ΤΟΠΙΚΑ

Αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα από το 2006 ζητούν οι ντόπιοι κατασκευαστές

αναστολή-φπα-στα-ακίνητα-από-το-2006-ζητού-367785

Επιστολή στους βουλευτές της Μαγνησίας για να προωθηθεί το αίτημά τους

Αναστολή ΦΠΑ στα ακίνητα από το 2006 ζητούν οι κατασκευαστές της Μαγνησίας. Ο Σύλλογος Κατασκευαστών Οικοδομών Ν. Μαγνησίας απέστειλε επιστολή σ’ όλους τους βουλευτές της Μαγνησίας με το αίτημά του αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά του και ζητώντας η αναστολή του ΦΠΑ που έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση για τις οικοδομές να ισχύσει αναδρομικά από το 2006 και όχι μόνο για τις νεοαναγειρόμενες οικοδομές.

Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει η εξαίρεση από τον ΦΠΑ να ισχύσει μόνο για τα διαμερίσματα που θα ανεγερθούν με άδεια μεταγενέστερη της 1/1/2020, ώστε το μέτρο να λειτουργήσει ως κίνητρο για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας. Οι κατασκευαστές πιέζουν ώστε να συμπεριληφθούν και τα απούλητα κτίσματα που χτίστηκαν από την επιβολή του ΦΠΑ στην οικοδομή (1/1/2006) μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα στην επιστολή του τοπικού Συλλόγου επισημαίνονται τα εξής:

«Με την αναστολή Φ.Π.Α. στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές από τώρα και μετά θα υπάρχουν τρεις κατηγορίες ακινήτων. Η κατηγορία όσων οικοδομών αδειοδοτήθηκαν πριν το 2006, ως επίσης και των λεγομένων «ευκαιριακών κατασκευαστών». Οι οικοδομές που αδειοδοτήθηκαν από το 2007 έως και το 2019 και τρίτον όσες αδειοδοτηθούν από το 2020 έως και το 2022.

Ο κλάδος των επαγγελματιών κατασκευαστών (κατά κανόνα μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς δανεισμό) λόγω επιβολής Φ.Π.Α. από το 2006 (αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσεως) έχει πολλά απούλητα ακίνητα που ήδη αποτελούν και φορολογικό βρόγχο.

Εάν τα παραπάνω ακίνητα δεν πωληθούν ο κλάδος δεν θα έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια που απαιτούνται για την έναρξη κατασκευής νέων οικοδομών, και έτσι το μέτρο αναστολής του Φ.Π.Α. ΜΟΝΟ στις νεοαναγειρόμενες οικοδομές, θα προσφέρει πολύ λιγότερα από τα αναμενόμενα στην ανάπτυξη. Παράλληλα θα ενθαρρυνθούν περαιτέρω οι φοροδιαφεύγοντες «ευκαιριακοί κατασκευαστές», και επίσης θα έχουν υπερκέρδη τα funds που, αγοράζοντας πάμφθηνα πακέτα στεγαστικών δανείων, θα πουλούν τις οικοδομές χωρίς Φ.Π.Α. Για τα παραπάνω παρακαλούμε ενημερώστε αρμοδίως την κυβέρνηση ώστε η αναστολή Φ.Π.Α. να αφορά και τα απούλητα ακίνητα που αδειοδοτήθηκαν από το 2006 έως σήμερα», καταλήγει η επιστολή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου