ΤΟΠΙΚΑ

Το δράμα των 165 εποχικών πυροπροστασίας στον Βόλο

το-δράμα-των-165-εποχικών-πυροπροστασίας-364213

Καθάριζαν δάση και τους ασφάλιζαν σαν συσκευαστές φρούτων – Χάνουν το εποχικό επίδομα στον Βόλο οι 165 συμβασιούχοι, σε άλλες περιοχές το πληρώνονται κανονικά

Δεν τους έφτανε η εργασιακή ανασφάλεια που βιώνουν, αφού παραμένουν στο σκοτάδι μη γνωρίζοντας αν θα συνεχίσουν να εργάζονται ως συμβασιούχοι στην πυροπροστασία, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν και τα ήξεις – αφήξεις των αρμοδίων υπηρεσιών, αν δικαιούνται ή όχι εποχικό επίδομα. Όμως τα βάσανα των συμβασιούχων της πυροπροστασίας δεν έχουν τέλος. Αρχικά μόλις είχαν υπογράψει τις συμβάσεις τους εμφανίζονταν να ασφαλίζονται σαν συσκευαστές φρούτων. Χρειάστηκε να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, ώστε μόλις έγινε η παράταση του προγράμματος απασχόλησης, να ασφαλιστούν αναδρομικά ως εποχικοί δασεργάτες πλέον.

Εμπλεξαν τις γραμμές τους… οι υπηρεσίες

Περίπου 165 άτομα στον Βόλο τους άλλους καλλικρατικούς δήμους και τα νησιά, τα οποία προσελήφθησαν ως εποχικοί δασεργάτες στην πυροπροστασία μέσω κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, βρίσκονται κυριολεκτικά σε «αναμμένα κάρβουνα». Γίνονται κάθε μέρα «μπαλάκι» μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών και ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν και με ποιες διαδικασίες δικαιούνται να εισπράξουν το ποσό των 700 ευρώ του επιδόματος.

Ο ΟΑΕΔ μη έχοντας σαφή θέση για το συγκεκριμένο θέμα, επαφίεται της ερμηνείας που θα δώσουν οι υπάλληλοι του, με αποτέλεσμα σε άλλες περιφέρειες συμβασιούχοι της πυροπροστασίας να το έχουν λάβει, στον Βόλο όμως όχι.

Σ’ όσους απευθύνθηκαν στο ΚΠΑ ΟΑΕΔ Βόλου η υπηρεσία απέρριψε το αίτημα προβάλλοντας μία σειρά από διατάξεις που είναι απαγορευτικές στην έγκριση χορήγησης εποχικού επιδόματος, όπως υποστηρίζεται.

Οι συμβασιούχοι προσέρχονται στις υπηρεσίες και φεύγουν άπραγοι. Εχοντας ωστόσο ενημερωθεί πως άλλοι συνάδελφοί τους στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουν ήδη υποβάλει αίτηση και έχει εγκριθεί βρίσκονται στα κεραμίδια…

Το γεγονός ότι άλλες υπηρεσίες τους ερμηνεύουν ως προσωπικό δημοσίου και άλλες ως συμβασιούχους ιδιωτικού δικαίου, φέρεται σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να είναι η αιτία που έχει προκαλέσει το μεγάλο πρόβλημα και τίθεται σ’ αμφισβήτηση αν δικαιούνται ή όχι το εποχικό επίδομα.

Ζητήθηκε μάλιστα παρέμβαση από την κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ ώστε να διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι με τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων.

«Δεν είναι δυνατόν η ίδια υπηρεσία άλλα να λέει στον Βόλο και άλλα για παράδειγμα στην Κέρκυρα», υπογράμμιζε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ένας εκ των θιγομένων συμβασιούχων.

Το εποχικό επίδομα το δικαιούνται εργαζόμενοι και (πρώην εργαζόμενοι) των ακόλουθων κλάδων και επαγγελμάτων: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών –ανυψωτικών –οδοποιητικών – γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου – κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, σμυριδεργάτες, χορευτές – μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων και τέλος τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις-μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Το ποσό κυμαίνεται έως τα 916 ευρώ ανάλογα με τα ημερομίσθια. Τα δικαιολογητικά αναζητούνται αυτεπάγγελτα από τον ΟΑΕΔ, μέσω ΕΦΚΑ.

Τους είχαν δηλωμένους συσκευαστές φρούτων

Ξεπερνά πραγματικά κάθε λογική το γεγονός πως για ένα μεγάλο διάστημα από τον Μάιο του 2018 που προσελήφθησαν οι εποχικοί της πυροπροστασίας είχαν δηλωθεί… από το κράτος με ειδικότητα συσκευαστών φρούτων (σύκων και σταφίδας) ενώ με βάση την προκήρυξη του προγράμματος έπρεπε να είναι δηλωμένοι δασεργάτες.

Οι συμβασιούχοι διά εκπροσώπων τους στα συνδικαλιστικά όργανα ζήτησαν πολλές φορές την διόρθωση της αναγραφής των ειδικοτήτων στο έντυπο έναρξης αναγγελίας απασχόλησης των εργαζομένων με το «πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για την αντιπυρική προστασία» καθώς δεν είχαν καμία σχέση με συσκευαστές φρούτων!!

Οι εργαζόμενοι απασχολούνται με την κοπή, συλλογή και απομάκρυνση κλαδιών κι άλλων αντικειμένων και γι΄αυτό ακριβώς χρησιμοποιούν ή χειρίζονται αλυσοπρίονα, χειροπρίονα, τσεκούρια, τσάπες, τσουγκράνες κλπ, όπως άλλωστε περιγράφεται και στο πρόγραμμα.

Επιπροσθέτως ο συγκεκριμένο πρόβλημα είχε προκαλέσει δίκαια την ανησυχία των εργαζομένων, καθώς η συγκεκριμένη εργασιακή εμπειρία αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ και μπορεί να αξιοποιηθεί στην διεκδίκηση ανάλογων θέσεων εργασίας.

Η διόρθωση τελικά… έγινε μετά την παράταση του προγράμματος και την αναδρομική αναγνώριση της ασφαλιστικής τους περιόδου ως δασεργατών.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου