαβε την έγγραφη διαταγή από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτη Σαβελίδη για τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης γύρω από το συμβάν. Η ΕΔΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ενός μήνα και το πόρισμα να παραδοθεί στη Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
4
=