ΤΟΠΙΚΑ

Ανήλικα αδέρφια στον Βόλο μεγαλώνουν στον δρόμο

ανήλικα-αδέρφια-στον-βόλο-μεγαλώνουν-363611

Συναγερμός στην Εισαγγελία Βόλου για υποθέσεις παραμέλησης ανηλίκων – Κοινωνική έρευνα και για βρέφος μερικών εβδομάδων

Ζουν τα πιο τρυφερά χρόνια της ζωής τους και ενώ χρειάζονται φροντίδα και προστασία, έχουν να αντιμετωπίσουν ένα παγερά αδιάφορο οικογενειακό περιβάλλον, που όχι μόνο δεν μεριμνά για τα στοιχειώδη της διαβίωσής τους, αλλά τους αφήνει και εκτεθειμένους σε κινδύνους. Σε έξαρση βρίσκονται στον Βόλο εν μέσω κρίσης οι υποθέσεις παραμέλησης ανηλίκων. Την τρέχουσα περίοδο η Πρόνοια έχει σε εξέλιξη δύο πολύ σημαντικές κοινωνικές έρευνες. Η μία αφορά σε δύο αδέρφια εφήβους, που φέρονται να στερούνται παντελώς τη φροντίδα γονέα και να έχουν οδηγηθεί στα ναρκωτικά. Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε βρέφος μερικών εβδομάδων, που η μητέρα του είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών.

Οι υποθέσεις παραμέλησης ανηλίκων εν μέσω κρίσης έχουν αυξηθεί ραγδαία. Οι καταγγελίες στην Εισαγγελία Βόλου πέφτουν βροχή. Κάποιες αποδεικνύεται ότι δεν χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Για κάποιες άλλες όμως η κοινωνική έρευνα είναι μονόδρομος.

Η μητέρα των δύο εφήβων φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τα ανήλικα παιδιά της, που μεγαλώνουν μακριά από το σπίτι, αν και η οικογένεια «έχασε» τον πατέρα της. Μακριά όμως από τη φροντίδα και την επίβλεψη της οικογένειας τα δύο αδερφάκια φαίνεται ότι βρίσκονται σε περιπέτειες και έχουν συγκινήσει και σοκάρει το ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι η κατάσταση στην οικογένεια έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Πλέον υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως τα δύο αδερφάκια, που μεγαλώνουν με τη βοήθεια συγγενών και άλλων γνωστών τους προσώπων και όχι της μητέρα τους, έχουν αρχίσει τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και βιώνουν τον εφιάλτη της σύγχρονης μάστιγας.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», που ενημερώθηκε από πολίτες για τα προβλήματα, απευθύνθηκε αμέσως για βοήθεια στην Εισαγγελία Βόλου. Η παραμέληση των δύο εφήβων είναι συστηματική και ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα και κακοποίησης.

Η Εισαγγελία Βόλου διέταξε κοινωνική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα δύο παιδιά βιώνουν σε κατάλληλο περιβάλλον. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της έρευνας θα αποφασιστεί και η αφαίρεση της επιμέλειας από τη μητέρα ή όχι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και κοινωνική έρευνα για βρέφος. Μετά τον τοκετό τέλη Αυγούστου το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ενημέρωσε την Εισαγγελία Βόλου. Η μητέρα του μωρού είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Για να γεννήσει ήταν ανένδοτη ότι ήθελε ηρωίνη και τελικά της χορηγήθηκε μεθαδόνη.

Το ευχάριστο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι το μωράκι γεννήθηκε υγιές, ενώ υπάρχει και υποστηρικτικό περιβάλλον για την οικογένεια, ο παππούς και η γιαγιά, που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν. Αν όντως υπάρχει θέμα ακαταλληλότητας περιβάλλοντος ίσως να μην αποφασιστεί ολική αφαίρεση της επιμέλειας, αλλά μερική, με την προϋπόθεση ότι ο παππούς και η γιαγιά θα επωμιστούν συγκεκριμένες ευθύνες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου